Kürtçe artık resmi dil

Kürtçe artık resmi dil
Irak Parlamentosu bugün oyçokluğuyla Kürdçe’yi resmi dil olarak tanıdı. Hazırlanan yasa tasarısının bir maddesine göre Irak’taki bütün resmi kurumlarda Arapça’nın yanında Kürdçe de kamusal dil olarak kullanılacak.

BAĞDAT – Konuya ilişkin BasNews’e açıklama yapan Kürdistan İttifakı Sözcüsü Mueyed Teyîb, ‘Bu Kürdler için çok büyük bir kazanım. Aslında daha önce Irak Anayasası’nda Kürdçe resmi dil olarak güvence altına alınmıştı ama herhangi bir yasada, resmi kurumlarda kamusal alan dili olarak kullanımının önü açılmamıştı. Bundan sonra Irak Hükümeti, yayınlayacağı bütün resmi belgeleri Kürdçe’ye çevirmek zorunda. Ayrıca Irak’ın her yerinde Kürdler anadillerinde kamu hizmeti almak istediklerinde Irak Hükümeti kendilerine tercümanlık hizmeti sunmak zorunda’ dedi.
 
Onaylanan yasa tasarısının Kürdistan’ın diğer parçaları için de emsal teşkil edeceğini vurgulayarak ‘Kürdler artık bütün parçalarda hükümetlerinden Kürdçe’yi resmi dil olarak tanımalarını talep edebilir’ dedi.
 
Teyîb ayrıca Irak’ta yaşayan diğer diller için de aynı güvenceyi talep ettiklerini belirterek, Türkçe ve Ermenice’nin de resmi dil olarak güvence altına alınması için Irak İletişim ve Aydınlanma Kurulu’na teklifte bulunduklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.