Musa Anter vurulduğu yerde anıldı

Musa Anter vurulduğu yerde anıldı
Diyarbakır’da 25 yıl önce faili meçhul cinayete kurban giden Musa Anter vurulduğu yerde anıldı.

 

Dilek AKIN

 Anmada konuşan Dicle Anter, babalarına karşı hep borçlu olduklarını ve Apê Musa’nın mücadelesini sürdürdüklerini dile getirdi.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinin Seyrantepe semtinde, 1992 yılının 20 Eylül günü faili meçhul cinayete kurban giden Anter’in ölümünün üzerinden 25 yıl geçti. Anter’in ölüm yıl dönümü nedeniyle vurulduğu yerde anma programı düzenlendi.

 Anmada konuşan Dicle Anter, “Susurluk dosyasında babam hakkında yazılanlar var. Bunlar devletin kozmik odalarında var. Ancak açığa çıkarılmıyor. Bunların suçları çok büyük olduğu için gizli bırakmaya niyetleri var. Mahkemeler ise avukatımızın tabiriyle ‘failli meçhul cinayetleri ortaya çıkarmak için değil, cinayetlerin üstünü örtmek için kurulmuş mahkemeler’. Bu cinayetlerin belli bir kesimin bilgisi dâhilinde işlendiği ortadadır. Bu kesim de başka bir kesim tarafından korunuyor. Bu durum Osmanlı’dan Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar devam eden bir gelenek haline geldi” şeklinde konuştu.

 ‘SUÇLARINI ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Anter, şöyle devam etti: “İnsanlara değer veren bir toplum değiliz. Oysa böyle bir durumda hakikatleri araştırma komisyonu en uygun şeydir. Burada kim ne suç işlemişse ortaya çıkarılsın istiyoruz. Mesela en yakın olan Roboski Katliamı var. Hadi onu açığa çıkartın. Niye çıkartmıyorsunuz? Çünkü çok suçlusunuz. Suçlular devamlı güç kullanarak suçlarını örtmeye çalışıyor. Biz Kürt olarak bugüne kadar bunları gördük ve yaşadık.”

 Anter,“Hamit Yıldırım’a kanun uyguluyorsunuz ama bu kanun içerisinde kanunsuzluklar var. Davada avukatımız aracılığıyla sanığın kaçma şüphesi olması sebebiyle 2 sene daha uzatma talebinde bulunduk. Bu bizi tedirgin etti. Hem delilleri saklama açısından hem de yurtdışına kaçma açısından sakıncalı bir durum.”

‘ÖNÜMÜZDE HUKUKSUZLUK DUVARI VAR’

 Musa Anter davası’nda gelinen süreç hakkında bilgi veren Anter şunları söyledi: “Mahkemede hala yüzde bir umudumuz var. Bu umudumuzu arttırmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ancak önümüzde çok büyük bir duvar var. Bu duvar da hukuksuzluk duvarıdır. Duvarı aşmaya çalışıyoruz. Önümüzde 4-5 sene var burada çıkarsa olumlu bir sonuç çıkar, çıkmasa da diğer davalar gibi zaman aşımına uğrar.”

 ‘ANTER DAVASI ADALET SİSTEMİNİ SORGULAYAN BİR DAVADIR’

 Musa Anter Davası’nın sıradan bir cinayet davası olmadığını, siyasi bir cinayet davası olduğunun altını çizen Anter, şunları aktardı: “Bu cinayet asrın davasıdır. Çünkü Musa Anter Davası’nın içerisinde aynı zamanda Türkiye adalet sistemi sorgulanıyor. Onun için bu dava önemlidir. Eğer bugün hala gündemde duruyorsa ve herkes tarafından benimseniyorsa bundan kaynaklıdır. Bu davanın sonuçlanmasıyla beraber davanın arkasından gelecek olan o ipliğin çözülür gibi olması çok muhtemel bir olaydır. Çoğu olayı aydınlatacaktır.”

 

‘YAPTIKLARI TANIKLIK DEĞİL’

 Anter, davanın tanıkları arasında bulunan AK Parti milletvekili Orhan Miroğlu Ve Muhsin Kızılkaya’nın davadaki tavırlarına ilişkin ise, “Artık onların hiçbirisini kaide almıyorum. Çünkü konuşmaları, mahkemedeki tavırları onların ne olduğunu gayet ortaya çıkaran bir tabloydu. Onların yaptığı tanıklık değil. Onların yaptığı bir partiye düşmanlık. Bir partinin anti propagandasını yapmak. Öyle bir tavırla geldiler. Bakın davadaki tutanaklara Musa Anter Davası’yla ilgili tek bir şey yok. Onların görüşlerini, konuşmalarını hiç kaide almıyorum. Çünkü doğru söylediklerine inanmıyorum. Bu açık ve net” dedi.

 ‘DURUŞMA 27 EYLÜL’DE DEVAM EDECEK’

 27 Eylül’de Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşması devam edecek olan davaya dikkat çeken Anter, “Bizim kişilerle işimiz yok. Eğer bir adalet arayışı içerisinde olacaksak hukuk çerçevesi içerisinde hakkımızı arayacağız. Ancak maalesef hukuku da yaşamıyoruz adaleti de göremiyoruz. Bu dava sadece bizim için değil, Türkiye adaleti için de önemli bir dava. Umarım bu davaya bakanlar davanın önemini anlarlar buna göre kararlar alırlar” şeklinde konuştu.

 ‘APÊ MUSA’YA BORCUMUZ VAR’

 Babasını her andığında aynı acıyı yaşadıklarını dile getiren Anter, “Onun mezarının başına her gittiğimizde bunları tekrar yaşamak bir yandan bizi ihtiyarlaştırdı. Bir yandan da babamıza, Apê Musa’ya karşı olan bir borcumuz var. Onun için mücadele etmeliyiz, yaşamalıyız gibi dinç tutma ilhamını alıyoruz” diye noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.