Madenler 95 kişiye mezar oldu

Madenler 95 kişiye mezar oldu
Dev Maden-Sen tarafından hazırlanan raporda, 2013 yılında madenlerde 98 "iş kazasının" meydana geldiği ve bu kazalarda 95 madencinin yaşamını yitirdiği, 191 madencinin ise yaralandığı kaydedildi.

ANKARA- Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) 2013 yılında madenlerde meydana gelen “iş kazaları”na ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, yeni bir yıla girerken madencilik sektöründe olumlu gelişmelerden söz etmenin mümkün olmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Çünkü çalışma yaşamını hala 12 Eylül darbesinden kalan yasal düzenlemeler belirlemektedir. Devlet ve sermayenin zihniyetinde, işverenle işçi arasına sendika gibi zararlı örgütlerin girmemesi gerektiği ve bunun için ‘gereğinin’ yapılması düşüncesi hala egemen bir yaklaşım olarak ülkede geçerliliğini korumaktadır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunu maliyet tasarrufuna indirgeyen ve sendikaları dışlayan egemen tutum ısrarla sürdürülmektedir. Bu mantıkla çıkarılan yasa, tüzük ve yönetmeliklerin ihtiyaca yanıt vermediği, maden ocaklarında eksilmeyen kan ve gözyaşından anlaşılmaktadır” denildi. 

’12 Eylül yasaları sürdükçe çalışma yaşamında sorunlar azalmayacak’ 

AKP iktidarının “güzel ölümlerle” ve “kader” diye yutturmaca söylemlerle parası olanın yaşama hakkı olduğunu her fırsatta hatırlattığının belirtildiği raporda, şunlar kaydedildi: “Son olarak 17 Aralık’ta başlayan hırsızlık, yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla ortaya çıkanları gizlemeye dönük AKP hükümetinin çabası bunun en somut örneği olarak önümüzde durmaktadır. AKP hükümetinin başta özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları olmak üzere, 12 Eylül yasaları sürdükçe çalışma yaşamında sorunlar azalmayacak, iş cinayetleri çok can yakacak ve toplumsal adaletsizlik daha da artacaktır. Sendikamız tarafından her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılan madencilik sektöründe yaşanan ‘iş kazaları’ raporunun, bugün Aralık 2013 tarihindeki bilgileriyle birlikte aynı zamanda 2013 yılının 12 ayına ait bilgilerini de kapsamaktadır.” 

Aralık’ta 10, 2013’te 95 madenci yaşamını yitirdi 

Raporda, somut veri ve bilgiler dahilinde madencilik sektöründe 2012 yılı ile 2013 yılı karşılaştırıldığında ölümlü kazalardaki artışın gözle görülür şekilde devam ettiğinin görüldüğü belirtilerek, “Bunun yorumsuz örneği; 2012 yılında ölümlü kazalarda 78 madencinin yaşamını yitirmesi, 2013 yılına gelindiğinde ise bu sayının 95’e yükselmesidir” denildi. Raporda, Aralık ayı içinde madenlerde yaşanan 10 kazada, 10 maden işçisinin yaşamını yitirdiği, 5 işçinin ise yaralandığı kaydedildi. Yine 2013 yılı boyunca madenlerde 98 “iş kazasının” meydana geldiği, bu kazalarda 95 madencinin yaşamını yitirdiği, 191 madencinin ise yaralandığı kaydedildi. 

Raporun devamında, 2013 yılında meydana gelen kazalar ve bu kazalarda yaşanan ölüm ve yaralanmalar sıralandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.