Kürt medyası 116 yıldır direniyor

Kürt medyası 116 yıldır direniyor
Mısır'da Kürdistan Gazetesi'nin 22 Nisan 1898'de yayınlanmasıyla başlayan Kürt gazeteciliği, yarın 116 yaşına giriyor. 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü kutlanırken, Kürt gazeteciliği bugün hala 116 yıl önceki "gazete kapatma, katliam, tutuklama, sürgün ve s

 DİYARBAKIR  - Dilbilimci Zana Farqînî, Kürt gazeteciliği tarihinin bir sürgünler tarihi olduğunu söyledi. 

Miktad Mithat Bedirhan, Kürt gazeteciliğinin temelini Mısır'ın başkenti Kahire'de, 116 yıl önce 22 Nisan 1898'de Kürdistan gazetesi ile attı. Osmanlı imparatorluğu tarafından Mısır'a sürgün edilen Bedirhan ailesi, burada da Kürt halkının haklı mücadelesinden vazgeçmedi. Mithat Bedirhan, Kürdistan gazetesini 15 günde bir çıkarmak düşüncesindeydi, fakat bazı zorluklardan kaynaklı gazete düzenli olarak çıkamadı. Gazetenin ilk sayısından sonra Osmanlı devleti, gazeteyi yasakladı ve halk tarafından okunmasına izin vermedi. Osmanlı devletinin Mısır'a baskı ve zorlamalarından kaynaklı Miktad Mithat Bedirhan, gazeteyi başka yerde çıkarmaya mecbur bırakıldı. Gazetenin altıncı sayısından sonra Mithat Bedirhan'ın kardeşi Abdurahman Bedirhan, bu görevi devraldı.

Daha sonra Kürdistan gazetesi Cenevre, Londra ve Folkston gibi Avrupa şehirlerinde yayınlamaya başladı. 1'den 5'inci sayıya kadar Mısır'da, 6'dan 9'uncu sayıya kadar İsviçre'nin Cenevre şehrinde, 20'den 23'üncü sayıya kadar Kahire'de, 24'üncü sayı Londra'da, 25'ten 29'uncu sayıya kadar Güney İngiltere'nin Folkston şehrinde ve 30'dan 31'inci sayıya kadar yine Cenevre'de yayınlandı. Gazetenin ilk 3 sayısı Kürtçe ile yayımlandı. 31 sayıdan 2'si halen kayıp. Her sayısı 2000'e yakın baskı yapan gazete, bölgede gizli bir şekilde dağıtılıyordu. Osmanlı devleti gazeteyi yasaklanmasının yanında, bu gazeteyi okuyanları da cezalarla yüz yüze bırakıyordu.(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.