Milyonlarca işçinin gözü Çalışma Bakanlığı’nda

Milyonlarca işçinin gözü Çalışma Bakanlığı’nda
Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapacak, ardından 2018 yılında geçerli olacak asgari ücret açıklanacak.

Yaklaşık 7 milyon işçiyi doğrudan ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde sona gelindi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü ve son toplantısını bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapacak ve ardından 2018’de geçerli olacak asgari ücret açıklanacak.

Komisyon ilk toplantısını 1 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapmış, bu toplantıda Bakan Sarıeroğlu’nun kullandığı “İşçiden de işverenden de fedakârlık bekliyoruz” şeklindeki ifade büyük tepki çekmişti.

İkinci toplantı ise 15 Aralık’ta Türk-İş Genel Merkezi’nde yapıldı. Bu toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir işçinin bir ayda asgari düzeyde geçimini sağlaması için gereken tutarı 1893 lira 90 kuruş olarak açıkladı. Bunun üzerine Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin net 1893 lira 90 kuruş olduğunu belirterek, “Bu rakamı bize versinler, hemen yarın imza atalım” dedi.

Üçüncü toplantı 22 Aralık’ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleşti. Bu toplantıda TİSK’in teklifini sunması bekleniyordu, ancak TİSK bir rakam telaffuz etmedi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Türk-İş’in talebinin çok yüksek olduğunu ve ülkenin gerçekleriyle bağdaşmadığını iddia etti. Koç ayrıca, 100 liralık asgari ücret desteğinin 2018’de de devam etmesini istedi. Türk-İş Genel Başkanı Atalay ise taleplerinin arkasında olduklarını söyledi.

DİSK’in talebi net 2 bin 300 lira

DİSK ise asgari ücretin fedakârlık ücreti olmadığına vurgu yaparak net 2 bin 300 lira olarak belirlenmesini istiyor. DİSK’e bağlı bazı sendikalar, bu taleple çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Son olarak Nakliyat-İş Sendikası üyeleri, dün Konya’da yaptıkları eylemde, asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulması ve işçinin ailesinin de dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Servetin ve gelirin paylaşımında adalet istiyoruz. Asgari ücret sefalet ücreti olmasın, net 2 bin 300 lira olsun” ifadelerini kullandı.

***

CHP’den yasa teklifi: NET 2 bin lira olsun

CHP, açlık sınırının 1567 lira olduğunu hatırlatarak asgari ücretin net 2 bin TL olması için yasa teklifi sundu. Yasa teklifinde, TÜİK’in kasım ayı için enflasyon oranını yüzde 12,98 olarak açıkladığı hatırlatılarak şöyle denildi: “Asgari ücret vergi kaybı dahil, enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 9,6 seviyesinde kaybetmiştir. Bunun sonucunda asgari ücretlinin enflasyon sebebiyle cebinden bir yılda 500 TL eksilmiştir. Bu duruma Türk lirasının değer kaybı da eklendiğinde alım gücünün daha da gerilediği açıktır. Asgari ücretin tespitinde, öncelikle işçinin 2017 enflasyon oranından kaynaklı olarak uğradığı kaybın karşılanması, gelir ve büyüme rakamlarından payına düşeni alması, 2018 yılı enflasyon beklentisinin de dahil edilecek şekilde bir hesabın yapılması gerekmektedir. Buna göre yapılacak bir hesapta, 2018 yılı başından geçerli olacak asgari ücretin en az 2000 TL olması gerektiği açıktır.”
Kaynak: Gerçekgündem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.