DEM Parti Diyarbakır’da yeni komisyonunu duyurdu

DEM Parti Diyarbakır Engelliler Komisyonu’nun kuruluşu ilan edildi. Kentte 220 bin engelli yurttaşın yaşadığına dikkat çekilen toplantıda, engellilerin yerel yönetimlerin karar alma mekanizmalarında etkin biçimde yer alması gerektiği vurgulandı.

TİGRİS HABER - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkezi Engelliler Komisyonu, yerel örgütlenme çalışmaları kapsamında Diyarbakır Engelliler Komisyonu’nu kurdu. Partinin il binasında düzenlenen basın toplantısına DEM Parti Engelliler Komisyonu Eşsözcüsü Hatice Betül Çelebi, engelli yurttaşlar ve parti yöneticileri katıldı.

Toplantıda engelli yurttaşların toplumsal yaşamda karşılaştığı sorunlar ele alınırken, hak temelli yaklaşımın, erişilebilir kentlerin ve karar alma süreçlerine eşit katılımın önemine dikkat çekildi.

“ENGELLİLİK BEDENSEL FARKLILIKLARA İNDİRGENEMEZ”

Toplantıda konuşan komisyon üyesi Kemal Bakan, engelliliğin yalnızca bireyin bedensel özellikleri üzerinden değerlendirilemeyeceğini belirtti. Ayrımcı tutumların, sağlamcı anlayışın ve kentlerdeki erişilebilirlik sorunlarının engelli yurttaşların toplumsal yaşamın dışında kalmasına neden olduğunu ifade eden Bakan, engelli haklarının yardım ve merhamet anlayışıyla değil, insan hakları ve eşit yurttaşlık temelinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Engellileri hasta, aciz veya muhtaç olarak gören yaklaşımları kabul etmediklerini belirten Bakan, farklılıkların insan çeşitliliğinin doğal bir parçası olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan, engelli yurttaşların haklarının başkalarının iyi niyetine değil, insan haklarına ve yurttaşlık statüsüne dayandığını ifade etti.

“ENGELLİLERİN KATILIMI BİR LÜTUF DEĞİL”

Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 4’üncü ve 29’uncu maddelerine işaret eden Bakan, söz konusu hükümlerin engellilerin siyasi ve kamusal yaşama eşit katılımını güvence altına aldığını belirtti.

Engelli yurttaşların karar alma süreçlerine dahil edilmesinin bir tercih ya da lütuf olarak değerlendirilemeyeceğini kaydeden Bakan, bunun kamu kurumları açısından bir yükümlülük ve temel insan hakkı olduğunu dile getirdi.

DİYARBAKIR’DA 220 BİN ENGELLİ YURTTAŞ YAŞIYOR

Diyarbakır’da 220 bin engelli yurttaşın yaşadığına dikkat çeken Bakan, bu durumun eşit temsil ve erişilebilirlik konusunda yerel yönetimlere önemli sorumluluklar yüklediğini söyledi.

Ulaşım, istihdam, sağlık ve yerel hizmetlere ilişkin planlamalarda engelli yurttaşların ihtiyaç ve taleplerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Bakan, evrensel tasarım ilkelerinin uygulanması, işaret dili desteğinin sağlanması ve kamusal alanların erişilebilir hale getirilmesinin önemini vurguladı.

BELEDİYELERE VE TOPLUMA ÇAĞRI

Belediyelerin engelli yurttaşların ihtiyaçlarını gözetmesi, istihdam yükümlülüklerini yerine getirmesi ve sunduğu hizmetleri herkes için erişilebilir kılması gerektiğini ifade eden Bakan, engellilerin yerel meclislerde ve karar organlarında temsil edilmesinin yalnızca görüş bildirmekle sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi.

Bakan, engelli yurttaşların kararların hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesi süreçlerinde de yer alması gerektiğini belirterek Diyarbakır’daki engelli yurttaşları, hak örgütlerini ve demokratik kesimleri ortak mücadeleyi büyütmeye davet etti. (MA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri