Kürtler’den DEVA’ya yeşil ışık!

Kürtler’den DEVA’ya yeşil ışık!
Diyarbakır’daki STK temsilcileri, gazeteciler ve iş insanları, Ali Babacan’ın kurduğu Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)’nın bölge siyasetindeki etkisini değerlendirdi. Bölgedeki STK temsilcileri, Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisine mesafeli bakarken, Babacan’ın kurduğu DEVA Partisine ise yeşil ışık yaktı.

Ali Babacan’ın kurduğu Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA) Türkiye ve bölge siyasetine etkisini Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve iş insanlarına sorduk. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Babacan’ın partisinin özellikle ekonomi ve dış siyaset bağlamında bölgede etkili olacağına dikkat çekerken, gazeteciler ise Babacan’ın, Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’ne oranla bölgede daha şanslı olduğunu söylediler.

Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’nin bölgedeki siyasi etkisini STK, gazeteciler ve iş insanlarına sorduk.

Bölge genelinde ses getirecektir

babacan-mehmet-kaya.jpg

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Babacan Ak Parti hükümetinde görev yaparken iki özelliği vardı. Dış İşleri Bakanlığı döneminde Kürdistan Bölgesel Kürt yönetimi ile ilk resmi ziyareti gerçekleştiren kişiydi. Birincisi buna bakmak lazım. Dış politikada Avrupa endeksli olduğunu göz ardı etmemek lazım. İkincisi ise ekonomide bir güven çıtası göstergeleri vardı. Siyasetin en kızıştığı dönemlerde ekonomi ve ekonomik tedbirlerden ödün vermeyen bir yapısı vardı. Bugün bunun parti haline dönüşmesi saydığımız başlıklarda bölge genelinde ses getirecektir. Şuan Türkiye’de en önemli sorun ekonomi ve AB ile yaşanan sorunlar. Türkiye’de bu kadar sıkıntı yaşanırken Kürt sorunun çözümünde tam bir güven veriyor mu, onu vermediğini söyleyebilirim. Belki kurucularına baktığımız zaman Kürt sorunun çözümü konusunda aktörlerin sayısı fazla. Bu bir umut veriyor. Babacan’ın Kürt eksenli politika üzerinden yürüyecek algısı var. İnsanlar tüzüğü ve partinin açıklamalarını bekliyor” ifadelerini kullandı.

Babacan sorunları giderebilir

babacan-mahmut-oral.jpg

Türkiye Gazeteciler Sendikası TGS bölge temsilcisi Mahmut Oral ise, “Türk siyasetinde özellikle Ak Parti iktidarının çoğunluğuna etki edeceği kesin. Ancak bölgedeki siyasete nasıl etki edeceği partinin kurucu liderlerinin yapacağı açıklamalarla belli olur.  Babacan’ın adalete ve hukuka vurgu yapması bölge açısından dikkat çeken noktalar. Kürt sorunun çözümsüzlüğü, bataklığa saplanan dış politika ile ilintili olduğu apaçık ortada. Bu nedenle Babacan söylemlerini perspektifini çözümden yana koyarsa bölgeden sonuç alabilir. Yapılan araştırmalarda Babacan’ın kuracağı partinin bölge genelinde AK Parti’den ciddi bir oy alacağı belirtiliyor. Davutoğlu’nun kurduğu parti ile kıyas yapmak gerekirse sokağa çıkma yasakları döneminde Davutoğlu’nun başbakan olduğu dönemde iyi şeyler yaşanmadı. Bu nedenle bölgede pek sıcak bakılmıyor. Söz ettiğim olumsuzlukları Babacan giderebilir” diye konuştu.

Her siyasi parti bir umuttur

babacan-alican-ebedinoglu.jpg

Esnafa ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu’da, “Tabi her kurulan siyasi bir umutla yola çıkıyor. Kurulan her partinin öncelikli hedefleri demokratikleşme ve ekonomi üzerinde taahhütlerde bulunuyorlar. Her siyasi bir parti bir umuttur. Umuyor ve diliyoruz hem bölge hem ülkenin ekonomik sorunlarına çözüm bulacak bir siyasi parti olsun. Şuan ki iktidar partisinden kopmuş bir parti ama yinede insanlarda bir beklenti oluşuyor. Tüzük açıklanmayana kadar fazla yorum yapmakta doğru değil” şeklinde konuştu.

Kararsızlar Babacan’ı tercih eder

babacan-faruk-balikci.jpg

Gazeteci Faruk Balıkçı ise, “Her iki kurulan siyasi parti liderleri Ak Parti içerisinde önemli görevlerde yer aldılar. Seçmenler yapılan icraat ve uygulamalara bakar. Her ikisi değerlendirildiği zaman Davutoğlu’nun Sur’u toledo yapacağız sözleri vatandaşlarda olumsuz etki yarattı. Davutoğlu’nun bölge ile ilgili karnesi kötü ama Babacan’ın karnesi kötü değil. İkisini değerlendirdiğimiz zaman kararsızların Babacan’ı tercih edeceği düşüncesi içerisindeyim” dedi.

Dengeleri değiştirecek

babacan-reha-ruhavi.jpg

Hak İnisiyatifi Diyarbakır sözcüsü Reha Ruhavi’de, “Babacan’ın kurduğu parti dün kuruluşunu ilan etti. Parti kuruluşu beklenen bir girişimdi. Babacan’ın partiyi kurması ile siyasetin hareketlenmesini bekliyoruz. Babacan Ak Parti’nin önemli kurmaylarından biriydi. Ekonomideki bilgi ve birikimi ile önemli görevler aldı. Son dönemlerde Türkiye’nin ekonomisinde yaşanan sorunları ile birlikte Babacan’ın böylesi bir süreçte parti kurması önemli. Tabi sadece ekonomik anlamda değil, Ak Parti’den oy alacağı için dengeleri değiştireceğini düşünüyorum. Bu anlamda Babacan’ın partisi önemseniyor. Yaklaşık 1 yıl önce Kürtlerin Babacan ve Davutoğlu’nun kuracağı partilerle ilgili bölge genelinde bir araştırmamız oldu. Babacan’ın hareketi ile birlikte Türkiye’de adalet ve hukuk meselesi çok siyaseten önemli tartışmalara konusu. Önümüzdeki süreçte adalet, ekonomi ve ifade özgürlüğü ön planda olacak. Onun yanında Kürt meselesi konuşulmaya başlanacak. Çünkü hem Davutoğlu hem de Babacan’ın partisi Kürt meselesine bakışları önemli bir boyut kazandı. Kürt meselesinde bir birleriyle yarışacakları bir sürece gireceğiz. Kürtler bu partilere nasıl yaklaşıyor diye. Kabaca baktığımız zaman Davutoğlu daha muhafazakar bir yol, Babacan ise daha batılı bir yol izliyor. Kürt toplumu Babacan’ın partisine daha sıcak bakıyor. Ama her iki parti daha yeni” ifadelerini kullandı.

Rekabet her zaman olacaktır

bacan-engin-yesil.jpg

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, “Ülkemizde yeni partilerin kuruluyor olması demokrasimiz adına olumlu bir gelişmedir. Bireylerin kendilerini özgürce ifade etmeleri, yeni fikirlerin gelişmesi  yeni umutların oluşması önemlidir. Tabiki yeni kurulan partilerin neler yapabileceğini, ekonomik ve siyasi alanda yaratacakları etkileri, vatandaşa neler vaat ettiklerini seçim sürecinde görmüş olacağız. Çok partili siyasal sistemde rekabet her zaman olacaktır. Demokratik süreçlerin yürümesi için siyaset alanının ve siyasi partilerin önünün açık olması lazım. Ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Söylemler yetmez, cesaret ön planda olmalı

İş insanı Süleyman Yıldırhan ise, “İlgimi çeken kurucular kurulundaki bölgeden isimlerdi. Kadınlara önem verdiğini gördük. Ancak şöyle bir durum var, Türkiye ekonomisinin kilitlendiği bu dönemde söylemlerden çok cesaretin ön planda olması gerekiyor. Bu olmadan karşılık bulacağını sanmıyorum. Çarşamba günü parti tüzüğü açıklandığı zaman Babacan’ın bölge ile ilgili net tavrı ve söylemleri olacak. Bu netleştikten sonra sonuç netleşir. Davutoğlu’nun kurduğu partiye ise daha az şans veriyorum. Çünkü Davutoğlu başbakan döneminde bölgede yaşananlardan dolayı insanların sıcak bakmadığını bilmiyorum. Babacan’ın ise ekonomideki bilgi ve birikimleri nedeniyle insanların daha fazla ilgi göstereceğini düşünüyorum” dedi.

Seçenek olarak durmalı

Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Bazı şeyler söylemek için erken. Önce programı görmek lazım. Kurucuların bir kısmını tanıyorum ama önemli bir bölümü yeni. Belki tanıtım resepsiyonundan sonra bir şey söylemek doğru olur. Çünkü ilk yola çıktıkları bazı kişilerin yer almadığını görüyoruz. Bölge ile ilgili güzel umudun var olması. Artık çok etkili uygulamalara ihtiyaç var. Bu dönüştürülmediği sürece yeni bir söz söylemenin kıymeti yok. Yeni partinin kurulması önemsiz değil ancak atmosfer iyi değil. Bu çok sessizliğin topluma ulaşma şansı yok. Toplumun karşısında seçenek olarak durması lazım” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.