Kemal Burkay:"Kürt sorunu federal yapı ile çözülür’’

Kemal Burkay:"Kürt sorunu federal yapı ile çözülür’’
Hak-par genel başkanı burkay'dan kürt sorunu konferansı Burkay; "Demokratik özerklik yetersizdir"

- "Barzani ve Şivan Perver’in gelmesi ortamı yumuşattı" 

MANİSA - HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, Manisa’da verdiği konferansta, Kürt sorununun halkın temel haklarına saygı gösterilerek çözülmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu sorunun çözümü bir Kürt federasyonu kurulması ile mümkün olacaktır. Federasyon bölünme değil, bir arada yaşamak demektir. Bunu isteyen tek parti biziz. PKK ise demokratik özerklik istiyor. Ama bize göre demokratik özerklik yetersizdir’’ dedi. 
Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, Manisa’da partisinin düzenlediği “Son Siyasi Gelişmeler Işığında, Kürt Sorunu ve Demokrasi” konulu konferansta konuşmacı olarak yer aldı.
Öğretmenevinde düzenlenen konferansa partililer ile çeşitli sivil toplum örgütleri katıldı. Burkay konuşmasının başından, Kürt sorununun 30 yılık bir çatışmadan doğan bir sorun olmadığını ve sorunun Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinden gelen 200 yıllık bir sorun olduğunu belirtti. Burkay, 30 yıllık dönemde hem Türklerden hem de Kürtlerden yaklaşık 50 bin insanın hayatını kaybettiğini vurguladı. 30 yıllık çatışmanın demokratikleşmeyi engellediğini savunan Burkay, “Ekonomik bedeller ödendi. Söylenene göre 400 milyar dolar harcanmış. Eğer bu para savaşa değil barış için harcansaydı hem Kürt bölgesi, hem de Türk kısmı gelişmiş olacaktı. Eğer bir yerde savaş varsa orada insan haklarından, özgürlüklerden ve demokrasiden bahsedemezsin. Demokrasi ile barış birbirine bağlıdır’’ dedi.

“Her iki taraf barışçıl çözüm için zihinsel değişime uğradı”
Burkay, sözlerine şöyle devam etti: "30 yıllık çatışmadan sonra Türk devletini idare edenler bu sorunun şiddet ve baskıyla çözümlenemeyeceğinin farkına vardı. Kürt tarafı ise sorunun sadece şiddetle çözümünün mümkün olamayacağının öğrendi. Her iki taraf da barışçıl çözüm için zihinsel değişime uğradı. İlk adımlar ise 1990'lı yıllarda Süleyman Demirel ile Erdal İnönü’nün kurduğu koalisyon hükümetinin ‘Kürt gerçeğini kabul ediyoruz’ demesiyle başladı. 14 yıl önce PKK silah bırakmak istedi. Fakat dönemin hükümeti buna yanaşmadı. Eğer dönemin hükümeti ve askeriye buna yanaşsaydı 14 yıl silahsız geçecekti. AK Parti iktidarı döneminde Kürk sorunu tekrar gündeme geldi ve bir takım adımlar atıldı. Kürt sorununun çözümü noktasında AK Parti döneminde önemli adımlar atıldı. Mesela biz şimdi bu toplantıda Kürt sorununu serbestçe konuşabiliyoruz. Hükümet TRT ŞEŞ’i açarak Kürt dilini tanıdığını gösterdi. Eskiden Kürt dili tanınmıyordu. Şimdi Kürt dilinin varlığı kabul edildi. Üniversitelerde Kürt dili bölümleri açıldı. Kürt gençler kendi diliyle üniversite eğitimi alabiliyor."

"Sorun kürtlere meşru haklarının verilmemesi"

 

Burkay, AK Parti iktidarı döneminde başlatılan çözüm sürecinin ise yeterli olmadığını savundu. Burkay, “Kürt sorunu ile ilgili yapılan atılımlar sorunun çözümünde yeterli olmadı. Sorun sadece PKK’nın silah bırakmasıyla çözüme kavuşmaz. Ben öteden beri PKK’nın silah bırakmasını istiyorum. Kürt halkının siyasal ve barışçıl mücadelesinden yanayım. Kürtlerin niye silaha sarıldığını ve dağa çıktığını biliyoruz. Sorun Kürt halkının meşru haklarının verilmemesi. Bu sorunun çözümü bir Kürt federasyonu kurulması ile mümkün olacaktır. Federasyon bölünme değil, bir arada yaşamak demektir. Bunu isteyen tek parti biziz. PKK ise demokratik özerklik istiyor. Ama bize göre demokratik özerklik yetersizdir. Kürt sorunu federal yapı ile çözülür. Eğer Kürt halkının temel ve meşru hakları verilirse bu sorun çözülür. Sadece televizyon açmakla, serbestçe konuşmasına izin vermekle olmaz. Bu hakları siyasal, kültürel veya ekonomik gibi haklardır. Şu unutulmasın ki Kürt halkı Ortadoğu’nun en büyük halklarından biridir’’ diye konuştu.

"Barzani ve Şivan Perver’in gelmesi ortamı yumuşattı"

 

Şivan Perver ve Barzani'nin Türkiye’ye gelmesine olumlu baktığını ifade eden Burkay, konuşmasına şöyle devam etti: “Geldiklerinde niye Diyarbakır gibi sorular sorulmaya başlandı. Bu her yerde olabilirdi. Tabi Diyarbakır’da olmasının sembolik bir tarafı var. Çünkü Diyarbakır bir Kürt kenti. Bir de AK Parti tarafına da yorumlar yapıldı. AK Parti seçim yatırımı yapıyor denildi. Barzani ise buna alet oluyor denildi. Ben buna katılmıyorum. Ortam gergindi çünkü. Barzani’nin ve Şivan Perver'in gelmesi ortamı yumuşattı. Çünkü ortam çok gergindi.
Burkay konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Burkay, konferanstan sonra partisinin Manisa İl Teşkilatı’nın yeni hizmet binasının açılışını yaptı. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.