Kötü alışkanlıklara karşı satranca davet!

Kötü alışkanlıklara karşı satranca davet!
Van'da gençler için birçok kötü alışkanlığa neden olan okey salonlarına alternatif olarak, meraklılarının bildiği çayevi satranç severlerin buluşma mekânı.

Sadece satrancın oynandığı çayevinin müdavimleri, gençlere okey salonlarından çıkarak, insan zekâsını geliştiren stratejik bir oyun olan satrancı oynamayı tavsiye ediyor.

VAN - Van'ın Sanat Sokağı'nda gençler okey salonlarını hınca hınç dolduruyor. Birçok kötü alışkanlığın kazanıldığı bu ortamlara alternatif olarak yaşamaya çalışan mekânlarda var. Bunlardan biride kıyıda köşede kendine yer bulan ve ancak satranç meraklılarının bildiği çayevi. Mekânın müdavimleri ise genelde yaşlılar. Yaşamın tecrübesi ile taşların yerine değiştiren satranç severler gençlere satranç oynayın çağrısı yapıyor. Çay evinde satranç oynarken konuştuğumuz Tahsin Çelik (54), 25 senedir satranç oynadığını ve kendine rakip tanımadığını belirterek, okul zamanlarında satrançta sürekli birinci olduğunu söyledi. Satrancın stratejik ve zekayı geliştiren bir oyun olduğunu dile getiren Çelik, "İnsanın zekasını geliştiren bir oyundur. Bu okey gibi değildir. Her taşın farklı farklı ve çok çeşitli hareketi var. Ne kadar oynarsan oyna her oyunda hareketi değişir. Ve burada da zeka gelişiyor. Okey gibi hep aynı değildir. Ben 25 senedir bu oyunu oynuyorum ve okulda birinci bendim. Vakit buldukça hep oynuyorum" dedi.

'Satrancın Kürtçe ismi kişik'

Abdulselam Turan (45) ise satrancın Kürtçedeki isminin "Kişik" olduğu bilgisini vererek sözlerine başladı. Satrançtaki taşların tarihteki savaşların nasıl ve ne şekilde gerçekleşmiş olduğunu anlattığını belirten Turan, "Filler ve atlar eskiden savaşta kullanılıyordu. Özellikle eski zamanlarda fillerin savaşta kullanılmasından da anlaşılıyor ki satranç çok eski bir oyundur" dedi. Satrancı günümüz devletler sistemine benzeten Turan, "Satranç eski ülkelerin düzenini nasıl olduğunu anlatır. Şah mesela günümüz sisteminde cumhurbaşkanı olarak görebiliriz. Veziri başbakan olarak görebiliriz. Piyonlar ordu gibidir. Yani her taşın bir görevi vardır. Tıpkı devleti anlatır" diye aktardı.

'Gençler okey salonunda vakit öldüreceğine...'

Yaşlılar arasında satranç oynayan iki üniversite öğrencisi dikkat çekerken, gençlerden Fırat Hak, "Satrancı yaşlılardan çok, gençlerin oynaması gerekir, ama gördüğünüz gibi hep yaşlılar buradadır. Bizim de yaşlıları örnek almamız gerekir. Gençlerin, okey salonunda, internet kafelerde zaman öldüreceğine buraya gelip ya da satranç oynayıp zihinlerini çalıştırmalarını isteriz. Gençlere çağrımdır, yaşlılardan çok gençleri bu çay evinde görmek isteriz" dedi.

'Buraya gelenler beyinlerini çalıştırıyor'

Çay evini işleten Ahmet Siyahtaş ise 3 buçuk senedir çay evini işlettiğini dile getirerek, genelde yaşlıların gelip satranç oynadığını belirtti. Siyahtaş, satranç oynarken, okey salonlarındaki gibi her bir ağızdan ses çıkmadığını ve gürültü kirliliğinin olmadığını ifade ederek, "Buraya gelenler beyinlerini çalıştırıyor. Huzurlu ve sessiz bir ortam var" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.