Özsoy, Adalet Bakanına ‘Leş’ ifadesini sordu

Özsoy, Adalet Bakanına ‘Leş’ ifadesini sordu
HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan bir iddianamede yer alan ‘ölü ele geçen leşler..’ ifadesini yazılı olarak cevaplaması için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yazılı olarak cevaplandırması için TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Meryem Soylu hakkında hazırlanan 2021/1393 numaralı iddianamede yaşamını yitirmiş kişilere yönelik en asgari ahlaki ve vicdani değerden uzak bir şekilde “leş” ifadesinin kullanıldığından haberdar mısınız” diye sordu.

Hişyar Özsoy’un soru önergesi ve metni şöyle;

“Tarih boyunca, bütün inanç, kültür, toplum ve medeniyetlerde, yaşamını yitirmiş insanların kutsal bir değeri ve hatıra sembolü olma hakkı vardır. Ölenin yakınlarının defnetme, dini ve ahlaki görevlerini yerine getirme, insani değerlerine uygun biçimde son yolculuğuna uğurlama, yas tutma ve ölüyü anma hakkı kanunla yazılı olarak düzenlenmeyi bile gerektirmeyecek kadar doğal ve tartışmasız bir haktır.

Cenevre sözleşmesine aykırı

Ancak ne yazık ki Türkiye’de ötekileştirilmiş halkların ve toplumsal kesimlerin ölülerine ve hatıralarına yönelik çok yönlü şiddet hem ulusal mevzuat hem de Cenevre gibi uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde alabildiğine sürmektedir. Bu şiddet bazen cenazenin layıkıyla defnedilmemesi, mezarlıkların tahrip edilmesi şeklinde meydana gelirken bazen de ölünün hatırasına hakaret şeklinde gerçekleşmektedir. Ayrıca ölülerin hakkını ve saygınlığını talep eden ölü yakınları da dolaylı ya da doğrudan bu şiddetin hedefi haline gelmektedir.

MEBYA-DER kriminalize edilmiştir

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) yönetim kurulu üyesi 79 yaşındaki Meryem Soylu 27 Şubat 2021’de Diyarbakır’da gözaltına alınmış, 2 Mart’ta tutuklanmış ve 25 Mayıs’ta ise tahliye edilmiştir. Soylu çocuğunu çatışmada kaybetmiş bir annedir. Soylu’nun “örgüt üyesi olma” iddiasıyla yargılandığı davaya ilişkin 2021/1393 numaralı iddianamede, yıllardır yakınlarının cenazelerine ulaşmaya çalışan, cenazelere eziyet ile ölülerin hatırasına hakaret edilmesine karşı çıkan ailelerin bir araya geldiği ve dayanıştığı kurum olan MEBYA-DER kriminalize edilmiştir. Ayrıca aynı iddianamenin 61. sayfasının 4. paragrafında “…ölü ele geçirilen leşlerin mezar yerlerine ilişkin bilgilerin tespit edilerek…” şeklinde, yaşamını yitirmiş kişilere son derece çirkin bir dil ile ve açık biçimde hakaret edilmiştir.

Bu bağlamda;

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Meryem Soylu hakkında hazırlanan 2021/1393 numaralı iddianamede yaşamını yitirmiş kişilere yönelik en asgari ahlaki ve vicdani değerden uzak bir şekilde “leş” ifadesinin kullanıldığından haberdar edildiniz mi? Haberdarsanız bu ifadeyi kullanan kişi hakkında herhangi bir soruşturma başlattınız mı? Bir soruşturma varsa ne aşamadadır? Yoksa söz konusu savcı hakkında bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.