TİGRİS HABER - İç piyasada gram altın 6 bin 670 lira seviyelerinde işlem görüyor.
Geçtiğimiz hafta ons altındaki yükselişin etkisiyle değer kazanan gram altın, haftanın son işlem gününü yüzde 2,56 artışla 6 bin 658 liradan kapatmıştı. Yeni haftanın ilk gününde de yukarı yönlü hareketini sürdüren gram altın, sabah saatlerinde yüzde 0,2’lik artışla 6 bin 670 liraya yükseldi.
Aynı saatlerde çeyrek altın 10 bin 944 liradan, Cumhuriyet altını ise 43 bin 577 liradan satışa sunuluyor.
FED BEKLENTİLERİ ALTINI DESTEKLİYOR
Küresel piyasalarda altının ons fiyatı da sınırlı yükselişini sürdürüyor. Ons altın, yüzde 0,1 artışla 4 bin 345 dolar seviyesinde işlem görüyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikalarına ilişkin beklentiler, altın fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.
Piyasalarda Fed’in yıl sonuna kadar beklenenden daha sınırlı faiz artırımı yapacağı öngörüsü güç kazanırken, bu durum altına olan talebi destekliyor. Özellikle enflasyonda yavaşlama sinyallerinin gelmesi halinde Fed’in daha “güvercin” bir politika izleyebileceği beklentisi öne çıkıyor.
ZAYIF İSTİHDAM VERİLERİ ETKİLİ OLDU
ABD’de açıklanan son istihdam verileri de fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Temmuz ayında tarım dışı istihdam 23 bin kişi azalarak beklentilerin altında kalırken, özel sektör istihdamı da 44 bin kişi artışla tahminleri karşılayamadı.
Bu verilerin ardından para piyasalarında Fed’in faiz artışı ihtimallerine yönelik beklentiler geriledi. Eylül ayında faizlerin sabit tutulma olasılığı yüzde 53’e yükselirken, olası faiz artışı ihtimali ekim için yüzde 71, aralık için ise yüzde 83 seviyesinde fiyatlanıyor.
JEOPOLİTİK RİSKLER FİYATLARI ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR
Öte yandan jeopolitik gelişmeler de altın fiyatları üzerinde etkisini sürdürüyor. Orta Doğu’da kalıcı bir istikrarın sağlanamaması, küresel piyasalarda risk algısını canlı tutarken güvenli liman olarak görülen altına olan ilgiyi destekliyor.
Analistler, gün içerisinde yurt içinde sanayi üretimi verisinin, yurt dışında ise Avro Bölgesi Sentix yatırımcı güven endeksinin takip edileceğini belirtiyor. (Haber Merkezi)