Kentten kente ev taşımak artık hayal oldu

Kentten kente ev taşımak artık hayal oldu
Diyarbakır’da nakliye ücretleri yüzde 100 oranında zamlandı. Tayinciler, daha az nakliye ücreti ödemek için eşyalarını satmaya başladı. Bazıları da kredi çekerek, taşınma masraflarını karşılamaya çalışıyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Akaryakıt zamları, taşınma dâhil, aracın yer aldığı bütün sektörleri etkiledi. Diyarbakır’da geçen yıl bin 500 lira olan il içi ev taşıması, bu yıl 3 bin liraya kadar yükseldi. İstanbul, Ankara gibi uzak illere taşınmak ise nerede ise imkânsız hale geldi. Bu illere taşınmak isteyenler için nakliye ücretleri 15 binden başlıyor. Eşya miktarı, taşınan ve taşınılan evin yüksekliğine göre değişse de, İstanbul için ücretler 40 bine kadar yükseliyor.

‘Kredi çekiyorlar’

Tigris Haber’e konuşan Jehat Nakliyat Sahibi Muzaffer Alacak, artan maliyetler nedeniyle ücretleri yükseltmek zorunda kaldıklarını söyledi. Şehir içinde asansörsüz taşımanın dahi 2 bin lira olduğunu belirten Alacak, “İnsanlar nakliye ücretlerini karşılayabilmek için gidip kredi çekmek zorunda kalıyor” dedi. Akaryakıt fiyatlarındaki astronomik yükselme, işçi maliyetlerinin artması nedeniyle ücretlerin de zamlandığını belirten Alacak, şunları söyledi: “Bir kamyon İstanbul’a (Anadolu Yakası) 33 bin lira mazot yakıyor. Beş işçi çalıştırıyorum, her birine günlük 250 lira ödüyorum. Maliyetler o kadar yükseldi ki biz de altından kalkamıyoruz.”

nakliye-tigris1.jpg

‘Haftada iki nakliyeye düştü’

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da şuan tayin dönemi olduğuna dikkat çeken Alacak, “Geçen yıl bu zamanlar günde 2-3 nakliye yapıyorduk. Şuan haftada iki nakliye yapar duruma geldik. Haftada iki nakliye de bizi kurtarmıyor” dedi. Alacak, tayini başka şehre çıkan memurların daha az nakliye ücreti ödemek için eşyalarını spotçulara sattığını belirterek, “Bazıları da sadece asansör kiralıyor. Pikap tutuyor, eşyasını kendisi yüklüyor pikaba” diye konuştu.

‘Telefonu yüzümüze kapatıyorlar’

Çağdaş Nakliyat’ın Sahibi Şakir Eligül de, maliyetlerin artmasından dertli. “Günde 5-6 kişi ücretleri duyunca telefonu suratımıza kapatıyor” diyen Eligül, şöyle devam etti: “Diyarbakır’da 1artı 1 evi 2 bin 500 liraya taşıyoruz. Maliyetler bizi zorladığı için fiyatları yükseltmek zorundayız. Bizi de kurtarmıyor. Mazot, işçi, bant, streç parasını düşündüğümüzde maliyetler çok çok yüksek. Maliyetlerdeki artışın önüne geçilmezse, ücretler daha da yükselecek. İş yapamayan esnaflar kepenk kapatacak. Acilen sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.