ODTÜ ve Hacettepe araştırdı: Anadolu'da Türk geni %10

ODTÜ ve Hacettepe araştırdı: Anadolu'da Türk geni %10
Anadolu, 10 bin yıllık bir tarih boyunca farklı kültürlerden gelen göçlerin etkisiyle genetik olarak zengin bir bölge haline geldi.

TİGRİS HABER - ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi araştırmacıları, Anadolu, Yunanistan, Gürcistan, Azerbaycan ve İran'dan 35 yeni antik genom üretti. Bu genomların analizi, Anadolu'nun son 10 bin yılda genetik olarak oldukça çeşitli bir bölge olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Anadolu'ya gelen göçmenlerin, bölgenin yerlileriyle karıştığını ve bu karışımların, bölgenin genetik çeşitliliğini artırdığını buldu. Göçmenlerin, Anadolu'ya farklı dönemlerde ve farklı bölgelerden geldiğini gösteren bulgular da elde edildi.

Çalışmanın yazarlarından Ezgi Altınışık, Anadolu'nun genetik çeşitliliğini artıran geniş ölçekli hareketliliğin en önemli örneklerinden birinin, son bin yılda Orta Asya'dan gelen Türki gruplar olduğunu söyledi. Bu grupların, Anadolu'ya göç ederek bölgenin gen havuzuna önemli bir katkı sağladığını belirten Altınışık, bunun kanıtının, günümüz Anadolu insanlarının atalarının yaklaşık %10'unun Orta Asya'dan geldiğini gösteren genetik çalışmalar olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, Anadolu'ya gelen ilk göçmenlerin, 9 bin yıl önce Kafkasya ve İran'dan geldiğini tahmin ediyor. Bu göçmenler, bölgeye tarım kültürünü getirdi ve Anadolu'da Neolitik Dönem'in başlamasına yol açtı.

Sonraki göçler, Anadolu'nun genetik çeşitliliğini daha da artırdı. Tunç Çağı'nda Anadolu'ya Orta Doğu'dan, Helenistik Dönem'de Yunanistan'dan, Roma Dönemi'nde Avrupa'dan ve Osmanlı Dönemi'nde Orta Asya'dan göçler gerçekleşti.

Araştırmacılar, Anadolu'da son 10 bin yılda gözlemlenen göçlerin, bölgenin kültürel ve sosyal gelişiminde önemli bir rol oynadığını düşünüyor. Göçler, bölgenin nüfusunu, dillerini, kültürlerini ve genetik yapısını şekillendirdi.

Araştırmanın en önemli bulgularından biri, son 10 bin yıl içinde erkek göçmenlerin, kadın göçmenlerden daha fazla katkıda bulunduğu. Bu bulgu, erkek göçmenlerin, göç süreçlerinde daha aktif bir rol oynadığını gösteriyor.

Araştırma, Anadolu'nun genetik çeşitliliğinin geçmişini anlamamıza yardımcı oluyor. Bu bulgular, bölgenin tarihini ve kültürünü daha iyi anlamamıza olanak tanıyor.

Kaynak:
Spatial and temporal heterogeneity in human mobility patterns in Holocene Southwest Asia and the East Mediterranean. Current Biology DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.11.034 (Erişim Tarihi: 8 Aralık 2022)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.