Kürt edebiyatı yeni bir renk ve kimlik kazanıyor

Kürt edebiyatı yeni bir renk ve kimlik kazanıyor
Servet Deniz, Kürt Edebiyatı tarihinin, sözlü edebi geleneğin güçlü öğeleriyle dolu olduğunu belirterek, “Kürtlerin kendi gözleriyle ve kendileri için tarihlerini bir daha gözden geçirmeliler.

DİYARBAKIR (DİHA) -Diyarbakır Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'nde edebiyat alanında akademik çalışma yürüten eğitmenlerin ve öğrencilerin çalışmaları, Kürt edebiyatına güç veriyor. Burada öğrenciler, edebiyat üzerine yoğunlaşıyor, şimdiye kadar hiç sorulmamış soruları soruyor ve bunlar üzerinde kafa yoruyor. Edebiyat bölümünde başta Klasik Kürt Edebiyatı, Sözlü Kürt Edebiyatı, Kürtçe Gramer, Kürt Dili ve Edebiyatı, Edebiyat Eleştirisi, Kürtçe Öykü ve Roman olmak üzere 10 ders veriliyor. 

'Topraklarımızda orijinal Kürt Edebiyatı gelişiyor'

 

Cegerxwin Kültür Merkezine gelerek edebiyat eğitimi alan kişilerin özellikle bu iş üzerinde durmaları gerektiğini ifade eden Kürt dili eğitmeni Ömer Fidan ise, "Edebiyatın kendi kökleri üzerinde yeşermesi için ve gelecekte faydalı olabilmesi için eğitim gereklidir. Kürt edebiyatının bir kaç yıl önceki durumuna baktığımızda üç şekilde görülmektedir. Diasporadaki Kürt Edebiyatı, Kürt toprakları üzerinde gelişen edebiyat ve diğeri de Kafkasya'da gelişen Kürt Edebiyatı. Bu alanın ilerlemesi için edebiyat severler için bir çok imkan var. Kendi topraklarımızda orijinal Kürt edebiyatı gelişiyor. Bu bizim açımızdan memnun edicidir" diye kaydetti. 

'Burada Kürt ve Kürdistan'a has bir yaşam var'

 

Buraya gelmekle kendisinde yeni bir bilinç yaratıldığını söyleyen edebiyat öğrencisi Zelal Erdemci ise, "Kürt dilinin ilerlediği günlük yaşamımızdan da belli oluyor. Burada diyebilirim ki Kürt ve Kürdistan'a has bir yaşam var. Kürtçemiz ilerledi. Gelecek için olumlu, güzel şeylerin olacağına inanıyorum. Geleceğe yönelik temel atmak için Kürtçe okulların açılması lazım. Bunun için burası da bir nevi temel atma yeridir" dedi.

Çocukluğundan beri Kürtçe eğitim görmeyi istediğini dile getiren edebiyat öğrencisi Nurcan Özçelik de, "Sözlü edebiyat ve dengbêjlikte ilerlemek istiyorum. Buraya gelmemin amacı Kürtçe şiirler yazabilmek" diye konuştu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.