Kırağı, Diyarbakır’da ipek böceklerini vurdu

Kırağı, Diyarbakır’da ipek böceklerini vurdu
Koza birlik Genel Müdürlüğü'nden alınan yıllık üretim rakamlarına göre, kırağının dut yapraklarını kurutması yüzünden geçen yıla nazaran koza üretiminde ciddi bir düşüş bekleniyor.

 Üretimdeki düşüşü mevsim normalleri dışındaki yağışa bağlayan Kozabirlik Genel Müdür İsmail Aydın, "Geçen yıl 5 bin 300 kutu civarında üreticilere ipek böceği yumurtası verilmiş olmasına rağmen, bu sene 4 bin civarında talep aldık. Bu seneki kırağı tehlikesinden dolayı 2013 yılına göre rekoltemizde yüzde 30 ila 40 arasında bir düşüş bekliyoruz. Bu düşüş, kırağıdan dolayı üreticilerin ipek böceğini besleyecek dut yaprağı bulamamasından kaynaklanıyor. En büyük yetiştirici ilimiz olan Diyarbakır’da  bu yıl çok fazla kırağı yağdı. Geçen yıl 2 bin kutu olan tohum besleme miktarını bu sene bin kutu civarında bekliyoruz. Bunun haricinde Eskişehir bölgesinde ciddi bir düşüş var. Özellikle Nallıhan ve Göynük  bilgelerinde yaprak veriminde ciddi bir düşüş var. Bir önceki yıl 4 kutu ipek böceği besleyen üreticilerimiz bu yıl 1 ila bir buçuk kutu arası üretim yapabilecek. Bursa’da  ise çok fazla bir kırağı sıkıntımız yok" ifadelerini kullandı.

Koza 40 günde oluşuyor

Bu yıl 4 bin kutu tohumdan yaklaşık 100 ton yaş koza elde etmeyi planladıklarını söyleyen Aydın, yumurtaların tırtıl haline gelip ortalama 40 günde kozanın oluştuğunu anlattı.

Öte yandan, Kozabirlik, Ege ve Akdeniz bölgelerinin ardından Bursa Çanakkale  Eskişehir Diyarbakır ve Sakarya illerinde de üreticilere koza dağıtımına başladı. Bu seneki koza dağıtımı hakkında da bilgiler veren İsmail Aydın, "Bursa, Bilecik Eskişehir, Sakarya ve  Diyarbakır illerindeki üreticilere bu hafta ve önümüzdeki hafta ipek böceği yumurtalarını vermeye başlıyoruz. 4 yıldır tohumları üreticiye bedava veriyoruz. Bu sene yaş kozunun kilosunu 35 liraya alacağız. Yetiştiricilere özellikle kapama bahçe yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bunun için ailelerin ortalama üç kutu beslemelerini tavsiye ediyoruz ki, buna ayıracakları zamana ve emeğe değsin. Üç kutuluk üretimle ortalama 100 kilo koza elde  edilebilir. Bu da 2014 yıl fiyatlarıyla asgari 3 bin liraya tekabül eder. Bunun dışında besleme yeri ve dut ağaçaları kendilerininse masrafsız bir kazanç sağlayabilirler" diye konuştu.

Bir kutudan 35-40 kilo koza alınıyor

İsmail Aydın, bir kutuda 20 bin böcek tohumu olduğunu, bunları yetiştirmek için 40 dut ağacından meydana gelen 1 veya 1,5 dönümlük arazinin yeterli olduğunu anlattı. İyi beslemeyle bir kutudan 35-40 kilo koza elde edildiğini bildiren İsmail Aydın, üreticilerin taleplerini Kozabirlik ya da ilçe tarım il müdürlükleri üzerinden kabul ettiklerini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.