Kışanak: Özgürlük ve demokrasinin tek yolu özerklik

Kışanak: Özgürlük ve demokrasinin tek yolu özerklik
Her şey Ankara'da kinin iki dudağı arasına sıkışmış durumda.

kisanak-2.jpgDİYARBAKIR - "Uluslararası Demokratik Özerklik Modeli" konulu panelin açılış konuşmasını yapan BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak, "Ankara'da ki bir başbakan bir hükümet Türkiye'nin dört bir yanında ki her şeye karışabiliyor. Nereye park yapılacak, nerede yol geçilecek, nerede, hangi okulda hangi kitabın okutulacağı ya da yetim kalmış bir çocuğun hangi bakım ile ihtiyacının karşılanacağına kadar karışabiliyor. Her şey Ankara'da kinin iki dudağı arasına sıkışmış durumda. Özgürlük, demokrasi ve eşitlik istiyorlarsa bunun tek bir yolu vardır o da demokratik özerkliktir" dedi. 


Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Bağlar Belediyesi Konferans Salonu'nda "Uluslararası Demokratik Özerklik Modeli" konulu panel düzenledi. Panele BDP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Rojava'nın Kobani Dışişleri Bakanı İbrahim İbrahim Kurdo, Kobani İnsani Yardımlar Sorumlusu Sileman Xelil, Adalet Divanı Eşbaşkanı Fayize Ebdi, Adalet Divanı Başkanı Nihad Ehmed, Gümrük ve İçişleri Divanı Sorumlusu Omar Mihdali, Adalet Divanı Üyesi Zehra Sedun, Ulaştırma Divanı Sorumlusu Hemze El-Mihemed, BASK Heyetinden Amaiur, Ulusal Millet Vekili Jon Iñarritu, Aralar Dış ilişkiler sorumlusu Iñaki Aldekoa, Katalonya-Kürdistan Dostluk Derneği adına Albert Folch, İzlandalı Parlamenteri Ögmundur Jónasson, Bolivya Senatörleri MAS Grup Başkanı Flora Aguilar, parlamenter Roberto Rojas, akademisyenler, Fransa örenci grubu, Britanya Kürt Dosluk Grubu temsilcileri katıldı. 
 


'Tek tip devlet anlayışının mağduruyuz' 

Açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak, Ulus-Devlet yapılanmasının son 300 yıldır toplumları yönetmeye çalıştığını belirtti. Ulus-devlet anlayışının katı merkeziyetçi, bir tek ulusun egemenliğine dayanan farklı kimlikleri, farklı kültürleri, farklı dilleri yok sayan inkar eden bir yönetim biçimi olduğunu söyleyen Kışanak, Kürt halkı olarak da tek tipçi bu devlet anlayışını mağduru olan bir halk olduklarını ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulurken, devletin kendisini Türk devleti olarak tanımlamadığını söyleyen Kışanak, "Ve bu sınırlar içerisinde yaşayan herkesi Türk olmaya zorladı. Türk gibi yaşayacak. Kendisine Türk diyecek. Kendi anadilini unutup Türkçe'ye yönelecek. Ve bu egemenlik ilişkisini zorla kabul ettirmeye çalışan bir yönetim anlayışı ile karşı karşıya kaldık. Ve 90 yıldır bu tek tipçi devlet anlayışı Kürtler ile sürekli çatışma halinde oldu. Çünkü bu topraklarda yaşayan birçok farklı kimlik vardır. Birçok farklı kültür-dil vardır. Bunların büyük çoğunluğunun başına inanılmaz felaketler geldi. Ya asimilasyonu kabul ettiler, ya göçü kabul ettiler ya da katledildiler" dedi.

 

kisanak-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.