Öcalan’ın önerisine destek

Öcalan’ın önerisine destek
Akil İnsanlar Heyeti üyesi Prof. Dr. Levent Korkut, Öcalan'ın önerdiği İzleme Komisyonu için hükümetin ön ayak olması gerektiğini söyledi.

İSTANBUL - Akil İnsanlar Heyeti üyesi Prof. Dr. Levent Korkut, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "İzleme Komisyonu" önerisinin derhal gerçekleşmesi gereken bir öneri olduğunu belirterek, "Heyetin oluşması için hükümet kendi iradesi ile oluşmasına ön ayak olabilir" dedi. Akil İnsanlar Heyeti üyesi Celalettin Can ise, Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmaları sırasında yaşadıkları en büyük eksikliğin İzleme Komisyonu'nun olmaması olduğunu belirterek, önerinin önemine dikkat çekti.

BDP ve HDP heyetinin PKK Lideri Abdullah Öcalan ile İmralı'da yaptıkları 13'üncü toplantının ardından BDP grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Öcalan'ın çözüm sürecinin ilerleyebilmesi için üç öneri sunduğunu ifade etmişti. Öcalan önerilerini ise "yasal zemin hukuki çerçevenin sağlanması", "tarafların ve statülerinin bu yasal çerçevede tanımlaması" ve "Süreci tarafsız hakem kurulunun incelemesi" başlıkları altında sunmuştu. Öcalan, süreci tarafsız hakem kurulunun incelemesi için İzleme Komisyonu kurulması önerisinde ise aralarında Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin de bulunabileceği komisyonda yabancı bir temsilcinin de bulunması gerektiğini, bu sayede sürecin sağlıklı işleyebilmesi ve ilerlemesinin sağlanabileceğine işaret etmişti. Öcalan'ın bu önerisini Akil İnsanlar Heyeti üyeleri Prof. Dr. Levent Korkut ve Celalattin Can değerlendirdi.

'Komisyonların yasal zemin ve hukuki çerçeveye oturtulması gerekir'

Akil İnsanlar Heyeti'nin yapılan çalışmaların yapılandırması ve kurumsallaşması üzerinde durduğunu ifade eden Akil İnsanlar Komisyonu üyesi Prof. Dr. Levent Korkut, "Barış sürecine baktığımız zaman herkes buz dağının görünen kısmını görebiliyor. Bunun ötesini göremiyor. Görünen kısım çatışmaların durması, ölümlerin olmaması gibi şeylerdir. Fakat bunların dışında çok büyük görünmez konular var. Örneğin örgüt üyeleri ne olacak, geçmişte olan faili meçhul cinayetler var, bunlar nasıl aydınlanacak? Birçok hak ihlalleri var ve bunlar ile nasıl yüzleşilecek ve çözülecek. Bütün bunlara ilişkin birimlerin oluşması gerekir" dedi. 'Barış süreci gelişsin istiyorsak yasal ve hukuki zemin şart'


'Öcalan'ın yeni anayasa konusundaki önerisi hayata geçirilmesi gereken bir öneri'

Öcalan'ın önerdiği "İzleme Komisyonu" kurulması önerisini de değerlendiren Korkut, dünya müzakere örneklerinin çoğunda izleme komisyonları kurulduğunu belirterek, bu komisyonların krizleri çözmede orta yolu bulduklarını, arabulucu ve gözlemci rolü oynadıklarını aktardı. Aslında kurulmuş olan Akil İnsanlar Heyeti'nin de bir izleme komisyonu formatında olduğunu belirten Korkut, "Yalnız biz sadece tespit etmek ile yetindik. Asıl Akil İnsanlar Komisyonu dünyada arabuluculuk yapar. Yani her iki tarafı belli bir orta noktaya getirmeye çalışır. Krizler ortaya çıktığında bu krizler nasıl önlenebilir bunların çözümünü üretir. Bizde de böyle bir komisyona ihtiyaç var.
Akil İnsanlar Heyeti üyesi Celalettin Can ise, heyet olarak çalışma yürüttükleri sırada en büyük eksiklik olarak tespit ettikleri konunun süreç için yasal ve hukuki zemininin yaratılmaması ve İzleme Komisyonu gibi bir komisyonun olmaması olduğunu söyledi. Can, " Biz Akil İnsanlardık ama bizim yasal herhangi bir dayanağımız yoktu. MHP lideri Bahçeli bizi tutuklatmak için savcı arıyordu. Süreç tamamen fiili, yasaların ve hukukun dışında ilerleyen bir süreç" dedi. Çözüm sürecinin yasal zemin ve hukuki çerçeveye oturtulmasının son derece önemli olduğunu belirten Can, "Dolayısı ile bu da güven verici olmuyor. Bir daha pravoksoyon oldu demememiz için bir an önce Öcalan'ın bu önerisin kabul edilmesi gerekir" dedi. Çözüm sürecinin yasal bir zemine oturtulmadığı sürece, sürecin bir garantisinin olmayacağını ifade eden Can, "Dolayısı her an her iki taraf ta masayı devirebilir. Ama bunlar yasal bir çerçevede olursa bunu yapmak kolay olmayacaktır. Zaten bu olmadığı takdirde Kürt halkı da bunun bir oyun olduğunu düşünüyor" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.