“Saray soytarısı” hakaret sayılmadı

“Saray soytarısı” hakaret sayılmadı
 AYM, Halk TV eski Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç'in, eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a 'saray soytarısı' dediği için aldığı cezayı iptal etti. AYM, söz konusu cezayı “ifade özgürlüğünün ihlali” saydı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halk TV eski Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç'in Gençlik ve Spor eski Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a "saray soytarısı" dediği için aldığı cezayı iptal etti.

 Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına göre, Sevinç'in, Kılıç'a yönelik kullandığı 'saray soytarısı' cümlesi nedeniyle cezalandırılması, “ifade özgürlüğünün ihlali” olarak değerlendirildi.

saray-soytarisi-elestiridir.jpg

 Şaban Sevinç, Samsun'da katıldığı bir organizasyonda Akif Çağatay Kılıç'a yönelik olarak sarf ettiği 'saray soytarısı' ifadesi nedeniyle "kamu görevlisine alenen hakaret suçunu işlediği" gerekçesiyle cezalandırılmıştı. Verilen cezanın ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi olduğunu savunan Sevinç, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. AYM'nin oy çokluğu ile aldığı kararda, Sevinç'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasının 'kabul edilebilir' olduğuna karar verildi.

 Kararda şu ifadelere yer verildi: "Başvurucu tarafından kullanılan 'saray soytarısı' kelimesinin saldırgan ve rahatsız edici nitelikte bulunmadığı söylenemese de ifadenin müştekinin ifadeleri ile katkı sağladığı politik bir tartışmada kullanıldığı dikkate alınmalıdır. Nitekim ilk derece mahkemesi, müştekinin ifadelerini haksız tahrik nedeni olarak kabul ederek başvurucunun cezasında belirli oranda indirime gitmiştir.

 Yukarıda açıklanan sebeplerle başvuru konusu ifadenin kabul edilebilir eleştiri sınırları içinde kaldığı değerlendirilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin kanaatine göre mevcut olayda başvurucunun ifade özgürlüğü ile müştekinin itibarını koruma hak ve menfaati arasında derece mahkemesi tarafından adil bir dengenin kurulmasına çalışılmamış başvurucunun adli bir ceza ile cezalandırılmasının demokratik bir toplumda zorlayıcı toplumsal ihtiyaca karşılık geldiği ilgili yeterli bir gerekçe ile ortaya konulmamıştır. Bu nedenle başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır."

 

Ne olmuştu?

 

1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde CHP tarafından Samsun milletvekili adayı gösterilen Sevinç, AKP Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç’a yönelik, "Bakan Kılıç’ın muhterem dedesi çok sevdiğimiz bir büyüğümüzdür. Keşke Sayın Bakan biraz dedesini örnek alsa da saraya soytarılık yapmak yerine, Samsun'a hizmet etse. En basit örneği; kendisi Spor Bakanı ama Samsunspor'un halini görüyorsunuz, bir türlü mağduriyetten kurtulamıyor. Türkiye geneli sporun durumu ortada. Samsun' a hizmet deseniz o da yok" ifadelerini kullanmıştı.

 Bu sözler üzerine bakan Kılıç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Sevinç hakkında “hakaret” suçundan soruşturma başlatılmasını istedi. Şikayet sonucunda Sevinç hakkında kamu davası açıldı.

 Yargılamayı yapan Ankara 30. Asliye Ceza Mahkemesi, Kasım 2015’te verdiği kararda, "saray soytarısı" şeklindeki ifadenin hakaret teşkil ettiğini belirterek Sevinç’i kamu görevlisine alenen hakaret suçundan mahkum etti ve 4 bin 700 TL para cezasına çarptırdı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) karar verdi.

 Kararın tebliğ edilmesinin ardından Sevinç, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. 28 Kasım 2019’da dosyayı görüşen AYM, Sevinç’in ifadelerinin sarf edildiği atmosferi göz önünde bulundurarak, Sevinç’in “ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” hükmetti. (Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.