3 Ekim öncesi Diyarbakır’da güç birliği: Mehmet Kaya’dan sandık çağrısı

DTSO seçimleri öncesinde, DİMDER tarafından inşaat sektörü temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen programda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, inşaat sektörünün Diyarbakır ve Türkiye ekonomisi açısından önemine dikkat çekti.

Şehmus KIZILASLAN - Şaban YILMAZ

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) seçimleri öncesinde, DİMDER tarafından inşaat sektörü temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen programda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, inşaat sektörünün Diyarbakır ve Türkiye ekonomisi açısından önemine dikkat çekti. Kaya, 3 Ekim’de yapılacak DTSO komite seçimleri öncesinde iş dünyasının birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.

Konuşmasına DİMDER Başkanı Aziz Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile inşaat sektöründe aday olan iş insanlarına teşekkür ederek başlayan Kaya, düzenlenen programın adayların girişimiyle gerçekleştirildiğini belirtti.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ 200’ÜN ÜZERİNDE SEKTÖRÜ TETİKLİYOR”

İnşaat sektörünün yalnızca beton ve yapı faaliyetlerinden ibaret olmadığını ifade eden Kaya, sektörün çok sayıda imalat ve hizmet alanını doğrudan etkilediğini söyledi.

Kaya, “İnşaat sektörü bizim en önemli sektörlerimizden bir tanesi. Türkiye'nin de en önemli sektörlerinden biri. Dönem dönem ‘parayı taşa, toprağa, betona gömdük’ şeklinde açıklamalar duyuyoruz. Ancak o taş, toprak ve beton aslında 200’ün üzerinde imalat sektörünü tetikleyen bir sektör” dedi.

DTSO üyelerinin önemli bir bölümünün inşaat sektörüyle bağlantılı iş insanlarından oluştuğunu belirten Kaya, sektörün Diyarbakır ekonomisindeki ağırlığına dikkat çekti.

“FİNANSMAN SORUNLARINI DOĞRUDAN ÇÖZMEYE ÇALIŞTIK”

İnşaat sektörünün ekonomik krizden en fazla etkilenen alanlardan biri olduğunu dile getiren Kaya, DTSO olarak sektör temsilcilerinin finansmana erişim sorunlarının çözümü için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Kaya, üç kamu bankasının genel müdürlerini Diyarbakır’a getirerek finansman sorunu yaşayan yaklaşık 250 iş insanının doğrudan banka yöneticileriyle görüşmesini sağladıklarını ifade etti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN YENİ KÜMELENME PROJESİ

Önümüzdeki dönemde inşaat sektörüne yönelik önemli projeler üzerinde çalışacaklarını belirten Kaya, Organize Sanayi Bölgelerinde inşaat sektörünün kümelenmesini ve kent içerisinde farklı noktalara dağılmış bulunan inşaat malzemesi satıcılarının belirli bir merkezde toplanmasını hedeflediklerini söyledi.

Kaya, “Artık beton santralleri, inşaat makineleri ve inşaat malzemesi satıcılarının kentin birçok yerine dağılmış durumda olması yerine, sektörün güçlenmesi için bir merkezde güçlü şekilde bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“DİYARBAKIR İŞ DÜNYASI BİRLİKTELİK MESAJI VERDİ”

3 Ekim’de yapılacak DTSO komite seçimlerine de değinen Kaya, Diyarbakır iş dünyasının seçim sürecinde ortaya koyduğu birlikteliğin önemli olduğunu söyledi.

Kaya, kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, iş dünyasının DTSO yönetiminin devamından yana ortaya koyduğu görüşlerin kendileri açısından önemli olduğunu belirtti.

“Diyarbakır'da iş camiası olarak bir seçime girerken ayrı ayrı durmayıp kendi içimizde birlikteliği sağlayarak hem bölgeye hem Türkiye’ye çok önemli bir mesaj veriyoruz” diyen Kaya, ekonomik kalkınma açısından ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

“BÖLGENİN KALKINMASI İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ”

Bölgenin sosyal ve ekonomik gelişmişlik sorununa da dikkat çeken Kaya, ekonomik kalkınmanın yalnızca merkezi yönetimden gelecek politikalarla sağlanamayacağını savundu.

Kaya, Diyarbakır ve bölgedeki iş insanlarının ortak hareket ederek kendi projelerini üretmesi gerektiğini belirterek, “Ankara’dan yazılan reçeteler bu bölgenin kalkınmasını sağlayamıyor. Bunu yüksek sesle ifade etmek, birlikte hareket etmek gerekiyor. Bölgenin gelişmesini sağlayacak projeleri ancak birlikte durarak, birlikte çalışarak ve güçlü bir ses çıkararak hayata geçirebiliriz” dedi.

“ARTIK BÖLGESEL KALKINMAYI HEDEFLEMELİYİZ”

Diyarbakır’ın yalnızca kendi sınırları içerisinde değil, Mezopotamya ve bölge ölçeğinde düşünmesi gerektiğini ifade eden Kaya, bölgesel kalkınmanın önemine vurgu yaptı.

Kaya, “Artık Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yalnızca Diyarbakır’ı savunan değil, bölgeyi savunan bir konuma geçmek zorunda. Dünyada kalkınma artık sadece il ölçeğinde gerçekleşmiyor. Bölgesel kalkınma ve bölgesel hareketler kalkınmanın lokomotifi olmak zorunda” ifadelerini kullandı.

DTSO olarak Mezopotamya merkezli bir kalkınma modeli üzerinde çalıştıklarını belirten Kaya, sektörlerin ihtisaslaşması, ihtisas masalarının kurulması ve yerel kurumlarla merkezi yönetim arasında daha güçlü bir koordinasyon oluşturulması gerektiğini söyledi.

“GÜÇLÜ BİR KATILIM BEKLİYORUZ”

3 Ekim’de gerçekleştirilecek seçimlere de çağrıda bulunan Kaya, DTSO seçimlerinde yüksek katılım hedeflediklerini ifade etti.

Diyarbakır’da yaklaşık 7 bin 300 civarında oy kullanabilecek aktif üye bulunduğunu belirten Kaya, özellikle inşaat sektöründeki iş insanlarından seçimlere katılarak oy kullanmalarını istedi.

Kaya, “Sizlerden özellikle cumartesi günü yapılacak seçimde oylarımızı kullanmanızı istiyoruz. Diyarbakır’da yakalanmış olan birliktelik mesajını oylarımızla daha da güçlü hale getirebiliriz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri