KESK: 2023 bütçesi seçim bütçesidir

KESK: 2023 bütçesi seçim bütçesidir
2023 bütçesinin “seçim” bütçesi olacağını belirten KESK Amed Şubeler Platformu Sözcüsü Nihal Yanık, “2023 Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere fiili OHAL koşullarında gireceğimiz bütçe rakamlarından da anlaşılmaktadır.” dedi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı sendikaların oluşturduğu KESK Amed Şubeler Platformu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşmeleri süren 2023 bütçesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen toplantıda açıklama yapan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜMBEL-SEN) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Nihal Yanık, “Her şeyin Saray’dan belirlendiği, bütçe hakkımızın elimizden alındığı, parlamentonun dahi göstermelik hale getirildiği bir süreçteyiz.” dedi

Bir ülkedeki mevcut sistemin kimden veya kimlerden yana olduğunu anlamanın en kolay yolu bütçesine bakmak olduğunu dile getiren Yanık, “Kaynaklar, gelirler kimlerden toplanıyor, kimlerin faydası için kullanılıyor? Temel soru budur. Şu çok nettir ki, bütçeler, yoksuldan alıp zengine verme politikasının en temel aracı olarak kullanılmaktadır.” diye konuştu.

‘Vergiler bize yol, su elektrik olarak dönmüyor’

Verginin halktan alındığını ancak sermayeye tanınan vergi istisnası, affı, indirimi ile teşvik, hazine garantisi gibi yollarla zengin patronların kollandığını dile getiren Yanık, vergi harcaması adı altında her yıl milyarlarca vergi gelirinden vazgeçildiğini dile getirerek, 2021’de toplanması hedeflenen verginin her 100 TL’lik kısmının 25 TL’sinden sermeye lehine vazgeçildiğini anlattı. Vergilerin artık halka dönmediğini belirten Yanık, “Toplanan vergiler artık bize yol, su, elektrik olarak dönmemekte, aksine yol, su, köprü, tünel için ayrıca yüklü miktarda para alınmaktadır. Vergilerimiz, hizmet alsak da almasak da Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri denilen Şehir Hastanesi, yol, köprü, tünel yapan şirketlere, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine Hazine garantisi olarak aktarılmaktadır. Kamu hizmetlerine ayrılan kaynaklar-yatırımlar gittikçe azaltılmakta, sağlık ve eğitim başta olmak üzere kamu hizmetleri piyasalaştırılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

‘2023 bütçesi faiz bütçesidir’

Bütçelemede kadınların göz ardı edildiğini, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik programlar için hiç kaynak ayrılmadığını dile getiren Yanık, 2023 yılı bütçesi bir faiz bütçesi olduğunu belirterek, “AKP+MHP iktidar bloğu son yıllarda giderek anaparaya yetişecek oranda faize kaynak ayırmaktadır. Bütçeden faiz giderleri için, Kur Korumalı Mevduatlar (KKM) için ayrılan tutar hariç, 566 milyar TL ayrılmıştır. Bu durumda halktan toplanan her 100 liralık verginin 18 TL’si faize gidecektir. Faiz giderleri bütçe giderleri içerisinde 3. sıraya yükselmiştir. İktidarın her fırsatta faize karşı olduğunu belirtmesinin büyük bir yalan olduğu bu bütçe rakamları ile de doğrulanmıştır.” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yılın bütçesinin aynı zamanda seçim bütçesi olduğunu aktaran Yanık, bütçenin otoriterleşme ve savaş bütçesi olduğunu savunarak, “2023 yılı bütçesinde toplanacak her 100 lira verginin en az 15 TL’si silahlanma için harcanacaktır.” dedi.

‘Seçimlere fiili OHAL koşullarında gireceğiz’

Savunma sanayisine ayrılan kaynaklara işaret eden Yanık, şunları söyledi:

“İktidar yeni okullar açma, emekçilere insanca yaşayacak ücret verme, öğrencilere daha sağlıklı ortam hazırlığı müjdesi vermeyen iktidar önümüzdeki yıllarda yeni cezaevleri yapacağı müjdesi vermeye devam etmektedir. Yeni silahlar geliştirdiğini, savaş uçakları yapacağını söylemektedir. Dolaysıyla 2023 Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere fiili OHAL koşullarında gireceğimiz bütçe rakamlarından da anlaşılmaktadır.”

‘Bir yasaklar ülkesiyle karşı karşıyayız’

Ülkedeki yoksullaşmaya dikkati çeken Yanık, Türkiye’nin asgari ücretliler ülkesine dönüştüğünü ve emekçilerin milli gelirden aldığı payın düştüğüne işaret ederek, her alanda ülkenin çıkmaza sokulduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Ülkedeki işsizler ordusu büyümüş, kronik hale gelen işsizlik çalışanların ücretlerini, çalışma koşullarını, sendikal haklarını baskılamanın aracına dönüştürülmüştür. Derin bir toplumsal yoksulluk, artan mafyalaşma, yolsuzluk ve buna karşı çıkan herkesin baskı ile sindirmeye dayalı bir yasaklar ülkesi tablosu ile karşı karşıyayız.”

Bütçeye karşı eylem takvimini açıkladı

Halktan, emekten yana bir bütçe istediklerini söyleyen Yanık, bu taleple bir dizi eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini vurgulayarak, bu kapsamda 9-18 Kasım tarihleri arasında işyerlerinde toplantı, forum, bildiri, broşür dağıtımı yapacaklarını, 16-17 Kasım’da bütçe taleplerini içeren kokart takacaklarını 9 Kasım – 9 Aralık 2022’de işyerleri önünde stantlar açacaklarını söyledi. Stant eylemi sırasında taleplerini içeren imza kampanyası düzenleyeceklerini ve toplanan imzaları TBMM’ye sunacaklarını belirten Yanık, Aralık ayının son haftasına kadar KESK’e bağlı tüm sendikalarımızın merkez ve şube yöneticileri ile birlikte işyeri alan çalışmaları yapacaklarını aktardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.