Kürtlerin kazanımı Türkiye’yi endişelendiriyor

Kürtlerin kazanımı Türkiye’yi endişelendiriyor
Tigris Haber’e konuşan sosyolog-yazar İsmail Beşikçi, Kürtlerin statü taleplerinin Türkiye’yi endişelendirdiğini ifade ederek, “Rojava’daki gelişmeler, Kürdistan’ın statüsüzlüğünü anlatıyor” dedi.

Haci Güneş

Özel Röportaj

Tigris Haber -Sosyolog-yazar İsmail Beşikçi, Rojava’daki gelişmeler, Kürt Ulusal Kongresi ve Kürt sorununda “barış ve müzakere” sürecine ilişkin Tigris Haber’e konuştu. Gündemdeki konular üzerine sorularımızı yanıtlayan Beşikçi, önemli açıklamalarda bulundu

Kürt sorunun çözümü konusunda yapılan barış ve müzakere sürecini, Rojava’daki gelişmeler ve Federal Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenecek olan Kürt Ulusal Kongresi’ni de göz önüne aldığımızda, bu gelişmeleri nasıl görüyorsunuz?

Barış konusunda görüşmelerin yapılması iyi bir gelişme. Rojava’daki durum, ulusal kongre ile ilgili gelişmeler de önemli. Rojava’daki gelişmeler her şeyden önce, Kürdistan’ın statüsüzlüğünü anlatmaktadır. Türkiye, Kürdlere hiçbir statü vermeyen bu durumun sonsuza kadar sürmesini istemektedir. Rojava’da Kürdlerin lehine bir durum geliştiği zaman hemen endişeye kapılmakta, bu olumlu durumu bozma gayreti içine girmektedir.Halbuki bu mümkün değildir. Kürdler bu durumun bilincine varmiştır ve bir statüye kavuşmak için yoğun bir çaba içindedir.

Türkiye, Suriye’deki Kürtlerin kazanımları karşısında neden bu kadar endişeleniyor?

Sekiz-On sene kadar önce, Türkiye’nin Güney Kürdistan’la ilgili olarak da böyle endişeleri vardı. Zamanla o endişeler aşıldı. Türkiye’nin yakın zamanda Rojava ile de daha sağlıklı ilişkiler geliştireceği kanısındayım. Kürdlerin bir tarafıyla dostluk ilişkisi, kurmak, bir tarafıyla düşmanca bir tutum içinde olmak şüphesiz çok yanlış bir tutumdur. Kürd cephesinde önemli gelişmeler var. Ulusal Kongrenin önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Ulusal konferans değil, ulusal kongre önemlidir.

 Rojava’daki Kürt mücadelesi ve kazanımlarına karşı, El Kaide gibi örgütleri kim neden silahlandırıyor ve Kürtlerin üzerine salıyor?

Arap,, İslam düşüncesinin Kürdlere bakışını da eleştirmek gerekir.  El kaide bağlantılı “Irak ve Şam İslam Devlet” isimli bir örgüt var. Bunlar  Serêkanî’de, İslam Devleti kurmak için çaba harcıyorlar. Bunlar , İslam Devleti’ni neden  kendi ülkelerinde kurumuyorlar, neden Kürdistan’ı seçiyorlar, konusunu irdelenmesi gerekir. El Nusra’ya, Türkiye’nin neden yardım ettiği de  sorgulanmalıdır. Bütün bunları ötesinde, Arap, İslam dünyasına, bütün İslamlara; Fehmi Şinnavi’nin “İslam Ümmetinin Yetimleri Kürdler” isimli kitabının da hatırlatılması gerekir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.