Kurbanda, kurban kesmek de zorlaştı: Fiyatlar ateş pahası!

Kurbanda, kurban kesmek de zorlaştı: Fiyatlar ateş pahası!
Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Diyarbakır Kayapınar’da kurulan kurbanlık hayvan pazarında satıcılara kulak verdik. Kurbanlık hayvan satışlarında durgunluk var, fiyatlar yüksek. Geçen yıla göre hayvan satışında büyük düşüş var.

Mümin Ağcakaya - Özel

TİGRİS HABER - Pandemi dönemiyle de iyice artan ekonomik sıkıntılardan dolayı Kurban Bayramında kurban kesmek artık eskisi kadar kolay değil. Kurban kesmek için niyet edenler bir değil, birkaç kez düşünmek zorunda kalıyor. Sürekli artan gıda fiyatlarının yanı sıra kasaptaki et de nasibini aldı. Kasaptaki et fiyatları artınca, kurbanlık hayvanların da fiyatı geçen yıla oranla büyük artış gösterdi.

Tigris Haber olarak Kayapınar’da kurulan hayvan pazarında kurbanlıkların fiyatlarını sorduk. Kurban satıcılarının görüşlerine başvurduk.

img-7081.jpg

Arpadan samana artış var

Hayvan satıcısı Mehmet Karataş, şunları söyledi: “Saman fiyatı iki lira oldu. Arpa üç lira olmuş. Geçen seneye göre samanda bir lira, arpada ise bir buçuk lira artış oldu. Bunda kuraklığın da etkisi çok oldu” dedi. Karataş bir kurbanlık koyunu geçen yıl bin 250 liraya satarken, bu yıl, maliyetinden dolayı bin 500-bin 600 liradan aşağı fiyata veremiyorum dedi, şöyle devam etti;

img-7091.jpg

Bu yıl daha 9 adet sattım

“Bu sene çok durgun. Kurbanlık almaya gelenleri henüz göremiyoruz. Bayrama birkaç gün var, bekliyoruz. Geçen sene hayvanları pazara çıkardığımızda gelip alanlar ya da fiyat sorup gidenler oluyordu. Geçen sene bu zamanlar 50 kurbanlığı satmıştım. Bu sene daha 9 tane sattım. Geçen sene bayrama yedi gün kala 47 tane satmıştım. Bugün bayrama beş gün kalmış dokuz tane satmışım. Etrafta da alacak müşteri yok.”

On yıldır hayvan pazarında kurbanlık satan Nasrettin Çiftçi ise içinde bulundukları durumu şu sözlerle ifade etti: “Bu sene kurbanlıkların fiyatı geçen seneye göre yüksek. Kilo bazında altı liralık fark var. Geçen sene 1500 liraya sattığım keçinin fiyatı bu sene 1800-1900 lira civarında.  Daha altındaki fiyata satarsak kurtarmaz. Bu fiyat artışında arpadan samana kadar fiyatların artmasının rolü var. Bu yüzden hayvan beslemek eskisi gibi kolay değil. Artık çok masraflı oldu. Her şeyin fiyatı arttı. Geçen sene bir liraya aldığımız saman bu sene iki liraya çıktı. 1400’e aldığımız arpa şimdi 2600 oldu.”

img-7127.jpg

Borç harçla kurban kesilmez

Çiftçi, bu yılki satışlarının şimdilik durgun olduğunu, ne kadar devam edeceğini de hesaplayamadıklarını söyledi. İnsanların alım gücünde geçen yıla oranla büyük fark olduğunu, birçok insanın fakirleştiğini, kurban kesemez durumda olduğunu belirterek, “Geçen yıl kurban kesen bu yıl kolay kesemeyecek. Kurban kesmek için ekonomik durumunu bir kez daha gözden geçirecek. Borç harçla da kurban kesilmez” dedi.

Kuraklık arpa-saman fiyatlarını arttırıyor

15 senedir kurbanlık satışı yapan Mehmet Aydın ise; “Her sene burada kurbanlık satıyorum. Bu sene kurbanlıklar geçen seneye göre daha pahalı çünkü saman, arpa ve yem fiyatları da çok pahalı oldu. Ayrıca kuraklık saman, arpa fiyatlarını çok etkiledi. Eskisi gibi hayvanda yok.  Hayvancılık yapanlar da azaldı. Hayvancılık yapan azalınca hayvan fiyatları da artıyor. Hayvan beslemek daha masraflı hale geliyor. İnsanların ekonomik durumları daha da kötüye gidiyor. Ben kurbanlık satıyorum ama kesemiyorum. Çünkü kurtarmıyor” şeklinde konuştu.

Rahat yaşayamayan nasıl kurban kessin?

Geçen yıl bayram öncesi 50-60 hayvan sattığını söyleyen satıcı Aydın, bayrama çok kısa süre kalmasına rağmen hiç satamadığını ifade ederek,  “Geçen sene bin lira olan kurbanlık bu sene 1600-1700 lira oldu. Pandemi de çok etkiledi. İnsan rahat yaşayamadığı zaman nasıl kurban kessin. Müşteri gelip sorup gidiyor. Geçen gün biri geldi bin liram var bana bin liralık bir kurban ver dedi. Bin liralık hayvan yok. Ben o fiyata alamıyorum ki, nasıl satayım. Adağım var mecburum dedi, çok ısrar etti, ben de zararına verdim. Her şey zamlanıyor. Sabah aldığın domates akşam bakıyorsun pahalı olmuş. Bu niye böyle oluyor. Hayvanlar neyle besleniyor. Hayvanın yediği her şeye de zam geliyor. Yeterli destekler olmayınca hayvancılıkla uğraşanların sayısı da her geçen gün azalıyor. Doğal olarak hayvanların sayısının azalması fiyatlarına da yansıyacaktır” dedi. 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.