Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi bir araya geliyor

Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi bir araya geliyor
5 Kasım'a ertelenen Kürt Ulusal Kongresi için oluşturulan Hazırlık Komitesi önümüzdeki günlerde Federal Kürdistan Bölgesi'nde tekrar bir araya gelecek.

Kongrenin gerçekleşmemesi için egemen devletlerin her türlü politikayı hayata geçirdiğine dikkat çeken Kongre Hazırlık Komitesi üyesi ve BDP Milletvekili Mülkiye Birtane, Bölge Hükümeti'nin Rojava'ya dönük politikalarının Kürt ulusal birliğine hizmet etmediğine vurgu yaparak, ulusal birlik ruhuyla hareket edilmesi gerektiğine işaret etti. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından Newroz'la birlikte başlatılan "demokratik çözüm" süreci ile birlikte Öcalan'ın önerisiyle Ankara, Diyarbakır, Avrupa ve Hewler'de Kürt sorununun demokratik çözümü ve Kürt halkının ulusal birliğine yönelik konferansların gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Konferanslardan 3'ü kısa sürede toplanarak, önemli kararlaşmalara giderken, Kürt ulusal birliği açısından büyük önem taşıyan "Kürt Ulusal Kongresi" ise, iki kez ertelendi. Kongre çalışmalarının başlamasının ardından kongrenin 24-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşmesine karar verilmiş, ancak "hazırlıkların tamamlanmadığı" gerekçesiyle 15-17 Eylül tahine ertelenmişti. İlk ertelemenin ardından kongre, Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki seçimlerden dolayı bu kez de 25 Kasım tarihine ertelenmişti. Kongre Hazırlık Komitesi üyesi ve BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, kongrede gelinen aşamaya ilişkin DİHA'ya konuştu. 

'Egemenler kongrenin gerçekleşmemesi için her yolu denedi'

Kürt Ulusal Kongresi hazırlık çalışmalarının Haziran ayından bu yana başladığını hatırlatan Birtane, yıllardır bu konunun Kürt halkının gündeminde olduğunu, ancak 2013'te Ortadoğu'daki gelişmelerle birlikte Kürt ulusal birliğinin hayat bulmasının bir kez daha kendisini ciddi anlamda hissettirmesiyle çalışmaların bu aşamaya kadar geldiğini belirtti. İlk toplantının gerçekleşmesiyle birlikte Hazırlık Komitesi'nin oluşturulduğunu ve komitenin çalışmalarına başladığını dile getiren Birtane, "25 Kasım'da gerçekleşmesi bekleniyordu. Kürt halkının birliği yüzyıllardır tüm Kürt halkının talebiydi. Kürtler de 2013 yılıyla birlikte bu konuyu birinci gündemleri yaptılar. Ancak Kürt halkının birliği söz konusu olduğu zaman tüm egemen güçler Kürtlere karşı birlik oluyordu. Kürt parti ve güçlerinin birliği, egemen güçlerin siyasetini boşa çıkardı. İlk olmasından dolayı tüm Kürt parti ve kuruluşları bu konuda çalışmalarını yürüttüler. Egemenler biliyor ki Ortadoğu'daki en önemli güç Kürt halkının gücüdür. 40-50 milyon Kürt'ten bahsediyoruz ki bunlar dört devlet tarafından parçalanmış. Ulusal birlik bu güçlere büyük bir korku verdi. Bu yüzden de her yönden bu birliği parçalamak istediler. Şimdiye kadar konu Kürt ve Kürdistan olunca egemen devletler hep bir oluyordu. Ancak bu sefer gördüler ki bu devletlerin siyasetleri parçalandı, Kürtlerin siyaseti son yıllardan birlik oldu. Bu yüzden egemen devletlerin içerisine korku düştü ve bu kongrenin yapılmaması yönünde politikalar hayata geçirdiler" diye konuştu. 

'Tüm Kürt güçleri ulusal birlik ruhuyla hareket etmeli'

Tüm Kürt parti ve güçlerinin ulusal birlik konusunda hemfikir olduğunu ve kongre çalışmalarının ertelenmesinin halkta bir umutsuzluk yarattığını ifade eden Birtane, "Komitenin 8 Ekim'de bir araya gelmesi gerekiyordu. Rojava ve Kuzey Kürdistan'daki gelişmelerden dolayı bu gerçekleşmedi. Türkiye eski politikalarda ısrar etmeye başladı ve Güney Kürdistan'ı da etkiledi bu noktada. Güney Kürdistan hükümetinin Rojava dönük siyaseti Kürtlerin zihinlerinde iyi bir şekilde yer almadı. Bir yandan ulusal birlik tartışmaları diğer yandan Rojava ve Güney arasında yaşanan sıkıntılar kafaları karıştırdı. Güney tarafından Rojava yönelik yürütülen politikalar Kürt birliğine hizmet etmiyor. Egemenlerin Ortadoğu'daki ve Kürdistan'daki politikalarına hizmet etmektedir. Hangi Kürt siyaseti olursa olsun bu konuda uyanmalı ve ulusal birlik ruhuyla hareket edilmelidir" dedi. 

Komite önümüzdeki günlerde tekrardan bir araya geliyor

"Dört parça Kürdistan'ın özgürlük hayalini gerçekleştirmek istiyoruz" diyen Birtane, 2013 yılında bu fırsatın yakalandığını ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Hazırlık Komitesi'nin önümüzdeki günlerde bir araya gelerek yapılan çalışmalar, eksiklik ve engeller üzerinde tartışmalar yürüteceğini belirten Birtane, "Kürtler bu yüzyılda kaybetmek istemiyor. Ortadoğu halklarının tümü neredeyse taleplerini ulaştı. Bizim de talebimiz özgür bir yaşamı Kürdistan ve Ortadoğu topraklarında tüm halklarla kuralım. Bu yüzden de Kürt Ulusal Kongresi büyük bir fırsattır. Dört parça Kürdistan'ın, Ortadoğu'nun özgürlüğü için bu kongrenin önemi çok büyüktür. Tüm Kürt güçleri bu kongrenin gerçekleşmesini istiyorsa egemenlerin bu topraklarda Kürt halkının üzerinden elini çekmesi için herkesin duruşu net olmalıdır" ifadelerini kullandı.

 

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.