Kayyumların Kürtçe hazımsızlığı

Kayyumların Kürtçe hazımsızlığı
Bismil Belediyesi’ne atanan kayyum, kurumun web sitelerinden Kürtçeyi yasakladı. Bunun bir "devlet politikası" olduğunu vurgulayan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Cizîrî, "Kürtçeye yönelik saldırılar sistematik bir durumdur" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde kazandığı 3'ü büyükşehir belediyesi olmak üzere toplam 24 belediyeye atanan kayyumlar, şimdi de Kürtçeyi yasaklıyor.

HDP'nin yüzde 72 oyla aldığı Bismil Belediyesi Eşbaşkanları Orhan Ayaz ve Gülşen Özer'in görevden alınarak yerine ilçe kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel'in kayyum atanmasının akabinde belediye web sitesindeki Kürtçe yayın faaliyeti 22 Ekim'de sonlandırıldı.

'Kürtçe'ye yönelik saldırı sistematiktir'

Kayyumların Kürtçenin kullanım alanlarına yönelik müdahalelerine tepki gösteren Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Cizîrî, Kürtçenin kullanım alanlarını sınırlandıran müdahalelerin "devlet politikası" olduğunu belirtti.

Şerefhan Cizîrî, "Kürtler bizim kardeşimizdir. Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok" sözlerini hatırlatan Cizîrî, "Her ne kadar devlet 'Kürtler bizim kardeşimizdir. Bizim Kürtler ile bir sorunumuz yok.' deseler bunun gerçek olmadığı pratikleri ile ortaya çıkıyor. Söylemleri ayrı pratikleri ayrı. Eğer Kürtlerin kardeşi olduklarını iddia ediyorlarsa Kürtçenin önünü açsınlar. Kürtçenin gelişmesi açısından adım atsınlar. Ancak Kürtçeye yönelik saldırılar sistematik bir durumdur, bir tahammülsüzlüktür" diye belirtti.

'Bismil, Cizre veya Bitlis kayyumlar bir Kürtçe tabela indirdiğinde ellerine ne geçer?'

Uzun süre "Kürt ve Kürtçenin olmadığı" yönündeki devletin resmi politikasına dikkati çeken Cizîrî, "Şimdi Kürtçe televizyon, gazete, kitap var. Birçok etkinlik Kürtçe dile yapılıyor. Bundan kaynaklı 'Yok' diyemiyorlar, ancak bu seferde Kürtçenin önüne engel koyuyorlar. Atanan kayyumlar devletin gözüne girmek için Kürtçeye saldırıyor ve bu temel de adımlar atılıyor. Bismil, Cizre veya Bitlis kayyumlar bir Kürtçe tabela indirdiğinde ellerine ne geçer?" diye sordu.

'Kürtçeye sahip çıkarak cevap olabiliriz'

Kürtçenin her alanda ilerleme kaydettiğini gören devletin saldırılarını arttırdığını, saldırılarla oluşturulan algı nedeniyle Kürtçe konuşanların ötekileştirildiğini vurgulayan Cizîrî, Türkiye'de birçok yabancı dilin konuşulduğunu buna karşın Kürtçe konuşanların saldırıya uğradığını hatırlatarak, Kürtlerin buna karşın ana dillerinde ısrarcı olmaları gerektiğini söyledi.

Asimilasyon politikalarının Kürtlere yönelik etkisine işaret eden Cizîrî, Kürtlerin dillerine sahip çıkmada gösterdiği isteksizliği sert sözlerle eleştirerek, "Kürtler dillerine sahip çıkmıyor. Kendi dillerinde çalışma yürütmüyor. Çocuklarının adını berwxwedan koyuyorlar, ancak onunla Kürtçe konuşmuyorlar. İş yeri açıyor isim Türkçe, sohbet ederken Türkçe. Kürtçeyi her alanda konuşalım" çağrısında bulundu.

Kayyum saldırılarına karşı siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları kurum ve kuruluşların Kürtçeyi sahiplenmeye çağıran Cizîrî, "Kürtçe bilmeyenler Kürtçe öğrenebilirler. Bu dil hepimizin. Eğer sen dilinle düşünmesen, konuşmasan ve hissetmesen o zaman ortaya kısır bir döngü çıkar. Bunun için parti, kurum, kadın, erkek herkes anadiline sahip çıksın" diye konuştu. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.