Resmi nikahta imam ve vaizlere yetki hazırlığı

Resmi nikahta imam ve vaizlere yetki hazırlığı
Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısı tartışılırken, uygulamaya ilişkin hazırlıklar da sürüyor.

Müftülerin iş yükünü karşılayabilmesi için yetkilerini imam ve vaizlere devredebilecekleri, bu yönde çalışma yürütüldüğü belirtiliyor.

Resmi nikah kıyma yetkisinin belediye memurları ve muhtarlar dışında il ve ilçe müftülerine de verilmesine yönelik TBMM gündeminde bekleyen kanun tasarısı, tartışma başlattı.

Kararnameyle göreve atanan ve yemin ederek göreve başlayan, yüksek nitelikli kamu personeli olan müftülerin nikah kıyma konusunda yetkilendirilmelerinde kamu idare hukuku ve kuralları açısından herhangi bir sorun görünmüyor. Şimdi ise tasarı yasalaştığında müftülere tanınan bu yetkinin, imamlara ve vaizlere devredilip devredilmeyeceği tartışılıyor.

YILDA 300 NİKAH

Habere göre, il ve ilçe müftülerinin sayısı, nikah konusunda oluşabilecek talebi karşılamaya yetmiyor. Türkiye'de 81 il, 957 ilçe var ve tüm kadroların dolu olduğu kabul edildiğinde bin 38 müftü görev yapıyor. Nüfusu 500 binin üzerinde 24 ilçe bulunuyor. Yılda ortalama 600 bin nikah kıyılıyor. Her bir müftü nikah kıyma bakımından ortalama 77 bin kişilik nüfus ölçeğine hitap ediyor. Bir yılda kıyılan 600 bin nikahın yarısından, yani 300 bin kişiden müftü nikahı için talep geleceği kabul edilirse, müftü başına yılda ortalama 300 nikah düşüyor. Büyük ilçelerde ise bu sayı yılda 3 bine kadar çıkabiliyor. Müftülerin bu talebe tek başlarına yetişmesi mümkün görünmüyor. Müftülerin günlük rutin iş yükleri ve diğer sorumlulukları da dikkate alındığında fiziki olarak bunun karşılanamayacağı iddia ediliyor.

İMZA MÜFTÜDEN

Müftülerin talebe yetişemeyecekleri göz önünde bulundurularak nikâh kıyma yetkisini geçici olarak imam ya da vaize devretmeleri, resmi işlemlerin ve imzaların müftüler tarafından yapılması planlanıyor. Yetki, müftüler tarafından alt kadrolara devredilirse imam ya da vaizlerin kıydığı nikâhların resmileştirilmesi ve denetimiyle ilgili bir mekanizma üzerinde çalışılıyor.

Müftülerin yetkisini alt kadrolara devretmelerinin gerekçeleri ise şöyle sıralanıyor:

    Köyde, küçük beldelerde, kırsalda/taşrada yaşayıp müftü nikahı isteyenlerin taleplerinin tümünün karşılanması zor.

    Müftünün sorumluluk sahasındaki geniş il sınırları, ulaşım, terör bölgelerinde güvenliğinin sağlanması gibi gerekçelerle her nikâha gidebilmesi, yetişebilmesi mümkün değil.

    Müftü nikahına erişebilmenin maddi koşullarının (ne kadar ücret alacaklarının) belirlenmesi gerekiyor. Teşvik edici olacak ve suiistimalleri önleyecek bir uygulama getirilecek.

    Müftülerin yoğun talep karşısında yapacakları tercihler eşitsizlik tartışmalarına yol açabilecek.

BAKAN KAYA ‘İMAM NİYE KIYSIN?' DEMİŞTİ

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, nikah konusunda müftülerin yetkilendirilmesini, "Müftü nikâh kıydığında resmi olacak, yasal zorunlulukları yerine getirecek. Küçük yaşta evlilikler olamayacak, kadının tüm hakları korunacak. Evlilik yaşı değişmeyecek. Birden çok eş durumu olmayacak" diye açıkladı. Kaya, henüz netleşmeyen ve yönetmelikle belirlenecek olan, yetkinin imamlara da devredilmesi konusunda ise "O konuda hassas olmak lazım. İlçe ve il müftülerine yetki veriliyor sadece. Tasarıda ‘Şuna devredilir' demiyor. Bence böyle de kalmalı. Müftü kıysın nikâhı; imam niye kıysın?" demişti.(Kaynak:Habertürk)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.