TİGRİS HABER - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 8 Temmuz 2025’te açıkladığı kararın ardından harekete geçti. Partinin Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ile Tülay Hatimoğulları, yaklaşık dokuz yıldır cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı yarın Edirne F Tipi Cezaevi’nde ziyaret edecek.
Parti kaynaklarının aktardığına göre, ziyaretin saati henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Ancak gün içinde ziyaretin içeriğine dair yeni açıklamaların yapılması bekleniyor.
Gündem: AİHM’nin “Demirtaş v. Türkiye (No. 4)” Kararı
Ziyaretin merkezinde, AİHM’nin Kobani davasıyla ilgili verdiği kritik karar bulunuyor. Mahkeme, Demirtaş’ın tutukluluğunun siyasi nedenlerle sürdürüldüğünü açıkça ifade ederek, Türkiye'yi ağır şekilde eleştirdi.
AİHM kararında şu tespitler öne çıktı:
Demirtaş’ın tutuklanmasına ilişkin makûl şüphe oluşturacak bir delil bulunamadı.
Suçlamaların “suça teşvik”ten “azmettirme”ye çevrilmesinin hukuki gerekçesi ortaya konmadı.
Siyasi söylemleri ile yöneltilen suçlamalar arasında doğrudan bağlantı kurulamadı.
Tutuklama yerine alternatif tedbirlerin neden uygulanmadığı açıklanmadı.
Dört yılı aşkın tutukluluğun devamı için yeterli ve geçerli gerekçeler sunulmadı.
Demirtaş ve avukatlarının dosyaya erişememesi, savunma hakkının ihlali olarak değerlendirildi.
Tahliye Başvurusu Yapıldı
DEM Parti ve Demirtaş’ın avukatları, AİHM kararının ardından sadece Demirtaş için değil, aynı dava kapsamında tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ ve diğer siyasetçilerin de serbest bırakılması talebiyle başvuruda bulundu.
AİHM’nin kararının, hem hukuki hem siyasi boyutlarıyla önümüzdeki günlerde geniş yankı uyandırması bekleniyor.