Önder ve Aydınlar'dan İstanbul için 'özerk yönetim' modeli

Önder ve Aydınlar'dan İstanbul için 'özerk yönetim' modeli
HDP İstanbul Büyükşehir Belediye eş başkan adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar İstanbul'un sorunlarına dair çözüm önerilerini açıkladı. Önder, "şehir suçu" işlemeyeceklerini belirterek İstanbul'da demokrasiyi yerinden ve özerk yönetimle hayata

İSTANBUL -HDP İstanbul Büyükşehir Belediye eş başkan adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar Elit World Otel toplantı salonunda düzenledikleri basın toplantısı ile İstanbul'un sorunlarına çözüm önerilerini ve yerel yönetim politikalarına dair başlıkları açıkladı. Toplantıya Önder'in yanı sıra HDP MYK üyeleri ve HDP'nin ilçe belediyeleri eş başkan adayları da katıldı.


'Şehir suçu işlemeyeceğiz'

Toplantıda ilk sözü alan HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder İstanbul'a dair politikalarının ilkelerinin ve çözüm önerilerinin en büyük ruhunu Gezi direnişinin ardından kurulan forumlarda hayat bulan düşünceler olduğunu söyledi. "Şehir suçu işlemeyeceğiz" diyen Önder, şehirde yaşayan vatandaşların ayrımcılığa uğramasına sebep olan ya da şehrin doğal ve tarihsel kaynaklarını tahrip eden tüm belediye düzenlemeleri şehir suçu kapsamında olduğunu ve bu suça bulaşmayacaklarını söyledi. HDP'nin "İstanbul Taahhütnamesi"ni de açıklayan Önder, toplumun ortak kaynaklarını belediye aracılığıyla halka karşı kullanmayacaklarını, tarihsel ve doğal dokuya aykırı projeleri hayata geçirmeyeceklerini, halkın kolektif mülkiyetinde olması gereken ortak nalanları özel firmalara satmayacaklarını, İstanbul'un kaynaklarının yeniden üretilemez biçimde tüketen ve ekolojik dengesini bozan ilan edilmiş ya da yapımına başlanmış, tüm 'çılgın' ya da 'mega' projeleri de iptal edeceklerini söyledi. 


"Yaşamak haksa şehir de haktır" diyen Önder HDP'nin 5 "Şehir hakkı" ilkesinin olduğunu söyledi ve bunları, "Yerel demokrasi ve özerklik, barış, çözüm ve dayanışma belediyeciliği, toplumsal hizmet belediyeciliği, kadına ve LGBTİ'lere duyarlı belediyecilik ve ekolojik belediyecilik" olarak sıraladı. Önder AKP'li Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 25 Mart'ta büyük bir "çılgın" proje açıklayacağını söylediğini belirterek, " Gece bu proje üzerinde düşündüm. Hepimizi mutlu edecek bu çılgınlıkta ne olabilir diye. Kadir Topbaş seçimlerden çekilebilir. Bizi en sevindirecek şey bu olabilir" dedi. (Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.