“Öcalan özgür olmalı”

“Öcalan özgür olmalı”
İHD ve kayıp yakınlarının her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 262’ncisinde, Abdullah Öcalan’a özgürlük istendi.

DİYARBAKIR/BATMAN - İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları tarafından her hafta Cumartesi günleri, “Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın” sloganıyla düzenlenen oturma eylemlerinin 262’ncisi düzenlendi.

Diyarbakır’da Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen eylemde kayıp yakınları ve İHD yöneticilerinin yanı sıra bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı. "Onlar ansızın evlerinden alındılar bir daha geri dönmediler" yazılı pankartının açıldığı eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 262 haftadır kayıpların bulunması, faillerin yargılanması için mücadele ettiklerini belirterek, kayıplar bulununcaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Birkaç gündür Türkiye genelinde Öcalan'a yönelik komplonun çeşitli eylemlerle protesto edildiğini hatırlatan Bilici, ancak bu eylemlere yönelik tahammülsüzlüğün devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin eğer Kürt meselesini çözmek istiyorsa meseleye samimiyetle yaklaşması gerektiğini kaydeden Bilici, şunları kaydetti:

"Bu meseleyi muhataplarıyla çözmeniz lazım, bu meseleyi gerçeklerle yüzleşerek çözmeniz lazım. Peki nasıl yapacaksınız; demokratik çözüm yöntemlerini, diyalog ve müzakereyi geliştirerek yapabilirsiniz. 21 Mart Newroz bayramıyla birlikte bu süreç başlamıştır ama sağlıklı bir şekilde yürümüyor. Çünkü sorun siyasal düzlemde çözülmeye çalışılmıyor. Muhataplarıyla eşit koşullarda konuşarak ancak çözebilirsiniz. Biz insan hakları savunucuları olarak şunu söylüyoruz; bu ülkede bir daha savaşın olmaması için, hak ihlallerinin yaşanmaması için, kayıplarımızın bulunması için, herkesin kendi diliyle kültürüyle bireysel ve siyasal kolektif haklarının hepsine sahip olması için eşit ve onurlu bir barış sağlanmalıdır. Bu nedenle diyoruz ki, Kürtlerin lider olarak gördüğü ve bu barışın en önemli aktörü Sayın Öcalan'ın bir an önce özgür olması gerekmektedir. Bununla birlikte bütün siyasi tutukluların serbest bırakılması gerekmektedir. Siz bu meseleyi ancak böyle çözebilirsiniz."

“Artık adım atılmalıdır”

Batman’da ise Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirilen eyleme İHD üye ve yöneticileri, Batman Barış Anneleri aktivistleri, BDP, MEYADER, KURDÎ-DER temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Eylemde konuşan İHD Batman Şube Yöneticisi İlyas Ekinci, 90'lı yıllarda bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle kayıpların yaşandığı, insanların failli meçhul bir şekilde katledildiği, köylerin yakıldığı ve zorla boşaltıldığını hatırlatarak, olup bitenlerden devletin sorumlu olduğunu ve bunları ortaya çıkartması gerektiğini söyledi. Cezaevlerinde devam eden hak ihlallerine dikkat çeken Ekinci, çocuk cezaevlerinde tutuklu bulunan çocukların kötü muamele, işkence ve tacizlere maruz kaldığını belirterek bunun insanlık adına utanç verici olduğunu dile getirdi. Ekinci, "PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın uluslara arası güçlerin desteğiyle yakalanıp Türkiye'ye teslim edilişinin yıl dönümüdür. Sayın Öcalan'ın çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için barışa yönelik ortaya koyduğu taleplerin, hükümet tarafından ciddiye alınmalı ve bu konuda artık adım atmalıdır" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.