PWK Genel Başkanı Özçelik, süreç ile ilgili konuştu; “Kürtlerin sorunu eşit vatandaşlıkla çözülemez"

PWK Genel Başkanı Özçelik, süreç ile ilgili konuştu;  “Kürtlerin sorunu eşit vatandaşlıkla çözülemez"
İzmir'de bir konferans düzenleyen Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, ‘’Silahların bırakılmasını destekliyoruz; ancak halkımızın sorunu eşit vatandaşlıkla çözülemez’’ dedi.

Ramazan YAVUZ-TİGRİS HABER

TİGRİS HABER - PWK Genel Başkanı Mustafa Özçelik İzmir'de Tepekule toplantı salonunda bir konferans gerçekleştirdi.

PWK yönetici ve üyelerinin yanı sıra, HAK-PAR, PSK, KED-DER, DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi) Botanlılar Derneği, Kozluklular Derneği temsilcileri, KÜRT-KAV Genel Başkanı Mehmet Celal Baykara, birçok Kürt siyasetçi ve aydın da konferansa katıldılar.

Büyük ilgi gören Konferansa moderatörlük yapan PWK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Kasım Ergun'un konferansın konusu ve mevcut süreç hakkındaki kısa konuşmasından sonra PWK Genel Başkanı Mustafa Özçelik söz aldı.

Mustafa Özçelik, Devlet Bahçeli'nin çağrısı ve ardından Öcalan'ın çağrısıyla başlayan ve PKK kongresinin fesih kararı ve PKK'nin silah bırakmasıyla devam eden süreç hakkında PWK'nin görüşlerini dile getirerek şunları söyledi:

pwk-pkk-silah-birakma-1.jpeg

‘’Kuzey Kürdistan'da silahlı mücadele zemini kalmadığı ve PKK'nin silahlı eylemleri şu anda halkımızın siyasi, sivil, demokratik çalışmalarına zarar verdiği için, PKK'nin silah bırakmasını destekliyoruz. PKK'nin silah bırakma ve fesih sürecinin, tutukluların serbest bırakılmasına, ilgili tüm davaların düşmesine, PKK gerillalarının geri dönmelerine yol açması ihtimali elbette memnuniyet verici olacaktır. Ancak, Kürt ve Kürdistan sorununun bu adımlarla çözülmeyeceği aşikârdır. Bu sorun, eşit vatandaşlık sorunu değildir, demokratik cumhuriyet, ortak vatan, demokratik ulus sorunu değildir; Kürt milletinin ulusal, demokratik hakları sorunudur, Kürdistan halkının Kürdistan'da siyasi, milli, coğrafi bir statü ile kendisini yönetmesi sorunudur. Biz o inançtayız ki, Öcalan'ın ‘Kültüralist talepler de sosyolojik ve tarihi gerçeğe uygun değildir’ sözü, hiçbir milletperver, hiçbir yurtsever, dil ve kültür hakkını savunan hiç bir Kürt tarafından, PKK ve DEM Parti'nin geniş potansiyeli ve genel olarak Kürt milleti tarafından kabul görmemektedir. Bize göre, eğer bugüne kadar ulusal, demokratik güçler arasında bir işbirliği kurulmuş olsaydı, bugün, PKK'nin fesih ve silah bırakma süreciyle birlikte, halkımız bu mevcut haliyle PKK ve Öcalan'ın yanlış siyasetine ve Türkiye Devleti'nin siyasetine mahkûm olmazdı. Ancak, bugün de geç değildir, bu konuda zaman kaybetmeksizin bir adım atmamız gerekmektedir. Bu aynı zamanda tarihi ve ulusal bir görev ve sorumluluktur.’’

Mustafa Özçelik, bu son sürecin yürütülme biçimi hakkında da şöyle konuştu:

‘’Elbette PKK'nin silah bırakma sorununun Türkiye Devleti, Öcalan ve PKK arasında görüşülmesi normaldir. Ancak Kuzey Kürdistan ve Türkiye'deki 30 milyon Kürdün sorununun çözümü, Türkiye Devleti, Öcalan, PKK ve DEM Parti arasında gizli, şeffaf olmayan bir şekilde yürütülmemelidir. Bütün Kürt siyasi parti ve güçleri ile sivil toplum kuruluşları ve Kürdistan toplumunda kabul gören şahsiyetler Kürtlerin acil talepleri ekseninde bir Kürt Tarafı oluşturmalı ve bu birliktelikle Türkiye Devleti'nin muhatabı olunmalıdır.

Ayrıca, biz PWK olarak, Kuzey Kürdistan'da kendilerini Türkiyeli parti olarak tanımlayan DEM Parti ve HÜDAPAR dışında, tüm ulusal, demokratik siyasi parti ve güçlere çağrıda bulunuyoruz; gelin Kürt milletinin siyasi, milli, coğrafi statüsünü ve acil taleplerini birlikte öreceğimiz bir program üzerinden ulusal demokratik işbirliğimizi oluşturalım.’’

KAMİŞLO KONFERANSI

Mustafa Özçelik, konuşmasında, tüm Kürt partileri, sivil toplum kuruluşları ve şahsiyetlerin katılımıyla Qamişlo'da düzenlenen konferansa PWK'nin desteğini dile getirerek, ‘’Konferansta kabul edilen siyasi program, bazı eksikliklerine rağmen, genel olarak Kürt milletinin milli, demokratik taleplerini ifade ediyor, iyi ve makul bir içeriğe sahip. Konferansın Şam ile yapılacak görüşmelerde Kürt milletini temsil edecek ortak bir heyetin oluşturulması kararı önemli, ulusal ve tarihi bir karardır. Umuyoruz ki konferansın o kararları hayata geçirilir ve Rojava Kürdistanı halkımız için ulusal demokratik haklarını elde etmenin, siyasi, milli, coğrafi bir statüye kavuşmanın yolu açılır’’ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum