Kış geldi kan bağışı düştü

Kış geldi kan bağışı düştü
Diyarbakır’da havaların soğumasıyla beraber hastalık sayısı artarken, kan bağışındaki oranın düşmesi dikkat çekiyor. Kızılay, gezici ekiplerle vatandaşlardan kan bağışı topluyor.

 

Diyarbakır ve bölgede havaların soğumasıyla birlikte hastanelerdeki doluluk oranı ve hastalık sayısında artış dikkat çekiyor. Mevsimsel koşullara bağlı hastalıklarda artış yaşanırken, kimi zaman hastaneler ihtiyaca cevap veremeyecek seviyeye geliyor. Hastalıkların artmasından sonra acil vakalar ve ameliyatlarda kan ihtiyacı da daha fazla oluyor. Bu durumda başvurulan Kızılay Kan Merkezleri zaman zaman ihtiyacı karşılamakta zorlanıyor. Bunun nedeni de havaların soğumasıyla vatandaşların yaptığı kan bağışında azalma yaşanması gösteriliyor.

 

Kızılay’dan duyarlılık çağrısı

Yapılan çeşitli etkinlikler ve teşvik edici çalışmalarla vatandaşlardan kan bağışına özen göstermeleri isteniyor. Diyarbakır’da gezici ekiplerin görev yaptığı otobüs gün boyu sıkı bir çalışma uyguluyor. Görevliler, vatandaşları ikna ederek kan bağışı oranını artırmaya çalışıyor. İl merkezinin yanı sıra ilçelerde de gezici ekipler ve kan merkezleri bu işe önemli bir mesai harcıyor. Gazetemiz aracılığı ile vatandaşlara çağrıda bulunan Kızılay görevlileri, kan bağışının hayat kurtarmakla eşdeğer olduğuna dile getirerek özellikle hastalıkların arttığı bu dönemde tüm vatandaşları kan bağışı yapma konusunda duyarlı olmaya davet etti.

 

‘Kan bağışı sağlık için faydalı’

Uzmanlar, her insanın ortalama 4 ayda bir kan bağışında bulunması gerektiğine dikkat çekerek bu durumun bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiyi daha sağlıklı hale getireceğine dikkat çekiyor. Erkeklerin bu konuda daha duyarlı olduğunu belirten uzmanlar, kadınların çeşitli nedenlerle çekindiğini ancak bu çekincelerin yersiz olduğunu ifade etti.

Uzmanlara göre bölgede kan bağışı konusunda son yıllarda duyarlılık artmış durumda ancak bu durum ihtiyacı karşılamada yine de yetersiz kalıyor.

Saffet AZBAY-ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.