Kırmızı göz hastalığına dikkat
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş ışınlarının göze olan zararlarına dikkat çeken uzmanlar, kırmızı göz hastalığına karşı vatandaşları uyarıyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Halil Özgür Artunay, kırmızı göz hastalığının ortaya çıkmasında deniz havuz kirliliği, ortak malzeme kullanımı ve yakın temasın önemli olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Halil Özgür Artunay, özellikle yaz aylarında gözde enfeksiyonlara neden olan bakteri ve virüslerle kendini gösteren kırmızı göz hastalığı ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi. Yaz aylarında ortaya çıkan alerji ve enfeksiyonların, gözlerde kanlanma ve yanma gibi şikayetlere neden olduğunu belirten Artunay, "Kırmızı göz birçok göz hastalığının ortak bulgusudur. Gözdeki kızarıklık, kirpik diplerindeki kızarıklık, gözaltındaki kızarıklık. Bu hastalık birçok hastalığın ortak bulgusu olarak değerlendirilmektedir. Örneğin; kırmızı göz hastalığı, enfeksiyon, alerjik göz iltihabı veya kuru göz dediğimiz göz yaşının eksikliğine bağlı olarak gelişebildiği gibi göz tansiyonu, travma gibi hastalıklara ve sistemik bazı hastalıklarında ön bulgusu olarak oluştuğunu görmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Nasıl korunmalı
Kırmızı göz hastalığına özellikle bakteri ve virüslerin neden olduğunu vurgulayan Artunay, şunları kaydetti: "Mümkün olduğu kadar gün içerisinde elimizi gözümüze sürmeyerek bu hastalıktan uzak durabiliriz. Diğer taraftan mikropla karşılaşmış göz iltihabı geçiren hastaların kullandığı eşyaları kullanmamak bir yöntem olabilir. Ayrıca girdiğimiz havuzlar ve denizlerin hijyenik ortamlara uygun olması, kendimizi kırmızı gözden korumamızda önemli bir faktördür. Aynı zamanda bilgisayar karşısında kullanacağımız suni gözyaşları ve bilgisayar karşısında gözleri sürekli kırpmakta özellikle kuru göze bağlı kırmızı gözden korunmamızda bize yardımı olacaktır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.