Kürtler ulusal birlik için çalışıyor

Kürtler ulusal birlik için çalışıyor
İlk ciddi adımların 2013 yılında atıldığı Kürt Ulusal Birliği’nin sağlanmasına yönelik çabalar sürüyor.

Henüz Türkiye’de yerel seçimlerde kurulan ittifakın ardından 5 Aralık’ta Diyarbakır'da bir araya gelen 10 Kürt partisi, "Kürdistani İttifak Çalışması" adıyla çalışmalarını sürdüreceklerini duyurdu.

 Bu toplantının ardından birlik çalışmalarını sürdüren partilerden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ve Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî, ulusal birliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 “Kürtlerin birliğini istemeyenler pusuda bekliyor”

HDP İl Eşbaşkanı Uyanık, Kürtlerin yaşadığı toprakların devletler tarafından parçalanarak paylaşıldığını gerçekliği ile Ortadoğu’da var olan durumun güçlü ve geniş kapsamlı bir birlikteliği esas kıldığını ifade etti. Egemen devletlerin Kürtleri baskı altına aldıklarını söyleyen Uyanık, fikirleri ayrı ayrı olan birçok partinin bir araya gelip ulusal birlik için çalışma yürütmesinin önemine değindi. Kürt partilerinin yan yana gelebileceğinin kanıtlandığı belirten Uyanık, Diyarbakır’da Kürt partileriyle bir araya gelerek ilk kazanımlarını elde ettiklerini ifade etti. Uyanık, “Bundan sonraki süreçte herkes attığı adıma ve söylediği sözlere dikkat etmek zorunda. Çünkü Kürtlerin birliğini istemeyenler pusuda bekliyor. Onlara malzeme vermemek gerekiyor” dedi.

 “Birlik için niyet tek başına yetmez”

Ulusal birliğin oluşmaması durumunda Kürtlerin yüz yılları bulan bir kaybının oluşacağını belirten Uyanık, hiçbir partinin bu vebalin altında kalmak istemediğini kaydetti. Uyanık, özellikle Kürt kadınlarının birlik için çalışma yürütmesinin hayati bir önemde olduğunu vurguladı. Uyanık, “Kadınlar çalışmalarını artırarak devam ettirebilirler. Kürtlerin direniş tarihinde kadınların rolü büyük.  Kürtlerin birliğinin oluşmasında da bu durum önemli. Eğer öyle bir duruma gelişirsen başarı elde edebiliriz. Birliğin oluşması sadece siyasilerin değil, toplumun tüm kesiminin, kurum, kuruluş, STK’lar, halkın sorunudur. Herkes bir araya gelip ne yapalım diye bir hedef belirlemeli. Birlik için niyet tek başına yetmez. Zor bir çalışma temposunun ortaya konulması gerekir” ifadelerini kullandı.

ayetullah-asiti.jpg

Kürtler eski Kürtler değil

Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî de, birliğin oluşması için direndiklerini belirterek, birliğini zararına ilişkin adımlardan kaçınılmasının önemi üzerinde durdu. Kürtlere yönelik yoğunlaşarak devam eden saldırılara dikkat çeken Aşitî, dünyada Kürtlerin de kendilerini yenilediğini, Kürtlerin eski Kürt olmadığını, saldırılara karşı birlik çerçevesinde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Aşitî, 18-19 Ocak 2020’de gerçekleştirmeyi planladıkları birlik çalıştayında, halkın birlik taleplerine karşılık vereceklerini ifade etti.

“Kürtler birbirini tanısa bütün dünya onları tanır”

Kürt partileri arasında artık birlik içinde yer almama bahanesinin kalmadığının altını çizen Aşitî, “Tüm parçalardaki Kürtlerin gözü Bakur’daki birlik çalışmalarında. Buradan doğacak güçlü bir birlik diğer parçalara da yansıyacak. Kürtlerin en çok bulunduğu yer Bakur” dedi. Birliğini oluşmasına Kürt halkının hazır olduğunu dile getiren Aşitî, şunları söyledi: “Bütün dünya Kürtlerden bahsediyor. Ancak Kürler birliğini oluşturamıyorlarsa o zaman bu dünyaya cevap olmamak anlamına geliyor. Ve zararı da çok büyük olur. Eğer bu gün Kürtler birbirini tanısa bütün dünya onları tanır.” (Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.