BİK Genel Müdürü Çay: “Doğru habercilik kazanacak”

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Abdulkadir Çay, Diyarbakır’da bölge illerinden gelen gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle bir araya geldi.

TİGRİS HABER - Yerel medyanın sorunlarının ele alındığı toplantıda konuşan Çay, dijital dönüşüm sürecine dikkat çekerek, “Doğru habercilik yapan, yaptığı işe saygı duyan kurumsal yapılar ayakta kalmaya devam edecek” dedi.

Diyarbakır’da bir otelde düzenlenen istişare toplantısına Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, Diyarbakır Bölge Müdürü Murat Yürekli, kurum yöneticileri ile Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Muş, Siirt ve Şırnak’tan çok sayıda gazete ve internet haber sitesi temsilcisi katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Çay, göreve geldiği günden bu yana Türkiye genelinde yüzlerce basın mensubu ve yayın kuruluşuyla bir araya geldiklerini belirterek, sektörün sorunlarını yerinde dinlemeyi önemsediklerini söyledi.

YEREL BASINA DESTEK SÜRECEK

Basın İlan Kurumu’nun yerel ve bölgesel medya açısından önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Çay, Diyarbakır Bölge Müdürlüğü görev alanında bulunan yedi ilde geçen yıl resmi ilan ve reklamlar aracılığıyla 180 milyon liranın üzerinde destek sağlandığını söyledi.

Bu yılın ilk altı ayında ise destek miktarının 88 milyon lirayı aştığını belirten Çay, yıl sonunda geçen yılın üzerinde bir rakama ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Basın kuruluşlarının ekonomik olarak güçlenmesi için çeşitli kurumlarla iş birlikleri yaptıklarını dile getiren Çay, Türkiye Sigorta ve Kredi Garanti Fonu ile gerçekleştirilen protokoller sayesinde sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırıldığını ifade etti.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YAPAY ZEKÂ VURGUSU

İnternet haber sitelerinin resmi ilan sistemine dahil edilmesinin medya sektöründe önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Çay, BİK Analitik sisteminin ikinci versiyonunun Temmuz ayından itibaren tüm bölgelerde kullanılacağını açıkladı.

Yeni sistem sayesinde internet haber sitelerine ilişkin daha ayrıntılı verilerin elde edileceğini belirten Çay, ilerleyen süreçte yapay zekâ teknolojilerinin de sektörde daha fazla kullanılabileceğini söyledi.

“HABERCİLİK DOĞRULAMAYLA YAPILIR”

Konuşmasının önemli bölümünü dijital çağda haberciliğin geleceğine ayıran Çay, sosyal medya ile gazetecilik arasındaki farkın doğru anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Sosyal medyada paylaşılan her bilginin haber olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Çay, şunları söyledi:

“Bizler habercilik yapıyoruz. Doğrulayamadığımız bir bilgiye haber demiyoruz. Habercilik teyit edilmiş ve doğrulanmış bilgiyi kamuoyuna ulaştırmaktır. Hızlı olmak önemli olabilir ancak doğru olmak çok daha önemlidir. Belki ilk etapta hızlı olan daha fazla ilgi görebiliyor ancak günün sonunda doğruyu paylaşan, nitelikli habercilik yapan ve kurumsallaşmaya önem veren yapılar ayakta kalacaktır.”

BASIN TEMSİLCİLERİ SORUNLARINI AKTARDI

Toplantının son bölümünde söz alan gazete ve internet haber sitesi temsilcileri, sektörün yaşadığı sorunları ve taleplerini BİK Genel Müdürü Abdulkadir Çay’a iletti.

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Çay, dile getirilen sorunları not aldıklarını ve çözüm için çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

Toplantı, günün anısına çekilen toplu fotoğrafla sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri