Mülteci çocuğa tecavüz, Hewlêr’de protesto edildi

Mülteci çocuğa tecavüz, Hewlêr’de protesto edildi
Federal Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Hewler'de S.H, (16) isimli Rojavalı mülteci çocuğun kaçırılarak cinsel istismara maruz bırakılmasını protesto eti.

HEWLÊR - Federal Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Hewler'de Rojavalı S.H, (16) isminde bir çocuk 6 Ocak günü çalıştığı süpermarketten çıkarken 6 kişi tarafından kaçırıldıktan sonra cinsel istismara maruz kaldı. İstismar olayı Bölge Parlamentosu önünde toplanan yüzlerce Rojavalı mülteci tarafından kınandı. Suçluların cezalandırılmasını isteyen eylemciler, suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Eylemcilerden Jiyan Yusuf, "Biz kardeşlerimizin yanına geldik, ama maalesef çocuklarımızı koruyamadılar. Biz burada onların çocuklarıyız. Onların topraklarındayız. Dileriz hükümet de bizim haklarımızı korur" dedi. Elend Muhammed ise "Biz çalışıyoruz, buna rağmen aldığımız parayla kendimizi zar zor idare ediyoruz. Nasıl çalışmayalım. Kardeşlerimiz bize gerçekten yardım etmiyorlar. Bize eşyaları ucuz vermeleri gerekirken, daha pahalı satıyorlar. Bu da yetmezmiş gibi bir de çocuklarımızı istismar ediyorlar. Bu çok kötü bir şey" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Kadın örgütlerine duyarlılık çağrısı

Yaşananın tüm Kürtler için bir ayıp olduğuna, ama buna rağmen bölge halkı ve kadın örgütlerinin olaya duyarsız yaklaştığına dikkat çeken Lovin Mistafa ise, "Bu eyleme sadece Rojavalı Kürtlerin değil tüm Kürtlerin gelmesini isterdik. Tüm kadınlar gelmeliydi, ama maalesef kimse gelmedi" diye konuştu. Hewler ve Federal Kürdistan Bölgesi halkının misafiri olduklarını söyleyen Hasan Mahmud, yaşananın bölge halkına yakışmayan bir olay olduğuna dikkat çekti. Mahmud, "Burası bizim de şehrimiz, bizim de ülkemiz. Biz burada misafiriz. Yaşananları insanın vicdanı kabul edemez. Bu olay karşısında bölge halkının ve yönetiminin bir tutumu olması gerekir. Bu olay hepimizin, tüm Kürtlerin sorunudur" dedi. 

6 saldırgan tutuklandı 

Parlamento binası önünde toplanan eylemcilerle çok sayıda parlamenter görüştü. Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan parlamento üyesi Muhammed Sadık, suçluların tutuklandığını ve hak ettikleri cezaya çarptırılacaklarını söyledi. Sadık, "Burası sizin de eviniz. Bu yaşanan olayı tüm Kürtlere yapılmış bir suç olarak görüyor ve kabul etmiyoruz. Olayla ilgili olarak 6 kişi tutuklandı, şimdi asayişteler. Bu konu yargıya havale edilecek ve çözülecektir. Biz sizi destekliyor ve arkanızda olduğumuzu belirtiyoruz" diye kaydetti. 

Öte yandan tutuklanan 6 saldırganın Hewler'in Mamzawe semtinden olduğu açıklandı. Saldırganların fotoğraflarının soruşturma tamamlandıktan sonra basına dağıtılacağı kaydedildi. 


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.