OHAL Komisyonu yüzde 93 ret verdi

OHAL Komisyonu yüzde 93 ret verdi
OHAL Komisyonu yapılan 125 bin 600 başvurudan 50 bin 300 başvuruyu karara bağladı. Bunlardan 46 bin 600'ünü reddederken komisyon, 3 bin 700 başvuruyu ise kabul etti.

Tigris Haber- OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun verdiği karara İdare Mahkemesi’nden ilk ret kararı geldi

OHAL döneminde Kanun Hükmünde Kararnamelerle 125 bin 678'i kamu görevinden çıkarma olmak üzere 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildi.

İhraç edilen kamu görevlileri idare mahkemeleri ve Anayasa Mahkemesi’nden ret kararı aldıktan sonra AİHM’e gitti.

Ancak AİHM bir anda 25 bin başvuruyla karşılaşınca ve devamı gelecek olması nedeniyle Avrupa Konseyi bir ara formül buldu.

Artı Gerçek’ten Derya Okatan’ın haberine göre,  Türkiye ile yapılan görüşmeler neticesinde OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu.

BAŞVURULARIN YÜZDE 92,7’Sİ REDDEDİLDİ

Komisyona 125 bin 600 başvuru yapıldı. Komisyon, kurulduktan ancak bir yıl sonra, 22 Aralık 2017 tarihinde ilk kararını verdi. Bugüne kadar 50 bin 300 başvuruyu karara bağladı. Bunlardan 46 bin 600'ünü reddederken, 3 bin 700 başvuruyu kabul etti.

Bu rakamlar, OHAL komisyonunun başvurulardan yüzde 40’ını karara bağladığı ve yüzde 92,7’sini reddettiği anlamına geliyor. Komisyonun önünde halen 75 bin 300 dosya bulunuyor.

‘KOMİSYON KARARLARINA İTİRAZ EDİLEBİLİR’

Komisyon kararlarına Ankara idare mahkemelerinde itiraz edilebiliyor. İşte bu itirazlardan ilk sonuç geldi.

Kararı HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu duyurdu. Buna göre, idare mahkemesi komisyonun verdiği ret kararını haksız buldu. Gergerlioğlu, mahkeme kararına henüz ulaşamadıklarını belirtirken, “Güzel bir karar” yorumunu yaptı.

Gergerlioğlu’na göre bu karara itiraz yolu açık. OHAL Komisyonu, bölge idare mahkemesine gidebilir. Kesin karar bölge idare mahkemesinden çıkacak.

OLMASI GEREKEN BİR KARAR

Gergerlioğlu,  mahkemenin kararını OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu ziyaretlerinde öğrendiklerini anlattı. 40 gündür komisyondan randevu talep ettiğini ancak diğer milletvekilleri görüşebilirken kendisine özellikle randevu verilmediğini anlatan Gergerlioğlu, bunun üzerine TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri olarak görüştüklerini söyledi.

Bu görüşmede OHAL Komisyonu başkanının “İlk çıkan sonuç aleyhimize oldu” dediğini ve mahkeme kararını böyle öğrendiklerini belirten Gergerlioğlu, “Gerekçesi önemli. OHAL komisyonunun keyfi kriterleri var. Öyle görülüyor ki, dosya hukuka saygılı bir hakimin önüne gelmiş. Cesur, aslında olması gereken, güzel bir karar” dedi.

 

YÜRÜTMENİN ORGANI YARGI YOLU GİBİ KULLANILDI

İlk başvurudan ret kararı çıkmasının sevindirici olduğunu ve yüz binlerce KHK’lı için umut olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, OHAL komisyonunun bir yargı yolu değil yürütmenin organı olduğunu ve bağımsız olmadığını vurguladı. Gergerlioğlu, ekledi: “Ama yargı yolu gibi kullanıldı. Oysa komisyon yargı kararlarını bile takmadı. Beraat kararlarını hiç umursamadı.”

Avrupa Konseyi’nin bu durumu görerek, Türkiye’yi uyardığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Ama biz daha sert bir açıklama bekliyorduk. Avrupa Konseyi, ‘iç hukuk yolunun hukuksuz olduğunu gördük’ diyerek AİHM’e direkt gidişleri onaylayabilirdi. Bu hakkı var. Ama mülteci meselesi, AİHM’e gelecek 125 bin dosya, bunlar Avrupa’yı korkutuyor” diye konuştu.

Gergerlioğlu, Türkiye’nin başvuruları 23 Ocak 2019’da tamamlaması gerekirken bu süreyi bir yıl daha uzattığını hatırlattı.

Meclis’in bu konudaki çalışmalarını da yetersiz bulan Gergerlioğlu, yakın zamanda kurdukları KHK Platformu’nun çalışmalarını yoğunlaştıracağını sözlerine ekledi. (Kaynak: Artı Gerçek)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.