KOSGEB, 200 bin girişimci adayı yetiştirdi

KOSGEB, 200 bin girişimci adayı yetiştirdi
"Hedefimiz iş yeri sayısını artırmak suretiyle ülke ekonomisine katkı sunmaktır"

 

 KOSGEB İl Müdürü Fidan: "Hedefimiz iş yeri sayısını artırmak suretiyle ülke ekonomisine katkı sunmaktır"  Diyarbakır'da girişimcilik eğitiminin ardından KOSGEB'ten destek alan Nazlı Yürekli, 20 kadının istihdam edildiği atölyesini kurdu

DİYARBAKIR  - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kendi işini kurmak isteyen 88 bini kadın, 200 bin kişiye "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" verdi. Girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması amacıyla KOSGEB tarafından 2010 yılında Türkiye genelinde başlatılan "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" yoğun ilgi görüyor. 

Kadınların ilgisi büyük

KOSGEB'in işbirliği içerisinde bulunduğu kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği kurslarda 4 yılda 112 bini erkek, 88 bini de kadın olmak üzere 200 bin kişi girişimcilik eğitimi aldı. Eğitimin ardından 6 bin 500 kişi kendi iş yerini kurarken, bu işletmelere 100  milyon lira destek sunuldu. KOSGEB Diyarbakır Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Fidan, AA muhabirine, kursiyerlere 24 saati atölye çalışmalarından oluşan 70 saatlik ücretsiz eğitim verdiklerini, kadınların da söz konusu eğitime yoğun ilgi göstermesinin sevindirici olduğunu söyledi.Türkiye genelindeki girişimcilik eğitimlerine katılan 200 bin kişi arasında 88 bin kadının bulunduğunu ifade eden Fidan, program sayesinde kadınların iş yaşamında daha fazla yer alacağını kaydetti.

kosgep-2.jpg

 

 Diyarbakır'da bin 800 kadın eğitim aldı, 80'i iş yerini açtı

Diyarbakır'da aralarında Karacadağ Kalkınma Ajansı, Dicle Üniversitesi ve Diyarbakır Ticaret Odası'nın da bulunduğu kuruluşlarla 85 ayrı program gerçekleştirildiğini dile getiren Fidan, bu programlarda bin 800'ü kadın olmak üzere 4 bin 300 kişiye girişimcilik eğitimi verildiğini vurguladı. Fidan, bunlardan 210'unun kendi iş yerini kurduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "210 girişimciye 3.5 milyon lira hibe 2 milyon lira da kredi olmak üzere 5 milyon 500 bin lira destek sunduk. Hedefimiz iş yeri sayısını artırmak suretiyle il ve ülke ekonomisine katkı sunmaktır. İş yerini açan 210 kişiden 80'i kadınlardan oluşuyor. Bu işletmeleri görmek bizi mutlu ediyor. Bölgede feodal yapı kırıldı, kadınların eğitim düzeyi yükseldi. Kadınlarımızın kendi ayakları üzerinde durmasını istiyoruz. 2014 yılında eğitimlerimiz devam edecektir." Girişimcilere 30 bin lirası hibe 70 bin lirası da kredi olmak üzere 100 bin liralık destek sağladıklarını aktaran Fidan, 70 bin liralık kredinin de 4 yıl süreli ve sıfır faizli olduğunu sözlerine ekledi. 

 "KOSGEB sayesinde üretime geçip, büyüdüm"

Tekstil ürünleri satarken, atölye kurup üretime geçmeyi hedefleyen Nazlı Yürekli (28), program sayesinde girişimcilik eğitimi aldıktan bir süre sonra kendi atölyesini kurdu. Ardından KOSGEB'den 30 bin lira destek alan Yürekli, Huzurevleri semtinde 20 kadının çalıştığı atölyesini açtı. Üretim kapasitesini artırmak amacıyla 55 bin lira destek almak için  KOSGEB'ten yeniden talepte bulunduğunu dile getiren Yürekli, şu ifadeleri kullandı: "Ayda 20 bin parça çocuk ve kadın elbisesi üretimi yapıyorum. Ürettiğim ürünleri aralarında Bursa'nın da bulunduğu birçok ildeki firmalara satıyorum. KOSGEB sayesinde üretime geçip, büyüdüm. Bundan sonraki hedefim ekipmanımı güçlendirip, daha da büyümek." 

kosgep-1.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.