Marmaray’ın şovu görkemli, projesi eksik!

Marmaray’ın şovu görkemli, projesi eksik!
İstanbul’un iki yakasını denizin 62 metre altından demiryolu ile birleştiren Marmaray projesinin açılışı için görkemli bir tören yapıldı.

‘Asrın Projesi’ olarak propaganda edilen Marmaray Projesi tüm tepkilere rağmen tamamlanmadan açılıyor. İlk projeye göre, Halkalı-Gebze arasında çalışması gereken Marmaray Projesi, bugün yapılan açılışın ardından Kazlıçeşme ve Söğütlüçeşme arasında çalışacak. Tasarlanan ilk proje, 76 kilometrelik bir yol. Ancak açılan, projenin 13.5 kilometrelik kısmı. Uzmanlar ise, projenin bir bütün olduğunu, tamamlanmadan açılmasının halkın can güvenliğini tehlikeye attığını ifade ediyor.

Marmaray’ın açılışına devlet erkanı ve çok sayıda yabancı üst düzey konuk katıldı. Açılışta, konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, projenin İstanbul’a, Türkiye’ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Erdoğan, projenin sadece kıtaları değil insanları da birleştirdiğini belirterek, “Marmaray, Pekin’den, Tokyo’dan Londra’ya kadar tüm kardeşlerimizin, projesidir. Bir dayanışma ve kardeşlik projesidir” dedi.

Erdoğan, “1453’te şehre girdiğinde, İstanbul’u imar etmek halkın gönlünü kazanmak için çalışmış. halkın gönlünü abat etmeyi bir miras olarak bırakmıştı. Bu şehrin fatihini bir kez daha rahmetle yâd ediyorum. Hayallerini kuran, bu hayali kâğıtlara planlara döken Abdülmecit ve Abdülhamit’e de Allah'tan rahmet niyaz ediyorum” şeklinde konuştu. 

Asrın projesinin Cumhuriyet’in 90. yılında açıldığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asrın projesi Marmara’yı anlamlı bir günde hizmete açılıyoruz. Bugün cumhuriyetin kuruluşunun 90. yılını kutluyor, coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray’ı özellikle 29 ekimde 90. kuruluş yıldönümünde açmak istedik. Bu büyük proje ile hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor, hem de Cumhuriyetin kardeşlik ve dayanışma içinde neleri başarabileceğini ispat ediyoruz.” 

Erdoğan, Cumhuriyet’in ilk n yılındaki demiryolu çalışmalarına değindi. Erdoğan, “O izi takibi ederek, 10. yılın kazanımlarına yenilerini ekleyerek, karayolu, denizyolu, demiryolu ağlarını kat kat artırarak benzer bir gurur ve şuurla kutluyoruz. Cumhuriyete giden yolu hiç unutmadık. Nasıl meşakkatli olduğunu hiç unutmadık. Mustafa Kemal çılgın dalgalarla mücadele etmiş, Samsun’a ulaşmıştı. Kağnılarla cephaneleri cephelere ulaştırdık. Destanlar yazdık Allah şehitlerimizi rahmet etsin. Ulaştırmanın kalkınma bağımsızlık olduğunu çok yakından tecrübe ettik ve çok iyi anladık. Cumhuriyetin kuruluşu ile başlayan ulaştırma projeleri böyle bir projenin tecrübesiydi. Yol medeniyettir dedik.”

"Cumhuriyet’in kazanımlarına yenilerini eklediklerini" belirten Erdoğan, “Yatırımların üzerine kat kat fazlalarını ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehileri değil gönülleri de birleştirdik. Doğuyu batıyla kuzeyi güneyle kucaklaştırdık. Türkiye’de 26 havaalanı vardı. Bugün 50 havaalanı açmış durumdayız. Cumhuriyeti aynı zamanda kardeşlik, birlik, dayanışma ağları ile adalet, demokrasi ağları ile karış karış işleyerek daha güçlü bir yapıya ulaştırdık” ifadelerini kullandı. 

Marmaray’ın yalnızca iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmadığını anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “150 yılın hayallerini buluşturuyor. Tarihi ile bugünü bugün ile geleceği buluşturuyor. Marmaray bu milleti bir imanla buluşturuyor. Kıtaları olduğu kadar halkları ülkeleri insanları birbiri ile buluşturuyor. Marmaray bir İstanbul projesi değil sadece, bir insanlık projesidir. İstanbul’un olduğu kadar İzmir’in, Trabzon’un, Antalya’nın, 81 ilin projesidir. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar… Olur mu olur. Marmaray Pekinden, Tokyo’dan Londra’ya kadar tüm dostlarımızın tüm kardeşlerimizin projesidir. Bir dayanışma bir kardeşlik projesidir. Burada denizin altından geçecek bu trenler yolcuları olduğu kadar sevgiyi, muhabbeti, kardeşliği de kıtalar arası da taşıyacaktır. İnşallah güneyden otomobillerin geçeği tüp geçidi de inşa ediyoruz. 2015 yılında bitiriyoruz. Aynı yıl 3. Köprü de bitmiş olacak. İstanbul’un ulaşımı için iktidarın neler yaptığını ortaya koyması için bunlar çok önemli. Biz Marmara’yı İstanbul’un ve Türkiye’nin tarihine yaraşır şekilde dostluğun kardeşliğin üzerine esedir. Bu insanlığın eseridir. İstanbul ve Türkiye’deki her bir kardeşim ister bizi sevsin ister sevmesin bu büyük yatırımla gurur duysun.”

Marmaray açılış töreninde konuşan Kadir Topbaş ise, "Marmarayla tarihe, medeniyete, barış ve refaha yeni bir kapı açıyoruz İstanbul'da. Marmaray sadece İstanbul ve Türkiye için değil, dünya içinde önemli bir proje. Dünyayanın gözü kulağı İstanbul'da. İstanbul'da gelişim, hamle, yatırım ve gelecek var. Bugün sadece önemli ulaşımı devreye sokmuyoruz. Aynı zamanda İstanbul'un 8 bin beşyüz yıllık geçmişine Yenikapı'da antropark ile şahitlik ediyoruz. Marmaray, Türkiyenin tarihe vurduğu bir mühürdür. Bugün beraberce bu bu mührün tanıklarıyız." dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise “Sayın Cumhurbaşkanımız, sizin de doğum gününüzde, Cumhuriyetin doğum gününde Marmaray ülkemize ve İstanbul’umuza hayırlı uğurlu olsun. Projesinin her aşamasında, tüplerin indirilmesinde, iki kıtanın bağlanmasında bizzat gelip tünellere inerek çalışmaları yerinde izleyen, Cumhuriyetimizin bu anlamlı gününde Marmaray’ı milletimize armağan eden Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Başbakanım, 100 bin kişilik ulaştırma bakanlığı ailesi adına şükranlarımı arz ediyorum” ifadelerini kullandı

Konuşmaların ardından Marmaray'ın açılışı yapıldı.

İLK SEFER 20 DAKİKA SÜRDÜ

İlk sefer aralarında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların da bulunduğu isimler tarafından yapıldı. İlk tren, saat 17.18'de Yenikapı İstasyonu'na doğru yola çıktı.

Marmaray'ın ilk seferi, toplam 20 dakika 16 saniye sürdü. Gecikmenin yolculuk sırasında Boğaz'ın en derin yerinde durarak, hatıra plaketi çakılmasından kaynaklandığı öğrenildi.

Öte yandan açılış sırasında ise Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve Devrimci Liseliler (DEVLİS) üyeleri Kız Kulesi'ni işgal etti. "Vaktin doldu Teyyip" yazılı dev pankartın asıldığı eylemde "ODTÜ yolu, 3. köprü, aceleye getirilen Marmaray projeleri sürdüğü sürece eylemlerimiz sürecek" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.