İthalatına izin verilen besilik sığır sayısı 35 bine ulaşırken, bu ay itibarıyla 5 bin büyükbaş hayvan yurda giriş yaptı.
Hayvancılık Genel Müdürlüğünce besilik materyallere yönelik şartnamelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerine gönderilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 2 aydır üretici başvuruları devam ediyor.
Bakanlık tarafından ihalat başvurusunda bulunan besicilere toplam 35 bin besilik hayvan için izin verildi. Bunların 5 bini bu ay itibarıyla Türkiye'ye getirildi.
Bakanlık yetkilileri, özellikle Avrupa ülkelerinde besilik materyal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle izin alan bazı üreticilerin ithalattan vazgeçtiğini belirtti.
Bakanlığın ithalat izni konusunda bir süre kısıtlaması bulunmazken, Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenen teknik şartnameye göre, etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkekleri ithal edilebiliyor, sütçü ırklarla bunların melezleri alınmıyor. Ülkeye giren hayvanların 12 aylıktan küçük ve ağırlıklarının 300 kilogramı geçmemesi, ayrıca kendi ırk özelliklerini taşıyacak hayvanlarda herhangi bir fiziki kusur bulunmaması gerekiyor.(aa)