Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden Çocuk hakları etkinliği

Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, ‘20 Kasım Çocuk Hakları’ günü dolayısıyla bir etkinlik düzenledi

Abbas Ali Yılmaz

Tanaman, “Çocuklarımız için yürüttüğümüz tüm hizmetlerimiz, verimli olma ve geleceğe sağlıklı, başarılı nesiller kazandırma kaygısı taşımaktadır” dedi.

Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, ’20 Kasım Çocuk Hakları’ günü nedeniyle Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezinde bir program düzenledi. Etkinliğe Aile Sosyal Politikalar İl müdürü Ruken Tanaman, Vali yardımcıları, İl Milli Eğitim Müdürü ve çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlik kapsamında bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ruken Tanaman, tüm dünya çocuklarının ‘Çocuk Hakları Gününü’ kutladı. Tanaman konuşmasında, " Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlamaktadır. 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme sayesinde artık çocukların hakları yasalarca da tanınıyor. 20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamıştır. Ülkemiz, genç nüfusu ve çocuk sayısı oldukça yüksek bir ülke olup, aynı zamanda  çocukların içinde bulunabilecekleri bir dizi risklere açık sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyindedir. Çocuklarımızı çeşitli risklerden korumaya yönelik hizmetin sağlanması, hizmete katılım ve hizmetle ilgili korunma hakları da dâhil olmak üzere, çocuğun yüksek yararı ilkesine göre sağlanan ve her bir çocuğun haklarına saygı gösteriliyor. Bu hakları koruyan ve yerine getiren tüm çalışmalarımız çocuk odaklı olup, her bir çocuğumuzun şimdi ve gelecekte, toplumun ve ülkenin çağdaş birer bireyleri olmasını amaçlamaktadır. Bu amaçlar ve ilkeler doğrultusunda, çocuklarımız için yürüttüğümüz tüm hizmetlerimiz, verimli olma ve geleceğe sağlıklı, başarılı nesiller kazandırma kaygısı taşımaktadır” dedi.

HUKUK, ZAYIFIN YANINDA

Tanaman'ın ardından  Sosyal hizmetler uzmanı Berçem Barut, Dicle Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ömer Ergün ve Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Kamer Çelebi'nin katılımıyla bir panel düzenlendi. Çocuk Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen panelin ilk konuşmasını Yrd. Doç. Dr. Ömer Ergün yaptı. Ergün Konuşmasında,  hukukun korunmaya ihtiyacı olanlar için olduğunu ve hukukun her zaman zayıfın, güçsüzün yanında olduğunu söyledi. Slaytlar eşliğinde konuşan Ergün'ün konuşması, çoğunluğu çocuk olan dinleyicilerden büyük alkış aldı. Türkiye'nin çocuk hakları sözleşmesini 14 Ekim 1990'da imzaladığını ve 27 Ocak 1995'te ise resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Çocuk hakları sözleşmesinin 4 temel ilkesi olduğunu söyleyen Ergün şöyle konuştu:" Ayrım Gözetmeme: Hiç bir çocuk, din, dil, ırk ve siyasal ayrım gözetilmeksizin çocuk olma haklarından ayrımsız olarak yararlanmalıdır. Yüksek yarar: Çocuklarla ilgili alınan kararlarda çocukların görüşleri alınmalıdır. Yaşam ve Gelişme : Bütün çocuklara sağlıklı yaşam ve gelişim ortamı sağlanmalıdır. Katılım hakkı: Çocukların kendi yeteneklerini özgürce geliştirebilecekleri imkanlar devlet tarafında parasız sağlanmalıdır." 

Çocuk işçilerden, suça itilen çocuklara, sığınmacı çocuklardan ıslah evlerinde kalan çocuklara kadar tüm toplumsal kesimlerdeki çocukların sorunlarına değinen Ergün, konuşmasını şöyle noktaladı: "En uzun yolculuklar küçük bir adımla başlar. Diyarbakır'daki bu etkinliğin çocuk haklarının korunması için bir adım olmasını diliyorum."

ÇOCUK ÖLÜMLERİ AZALDI

Çocuk Gelişim ve Eğitimi Uzmanı Kamer Çelebi ise konuşmasında, çocuk haklarının toplumsal değer ve normlara göre görecelilik gösterdiğini ve kimi yerlerde 5 -7 yaşlarında çocukların çalıştırılarak çocukluktan çıkarıldıklarını söyledi. Eğitimin önemine değinen Çelebi şöyle konuştu: "Kız çocuklarının eğitime katılım oranının artmasıyla, çocuk ölümleri azalmıştır. Eğitimsiz bireyler toplumlarına katlı sunamazlar.  Doğuştan gelen yeteneklerin açığa çıkarılmasında eğiti olmazsa olmazdır." Anayasadaki eğitim hakkına değinen Çelebi, 30 - 40 kişilik sınıflarda eğitim yapılmasının sağlıklı eğitim koşullarını zorlaştırdığını da sözlerine ekledi. Çelebi'nin ardından, Sosyal hizmetler uzmanı Berçem Barut da bir konuşma yaptı.

Çocuk Hakları günü etkinliği, müzik dinletisiyle son buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri