Mimar ve mühendisler katılımcı kent istiyor

Mimar ve mühendisler katılımcı kent istiyor
Yaşadıkları kentin sorunlarına çözüm üretmek için projeler hazırlayan TMMOB'a bağlı odalara üye mimar ve mühendisler, projelerini yerel seçimler öncesi adaylara anlattı.

Mimar ve mühendisler, katılımcı belediyeciliğin tüm sivil toplumu içine alan bir çalışma yürütmesi gerektiğini belirtti.

DİYARBAKIR - BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, kentteki tüm kesimlerle bir araya gelerek, "Nasıl bir şehir istiyoruz?" sorusuna halkla birlikte yanıt arıyor. Kentin en önemli sorunlarından olan şehircilik ve konut sorununa BDP'nin seçim beyannamesinde geniş yer ayrıldı. TMMOB'a bağlı odalara üye mimar ve mühendisler, yerel seçimler öncesi taleplerini Kışanak ve Anlı'ya iletti.

“Dicle Vadisi kararı savaş ilanıdır”

TMMOB Diyarbakır Peyzaj Mimarlar Odası Temsilcisi Ferit Tutşi, oda olarak yerel yönetimler ile ciddi bir çalışma yürütmeye çalıştıklarını belirterek, katılımcı belediyeciliği esas aldıklarını söyledi. Dicle Vadisi'nin korunmasına yönelik ve yapılaşmaya kapatılması ile korumaya dönük projelerin sağlanması gerektiğini vurgu yapan Tutşi, "Bunun için de aktif olarak belediyeler ile bütün sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışmayı düşünüyoruz. Kentte özellikle devletin yöneldiği peyzaj alanları var. Örneğin Dicle Vadisi'nin konut alanı ilan etmeleri bizim doğamıza ve bize karşı bir savaş hali alması anlamına geliyor. Ama artık kentte bütün sivil toplum örgütleri, halk ve yerel yöneticilerimiz ile birlikte buna dur demenin zamanı gelmiştir. Bununla ilgili çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki beş yılda kentimizin ekolojisi ve doğasını çok dahi bir noktaya getiririz" dedi.

mimar-ve-muhendisler-katilimci-kent-istiyor-ferit-tutsi.jpg

“Amacımız nasıl bir şehir istediğimiz”

Şehir Plancıları Odası Diyarbakır İl Temsilcisi İskender Demir de, yeni çıkan yasayla birlikte büyük şehir belediyelerine tüm ilçe ve köylerinde dahil olduğunu belirterek, bu nedenle büyük şehir belediyelerinin yapması gerekenin iyi bir eş güdümlü çalışma ve koordinasyon oluşturması gerektiğini söyledi. Bu noktada belediyelerin teknik personel ihtiyacını karşılaması gerektiğini belirten Demir, en temel fikir olarak ise planlamanın kamu yararına ve halk için yapıldığını ifade ederek, herkese eşit mesafede yaklaşan bir planlama anlayışının olmasının şart olduğunu dile getirdi. Geçmişte yapılan eksiklik, yanlış ve doğruların hepsini yapılan toplantıda tartıştıklarını söyleyen Demir, bütün kesimleri katarak kentte neler yapabileceklerini ele aldıklarını kaydetti. Demir, toplantının yapılmasının temel amacının ise gelecekte nasıl bir şehir görmek istedikleri ve nasıl bir şehir bırakmak istedikleri şeklinde ele alındığını belirtti.

mimar-ve-muhendisler-katilimci-kent-istiyor---iskender-demir.jpg

“Peyzaj alanlarında imza sorunu çözülsün”

Peyzaj Mimarı olan Nurcan Erat da, yapmış oldukları aktarımlar doğrultusunda yerel yöneticileri bir çalışma içerisini girmesini beklediklerini de dile getirdi. Erat, "Bu şekilde bizlerde hep beraber bir çalışma içerisine gireriz. Kentimizin daha yaşanılabilir bir hale gelmesini istiyoruz. Buna yönelik önerilerimiz oldu. Başta bizim peyzaj mimarlarının en büyük sıkıntısı olan ruhsatlarda mimarlarının imzasının gereksinimi noktasındaki öneriyi dile getirdim. Bunun kentin peyzaj alanları mimarların imzası olmadan değiştirilemeyecek. Umuyorum ki bu durum çözüme kavuşturulur ve bununla ilgili ileriye yönelik çalışmalar olur" diye konuştu.

mimar-ve-muhendisler-katilimci-kent-istiyor---nurcan-erat.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.