VİDEO - Küçük sanayi siteleri neden muaf değil?

VİDEO - Küçük sanayi siteleri neden muaf değil?
Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulamaya konulan 17 günlük kapanmadan muaf edilmeyen Diyarbakır’daki küçük sanayi sitesi esnafları, işyerlerini açmak zorunda olduklarını dile getirdiler.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Araçların tamiri için küçük sanayideki işyerlerinin açık kalmasına vatandaşın ihtiyaç duyduğunu dile getiren esnaflar, tam kapanmada sunulan desteklerin de yetersiz olduğunu ifade ettiler. Diyarbakır’da tam kapanmadan muaf edilmeyen 1.’inci ve 3.’üncü sanayi sitesi esnafları vatandaşın ihtiyacı için nöbetçi işyeri talebini dile getirdiler.

29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00'dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'e kadar sürecek olan tam kapanma uygulamasında kısıtlamadan muaf tutulmayan yerlerden biri de küçük sanayi siteleri. Ancak araç tamirlerinin yapıldığı küçük sanayi sitelerinde 17 günlük tam kapanmada esnaflar yer yer dükkânlarını açmak zorunda kaldı. Diyarbakır’daki küçük sanayi sitelerinde bulunan oto tamirciler ve yedek parça satışı yapan işyerleri de tam kapanmadan muaf edilmedikleri halde yer yer dükkânlarını açmak zorunda kalan esnaflar arasında. 17 günlük Tam kapanmada yasaktan muaf tutulmayan esnaf verilen desteğin yetersiz olduğunu belirterek işyerlerini açmak zorunda olduklarını dile getirdiler.

Diyarbakır 2. Küçük Sanayi Sitesi esnafları da işyerlerinin tam kapanmadan muaf olması gerektiğini belirterek yetkililere seslendiler.

sanayi-tigris.jpg

‘İşyerlerimizi açmaya mecburuz’

Yenişehir ilçesi Seyrantepe’de bulunan 2. Küçük Sanayi Sitesi esnaflarından Ramazan İnce de tam kapanmadan sanayi sitesi esnafının muaf tutulmamasına tepki göstererek şöyle konuştu: “Tam kapanmadan muaf olabilmek için gerekli başvurularda bulunduk. Sanayi Başkanımız gerekli yerlere başvuruda bulundular. Valilikle görüşüldü ama sanayi sitelerine herhangi bir izin çıkmadı. Resmi araçlar için servisler açıldı ancak bize yapılan hiçbir şey yok. Biz işyerlerimizi açmaya mecburuz çünkü kapalı olduğumuzda işçilerin sigortasını, kiramızı, geri ödemelerimizi nasıl yapacağız. Bunun dışında evimizin ihtiyacıdır vs. kısacası açmak zorundayız. Bankalar açık ve sürekli kredi borçları için arayıp duruyorlar. 700 TL destek diyorlar onu da almadım. Bu para benim neyime yetecek? Bunun dışında seyahat edenlerdir, çalışanlardır araçları arızalanıyor, yolda kalıyorlar. Bunların bize ihtiyacı var. Kapanmadan muaf olmadığımız için sürekli ihtar alıyoruz ama açmak zorundayız.”

Lastikçiler serbest tamirciler kapalı

Küçük sanayi sitelerinin kapanmaması gerektiğini ifade eden esnaflardan Erdal Belindir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Esnaf perişan. Sanayinin yüzde 90’ı kiracıdır. Tam kapanmada bankalar açık ve esnafa kredilerinizi ödeyin diyor. Kaplı olan esnaf ne ödeyecek? Küçük sanayilerin kapanması çok yanlıştır. Pandemiyle sanayinin ne alakası var? Burada millet bir araya gelmiyor, burası toplu bir işyeri değil. Burada insanlar zaten mesafeli, buralar niye kapanıyor? Dün Adıyaman’dan biri geldi ve orası komple açık. Peki, buradaki küçük sanayi siteleri niye kapalı? AKP kendi parti çalışanlarına muafiyet belgesi vermiş. Neye istinaden veriyorlar bunu? Onlara muafiyet varsa esnafa da olmalı. Sanayi esnafına tam kapanma varsa onlara da olsun. Tam kapanma diyorlar ama her taraf açık. Sanayi neden kapalı, buranın açık olması bir ihtiyaç değil mi? Kiracı olan esnafın cebinde bir şey kalmazsa esnaf ne yiyecek? Devletin desteği de yok. Sünger suyu çekti geriye bir şey kalmadı ne olacak? Mecbur geliyoruz ama polisler geliyor kapatın diyor. Lastikçileri serbest etmişler tamircileri kapatmışlar. Lastik mi önemli motor mu önemli? Dün bir araç geldi motoru yağ kaçırıyordu, motor yansa daha mı iyi olacak?”

‘Yolda kalanlar var, mecbur geliyoruz’

Tam kapanmada yarı açık hizmet vermek zorunda kaldıklarına değinen esnaflardan Ferit Fidanca ise şunları söyledi: “Tam kapanmadan biz bir şey anlamadık. İhtiyacı olanlar var, yolda kalanlar var; bizi arıyorlar biz de mecbur geliyoruz. Bu konuda biraz duyarlı olsalar, hiç değilse nöbetçi koysalar daha iyi olur. Sanayi de hastane gibi aciliyeti olan bir yerdir. Kimse burayı keyfinden açmıyor. Kepenklerimizi yarı açıyoruz, işimizi görüp gidiyoruz.”

fidanca-tigris.jpg

‘Arıza veren aracın tamir edilmesi lazım’

Diyarbakır 3.’üncü sanayi sitesi esnaflarından Eyüp Karataş, 17 günlük tam kapanmadan muaf olmadığı halde işyerini açmak zorunda kaldığını belirterek şunları söyledi: “Tam kapanma olsa aslında doğru bir karardır ama burada yarım yamalak bir kapanma söz konusu. Sanayi sitesi kapalı ama çarşı açık, banka açık. Hastaneler açık ve hastalar gidiyorsa sanayi sitelerini de araçların hastanesi gibi düşünmek lazım. Ambulans arıza verebilir, ticari araç arıza, kamyonet arıza verebilir. Arıza veren aracın tamir edilmesi lazım. Ancak bizi kapatmaları doğru değil, nöbetçi olarak bile olsa tamirhanelerin açık olması lazım. 17 günlük kapanmada borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz? Kiracı olanlar var, bankalara kredi borcu olanlar var. Yani, ödemesi olanlar bunları nasıl ödeyecekler? Evet, 3 aylık bin TL bir destek söz konusu ama bu para neye yeterli olacak ki? Bu para çaya mı, yemeğe mi içmeye mi yeterli olacak?”

karatas-tigris.jpg

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum