Kuyumculukta fiyat farkı tepki çekiyor

Kuyumculukta fiyat farkı tepki çekiyor
Diyarbakır’da farklı semtlerdeki kuyumcu esnafının uyguladığı altın fiyatlarındaki farklılık vatandaşların tepkisini çekiyor.

 

 

 Kuyumcu esnafı, fiyat listesine uyulması gerektiğini belirtirken, Oda Başkanı Mustafa Akkul ise, sadece bazı ürünlerde işçilikten kaynaklanan fiyat farkının olduğunu öne sürdü.

Her semtte fiyatlar farklı mı?

Aynı şehirde aynı işi yapıyorlar ancak aynı ürünleri farklı semtlerde farklı fiyatlarla vatandaşa satıyorlar. Bu çelişkinin yaşandığı esnaf grubu Diyarbakır’daki kuyumcular. Sur içinde bulunan tarihi Kuyumcular Çarşısı’ndaki esnaf ile Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar’daki esnafın uyguladığı fiyatlar arasında fiyat farkları dikkat çekiyor. Aynı ürünlerin farklı esnaflar tarafından farklı rakamlarla satması ve bu konuda fiyat istikrarı olmaması bu işten mağdur olan vatandaşların tepkisini çekiyor.

Listeye uyulmuyor

Vatandaşlar,”Sur içindeki fiyat ile Bağlar’daki fiyat aynı olmuyor. Aynı şekilde Bağlar’daki altın fiyatı ile Kayapınar veya Yenişehir’deki altın fiyatı arasında da farklar olması dikkat çekiyor. Sözde Kuyumcular ve Sarraflar Odası’nın uyguladığı bir fiyat listesi var ama esnafın önemli bir kısmı dükkanlarındaki  elektronik ekranda yazılı olan bu listeye uymuyor. Bu kadar çelişki olur mu?. Bunun bir standardı ve denetimi olmalı” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

 

 

 

Fırsatçılık yapan varsa yanlış yapıyor

Bağlar’da iş yeri bulunan kuyumcu esnaflarından Rüstem İçöz, DKO’nun standart bir fiyat belirlediğini ve buna herkesin uyması gerektiğini ancak zaman zaman buna uyulmadığına dair iddialar dolaştığını söyledi. İçöz,”Biz de bu işi yapıyoruz. Bu iş ticaret ahlakı ve dürüstlükle ilgili bir olay. Ben hiçbir meslektaşımı suçlayamam ama adamın ruhunda varsa ne yapacaksın?. Odamızın bunda bir kusuru yok. Odamız sonuçta standart bir fiyat belirlemiş ve herkesin uyması gerekiyor. Ama uymayanlar varsa yanlış yapıyorlar. Tabi bir de işin işçilik boyutu var. Kaliteden kaliteye göre fiyatlar değişebilir ama aynı ilin içinde semtten semte esnaftan esnafa göre değişemez” dedi.

‘Ticaret Ahlakına Uymak Zorundayız’

Sur içindeki tarihi kuyumcular çarşısında en eski kuyumcu esnaflarından biri olarak bilinen Zafer Edemen, esnaflığın dürüst ve ilkeli olması gerektirdiğini söyledi. Bir ürünü ederinden fazla fiyatla satmaya çalışmanın ahlaki olmadığını belirten Edemen,”Kuyumcular Odası’nın ilan ettiği bir fiyat listesi var ve hepimiz bunu kabul etmişiz. Bir anlamda bizim için manifestodur. Buna uymamazlık olamaz. İşçilik farkı farklı bir olay. Her ürünün işçiliği aynı olmaz ve ister istemez fiyat farkı olacak. Ama genel ürünlerde semtten semte göre değişkenlik gösteremez. Ben buna ihtimal vermiyorum. Biz 1-2 kuruş fazla kazanalım diye ilkelerimizden taviz vermiyoruz. Esnaflık ilkeli ve ahlaklı olmayı gerektiriyor. İnsanları yanıltmaya çalışmak ahlaki değildir. Fiyat fırsatçılığı ile ilgili söylentiler hep olur ama bunu tüm esnafa, tüm camiaya mal etmek yanlıştır” diye konuştu.

Akkul: İşçilik farkı var

Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Akkul ise fiyat farkının söz konusu olmadığını, sadece bazı ürünlerde işçilikten kaynaklanan rakamlar olduğunu öne sürdü. Akkul,”Oda olarak belirlediğimiz ve her iş yerinde elektronik tabelalarda asılı olan fiyat listesi var. Esnaf buna uymak zorunda ve bunun dışına çıkamaz. Vatandaşların fiyat farkı iddiaları doğru değil. Sadece arada işçilik farkından kaynaklanan fiyat farkı var. O da ürünün kalitesi ile ilgili bir olaydır. Kaliteli işçilik ile kalitesiz işçilik bir olur mu?. Elbette bunda bir fark olacak” diyerek esnafı savundu.

Saffet AZBAY/ÖZEL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.