VİDEO - Özgürlük kısıtlanmadan, denetim olsun

VİDEO - Özgürlük kısıtlanmadan, denetim olsun
Diyarbakır’daki Z kuşağı gençliği son süreçte gündeme sosyal medyanın yasaklanması tartışmalarına ilişkin, “denetlensin ama kapatılmasın” dedi.

Ali Abbas Yılmaz/ Yılmaz Yigitler/Özel

Sosyal medyanın özgür bırakılmasını, insanların paylaşımlarını rahat bir şekilde yapması gerektiğini dile getiren Diyarbakır’daki Z kuşağı gençliği, sosyal medyada gerçek kimlikle paylaşım yapılması, küfür, hakaret ve nefret söylemi barındıran içeriklerin kısıtlanması ve yaş sınırlaması getirilmesini ifade ettiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sosyal medyadaki nefret söylemi barındıran içeriklerden hareketle, “Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz” ifadeleri üzerine sosyal medyanın kapatılacağı yönünde tartışmaların fitili ateşlendi ve gözler iktidarın sosyal medya düzenlemesine çevrildi.

Sosyal medyada nefret söylemi barındıran paylaşımlar üzerinden gündeme gelen sosyal medyanın kontrol altına alınması ya da kapatılması konusunu Diyarbakır’daki Z kuşağı gençlere sorduk.

Diyarbakır’daki Z Kuşağı sosyal medya kısıtlaması hakkında ne düşünüyor? Diyarbakır’daki Z kuşağı sosyal medya kısıtlamasına belli koşullar içinde yeşil ışık yakıyor ama sosyal medyanın tümden kapatılmasına karşı.

Sosyal medyanın denetlenmesi, yaş kısıtlaması ve gerçek kimlik üzerinden sosyal medya kullanımı konusunda görüş ifade eden Diyarbakırlı gençler, sosyal medyadaki özgürlük alanının korunarak sürdürülmesinden yana.

‘Sosyal meyanın kapatılmasını desteklemiyorum’

Tigris Haber’e sosyal medya kısıtlaması üzerine görüşlerini ifade eden gençlerden Eyüp Memiş, “Twitter’ın kapatılmasını yanlış buluyorum. Çünkü insanlar sosyal medyada gündeme ilişkin düşüncelerini dile getiriyorlar. Bunun önüne geçmek için kapatmak istiyorlar, bence yanlış bir şey. Sosyal meyanın kapatılmasını desteklemiyorum” diye konuştu.

‘Az biraz kısıtlama olsa yeterlidir, çok olmasın’

Sosyal medya kısıtlamalarının sınırlı olması gerektiğini kaydeden gençlerden Mehmet Yikitlar ise şöyle konuştu: “İnsanların sosyal medyada iftira atması, küfür atması hoş değil. Kısıtlama konusunda ise herkesin kendi açısından bir hassasiyet oluşturması lazım. Az biraz kısıtlama olsa yeterlidir, çok olmasın.”

‘Sosyal medyayı rahat bıraksalar’

Sosyal medyadaki özgürlük alanına dokunulmaması gerektiğini belirten Z kuşağı gençliğinden Ozan Gözcü, şunları söyledi: “Sosyal medyayı rahat bıraksalar bence daha iyi olur. İnsanların kendilerini daha rahat bir şekilde ifade etmesi bence daha iyi.”

ozan-gozcu.png

‘Yapmadığımız şeyden dolayı niye yargılanıyoruz ki?’

Sosyal medyada sorunlu içerik paylaşanların faturasının sosyal medyanın tümüne kesilmesinin yanlış olduğunu dile getiren gençlerden Osman Karahan, şu ifadeleri kullandı: “Sosyal medya yasakları gündemdeyse bize ne. Başka insanalar kötü yorumlar, paylaşımlar yapıyor, yapmayanlar niye bedelini ödüyor. Biz yapmıyoruz, başkaları yapıyor bu paylaşımları, onların hesabını kapatsınlar, haklarında suç duyurusu yapsınlar, onları içeri atsınlar. Biz yapmadığımız şeyden dolayı niye yargılanıyoruz ki?”

osman-karahan.png

‘Sosyal medyasız bir hayat düşünemiyorum, kapatılmasın’

Sosyal medyayı aktif kullandığını ifade eden Şilan Şanlı, şöyle konuştu:  “Sosyal medyasız bir hayat düşünemiyorum, kapatılmasını da istemiyorum. Hiçbir genç istemez. Lütfen kapatmayın. Sosyal medyada çok zaman geçiriyorum, 7/24 aktifim. Bütün haberler sosyal medyada karşımıza çıkıyor.”

z-kusagi.png

‘Argo, cinsellik konularında kısıtlama getirilirse daha güzel olur’

Kişilik haklarına zarar veren içeriklerin paylaşımının kısıtlanması gerektiğini belirten gençlerden Ahmet Avar, “Kısıtlamalar belli bir düzeyde kalırsa, argo, cinsellik konularında kısıtlama getirilirse daha güzel olur. Ama tümden yasaklanması doğru olmaz. Boş vakitlerimde 1-2 saat sosyal medyada geçiriyorum. Gündemi sosyal medyadan takip ediyorum” ifadelerini kullandı.

ahmet-avar.png

‘Kapatma olmasın da ama kısıtlama olsun’

Z kuşağı gençliğinden Ferhat ise denetimin ihtiyaç olduğunu ancak sosyal medya yasağının yanlış olacağına vurgu yaparak, “Kapatma olmasın da ama kısıtlama olsun. Küfür müfür atıyorlar siyasi olarak yanlıştır. Taciz, küfür falan paylaşımlarına bir denetim gelse iyi olur. Denetlensin ama kapanmasın.  Günde 2-3 saatimi sosyal medyada geçiriyorum” diye belirtti.

‘Denetleme gelsin ama kısıtlama olmasın’

Pandemi sürecinde sosyal medya kullanımının arttığına dikkat çeken ve ismini vermek istemeyen bir genç ise şöyle konuştu: “Kısıtlama istemiyoruz. Bir kişiye bir mesaj atıldıktan sonra bu süreç başladı. Biz buna karşıyız. Neden bütün insanlara eziyet çektiriyorlar ki, pandemiden dolayı zaten herkes sosyal medyaya düşkün oldu. Sosyal medyanın kapatılmasını düşünmek bile mantıksız bir şey.  Her gün sosyal medyadayım. Denetleme gelsin ama kısıtlama olmasın.”

z-kusagi-sosyal-medya.jpg

‘İnsanlar sosyal medyada özgür olmalı’

Sosyal medyanın özgür olmasını ve insanların paylaşımlarını rahatça yapması gerektiğini ifade eden Abdullah Bakırcı, “Ben kullanmıyorum ama kullananlar için sosyal medyanın kısıtlanması kötü bir şeydir. Belki insanlar orada kendini daha rahat hissediyor. İnsanlar sosyal medyada özgür olmalı” diye konuştu.

z-kusagi-diyarbakir.jpg

‘Sosyal medyaya belli bir denetim gelsin’

Sosyal medya kullanımına yas kısıtlaması getirilmesi gerektiğini belirten Z kuşağından bir genç ise şunları söyledi: “Eğer sosyal medya kısıtlaması insanlar için toplum için yararlıysa bunu belli bir yaş için kısıtlayabilirler. 15-18 yaşından küçükler için sosyal medyayı kullanma kısıtlaması yapılabilir. Ya da T.C. kimlik numarası ile girilme şartı getirebilirler. Bence bu iyi olur. Belli kurallar çerçevesinde yorumlar yapılabilir. Yorum yapanların hesabı gerçek olur. Gerçek olmayan kişiler hesap doğrulması olmadan yorum yapamaz. Bu gerçekten iyi olur. Yani, belli bir denetim gelsin, çünkü karmakarışık bir ortam sosyal medya. Günde 2-3 saat sosyal medyada geçiriyorum. Gündemi sosyal medyadan takip ediyorum.”

z-kusagi-sosyal-medya-diyarbakir.jpg

‘Sosyal medya iyi bir medyadır’

Diyarbakırlı gençlerin ağırlıklı kesimi sosyal medyanın sınırlı denetimine yeşil ışık yakarken, Z kuşağından bir genç ise bu denetimi şöyle özetledi: “Sosyal medya kapanırsa insanlar daha çok cahil olur. Tamam, sosyal medya açıkken insanlar bazen cıvıtıyorlar, şu bu paylaşımlarda bulunuyorlar ama sosyal medya şart. Kapandığı zaman insanın düşünceleri daha farklı olur. Bence kapanmaması lazım, açık olursa iletişim için daha iyi olur. Sosyal medya iyi bir medyadır. Tabii kısıtlama belli konularda yapılsa mantıklı. Yas kısıtlaması ya da cinsel içerikler kısıtlanabilir. Kısıtlama olabilir ama kapanmasın.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.