Newroz ateşi Gemlik, Lefkoşa ve Muğla’yı da

Newroz ateşi Gemlik, Lefkoşa ve Muğla’yı da
Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde ilk kez Newroz kutlanırken, Lefkoşa, Muğla ve Hakkari’de de Newroz ateşi yakıldı.

HABER MERKEZİ Bursa’nın Gemlik ilçesi tarihinin ilk Newroz’unu yaşadı. HDP Gemlik İlçe Örgütü’nün düzenlediği Newroz kutlamasına HDP Gemlik Belediye Eş Başkan adayları İlvan Kırdağ, Elif Gültekin Bilir, BDP ve HDP İl başkanları, HDP Bursa Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Hasan Özaydın ve Nurkan Çelik Büyük, BDP PM Üyesi Ayla Yıldırım ile Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Mehmet Deniz Büyük katıldı. Newroz etkinliğinde konuşan İlvan Kırdağ, Gemlik halkının düzen partilerine mahkum olmadığını, temiz bir siyaset için, halkın kendi kendini yönetebilmesi için HDP'nin bir seçenek olduğunu dile getirdi. Hasan Özaydın ise, "Demirci Kawa'nın yaktığı ateşi büyüterek Dehaklara gereken cevabı HDP ile vereceğiz" derken; Nurkan Çelik Büyük de, “30 Mart'ta gereken cevabı sandıkta halkımız verecektir. 30 Marta zafer halaylarına duracağız" dedi. 


BDP PM Üyesi Ayla Yıldırım, "Mazlumların Diyarbakır zindanlarında üç kibritle yaktıkları ateşle, Zilanlarla, Sakine, Leylarla özgürleşen Newroz alanından onlara ve cezaevlerindeki onbinlerce tutsağa selam olsun. Bu alanları özgürleştirenlere, tüm tutsaklarımız ve Sayın Öcalan özgür olana kadar mücadele sözümüz var" diye konuştu. HDP ile artık Türkiye halklarının seçeneksiz olmadığını, tüm toplumu özgürleştirecek asıl gücün kadınlar olduğunu belirten Ayla Yıldırım, “Gemlik de, İmralı tabutluğu ile adı özdeşleyen bir ilçe ilk kez Newroz alanına çıkmış olması özgürlük yürüyüşünde kararlılıkla yürüneceğini göstermiştir. Ve tekrar diyorum ki, Öcalan’a özgürlük, Kürt halkına özgürlük. Onurlu bir yaşam için an azadî an azadî.” Yıldırım son olarak barış için “Öcalan'a özgürlük” imza kampanyasına verilecek destekle köhnemiş devlet zihniyetine cevap verileceğinin altını çizdi. 

Gemlik ilçesinde ilk kez kutlanan Newroz çekilen halaylarla sona erdi.

LEFKOŞA 

Newroz ateşi Lefkoşa’yı da sardı. Newroz, Kıbrıs’ın kuzeyinde de tüm coşkusuyla kutlandı. Mezopotamya Kültür Merkezi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin organizasyonuyla Lefkoşa Taşkent Piknik Alanı’nda sabahın erken saatlerinde bir araya gelen halklar Newroz’u kutladı. Lefke Avrupa,Yakındoğu, Girne Amerikan ve Uluslararası Kıbrıs üniversiteleri öğrenci insiyatiflerinin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz programı, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mesajının okunmasıyla başladı. Mesaj kitlenin sık sık "Bijî Serok Apo", “Bê Serok jiyan nabe" sloganlarıyla kesildi. Kitle sırasıyla sahne alan Koma Ezman, Koma Aşiti, Kıbrıslı sanatçı Arda Gündüz ve Mezopotamya Kültür Merkezi Müzik Grubu’nun seslendirdiği şarkılarla halay çekti. Barış ve özgürlük sloganlarının eksilmediği Newroz alanında polis şiddetiyle hayatını kaybeden Berkin Elvan da unutulmadı. 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.