"Adıyaman, ilk günden sahipsiz bırakıldı"

Maraş Pazarcık merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden biri olan Adıyaman’da, yıkılan evinden temel birkaç eşya çıkarmaya çalışan Safiye Görmez, “Adıyaman ilk günden bu yana sahipsiz bırakıldı. Aksi olsaydı onlarca insan enkaz altında kalmazdı”

Norşin Öncel - Özel

TİGRİS HABER - 6 Şubat 2023 tarihinde Maraş Pazarcık merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden biri de Adıyaman oldu. Son verilere göre Adıyaman genelinde 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 17 binin üzerinde kişi ise yaralandı. Kentte arama kurtarma çalışmaları büyük oranda tamamlandı. İş makineleri, belli bölgelerde artık enkaz kaldırma işlemlerine başladı. Enkaz kaldırma sırasında ise zaman zaman hayatını kaybeden depremzedelerin cansız bedenlerine de ulaşılıyor. Adıyaman'da her sokak başında depremin bıraktığı izlere rastlamak mümkün. Kentte yıkımın en çok yaşandığı mahallelerden biri de Bozbey Mahallesi. Buradaki yurttaşlar, mahallede yıkılan binalardan sağ kurtulan insan sayısının yok denecek kadar az olduğunu söylüyor. Kentte depremden sonra birçok insan kırsal mahallelere, çevre il ve ilçelere göç etmek zorunda kaldı. Kent genelinde de buna bağlı olarak derin bir sessizlik hâkim. Mahallelerde ve sokaklarda duyulan tek ses, iş makinelerinin sesi.

"Cesetlere basa basa kaçtık"

Bozbey Mahallesi’nde evi yıkılanlardan biri de Safiye Görmez. Mahallede yapılan hasar tespit çalışmalarından sonra az da olsa kendilerine ait olan eşyaları enkaz altından çıkarmaya çalışan tarım işçisi Safiye Görmez, deprem anında köyde olduğunu söylüyor. Görmez’in kızı ise, deprem anını şöyle anlatıyor: “Annem köydeydi. Ben ve kardeşim buradaydık. Yakınımızda bulunan bütün evler ve bizim apartman bir kerede çökmeye başladı. Biz kardeşimle normal merdivenlerden hızlı bir şekilde çıkabildik. Daha sonra merdiven de çöktü. Ama yan tarafımızda bulunan apartmanlardan insanların çıkabilmesi mucizeydi. Saniyeler içerisinde evler yıkıldı, insanlar camlardan ve balkonlardan atlamaya başladı. Kardeşimle kaçarken sokaklara yığılmış cesetler vardı ve ortalık savaş alanı gibiydi. O cesetlere basa basa geniş bir alana vardık. Üstümüzde ince kıyafetler vardı, hava soğuktu. Sokaklara serilen kıyafetleri alıp giyindik. Kısacası kendi imkânlarımızla canımızı kurtarabildik.”

"Sahip çıksaydılar birçok insanın canı kurtulurdu"

Depremin yaşandığı saatlerde köyden kent merkezine geldiğini ifade eden Safiye Görmez, ailesinin büyük bir kısmını depremde kaybettiğini belirterek, “Depremi hisseder hissetmez Adıyaman’a döndüm. Her taraf harabeye dönmüştü. Akrabalarım, çocuklarım kayıptı. Bazı insanların cesetleri yerde, bazılarının ise enkaz altındaydı. Defalarca AFAD’ı aradık hiçbir dönüş sağlanmadı. Enkaz altında kalan tüm akrabalarımızın cesedini kendi imkânlarımızla çıkardık. Ailem kalmadı benim, hepsini kaybettim. İlk günden beri Adıyaman’ı sahipsiz bıraktılar. Eğer gerçekten bize sahip çıksaydılar birçok insanın canı kurtulurdu” şeklinde konuştu.

Köyde kurdukları çadırda kaldıklarını ve depremde yıkılan evlerinden birkaç temel eşya almak için geldiklerini söyleyen görmez, eşyaları göstererek “Birkaç kilo biber parasına bu eşyaları aldım” dedi.

"Hala çadır sorunu var"

Devletin yapamadığını Diyarbakır ve Urfalı yurttaşların yaptığını söyleyen Görmez, “AFAD deyip durdular, devlet deyip durdular ama bize yardım edenler Diyarbakır ve Urfalı hayırseverlerdi. Bu hayırseverler bizim için yurtdışından çadırlar yaptırıp getirdiler. 30 sene tarlada çalışıp bu evi yaptım. Saniyeler içerisinde yıkıldı. Ama değil saniye, günler geçti hala burada çadır sorunu var. Umarım sesimizi duyanlar olur” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri