TİGRİS HABER - ABD’nin uzaydaki askeri faaliyetlerine ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi. ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Troy Meink, ülkesinin yörüngede silah kapasitesine sahip olduğunu kamuoyu önünde doğruladı.
Meink’in açıklamalarına göre ABD, uzaya yerleştirilen silah sisteminin varlığını ilk kez açık biçimde kabul etti. Ancak söz konusu sistemin ne olduğu, hangi kabiliyetlere sahip bulunduğu, hangi şartlarda kullanılabileceği ve ne zaman yörüngeye gönderildiği konusunda bilgi paylaşılmadı.
“ABD GÜÇLERİNİ KORUMAK İÇİN GEREKLİ”
Meink, söz konusu kapasitenin ABD güçlerini uzayda veya uzay tabanlı sistemlere yönelik düşmanca girişimlere karşı korumak açısından gerekli olduğunu savundu.
ABD’li bakan, bazı rakip ülkelerin Washington’ın erken uyarı ve algılama sistemleri ile komuta-kontrol altyapısını etkisiz hale getirmeye yönelik çalışmalar yürüttüğünü de ileri sürdü.
RUSYA VE ÇİN VURGUSU
ABD’li askeri yetkililer daha önce Rusya ve Çin’in olası bir çatışma durumunda Amerikan uydularını hedef alabilecek ve devre dışı bırakabilecek teknolojiler geliştirdiğini öne sürmüştü.
Washington yönetimi, bu tehdit değerlendirmesini gerekçe göstererek uzaydaki askeri kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalarını hızlandırıyor. Uzaydaki silah sistemlerinin yanı sıra uyduların korunması ve düşman unsurların uzay altyapısına yönelik saldırılarının engellenmesi de ABD’nin savunma planlarında öne çıkıyor.
“ALTIN KUBBE” SİSTEMİNİN PARÇASI OLACAK
Donald Trump yönetimi, uzay tabanlı askeri kabiliyetleri planlanan “Altın Kubbe” füze savunma sisteminin önemli unsurlarından biri olarak değerlendiriyor.
Sistem kapsamında önleyici füzeler de dahil olmak üzere farklı savunma unsurlarının kullanılması ve ABD’nin füze saldırıları ile havadan gelebilecek diğer tehditlere karşı korunması hedefleniyor.
ABD’nin uzaya silah yerleştirdiğini kamuoyu önünde doğrulaması, uzayın askeri amaçlarla kullanımına ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşırken, Washington’ın söz konusu kapasitenin ayrıntılarını açıklamaması dikkat çekti. (Haber Merkezi)