Demirtaş: Kimseye hakaret edilmemesi için halktan biri lazım

HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "Kürt siyasal mücadelesi içerisinden gelmiş, ayrımcılığın ve ötekileştirilmenin ne demek olduğunu bilen birinin Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmalı ki Türkiye'de bir daha kimse ayrımcılık gö

SİİRT - Sabah saatlerinde Diyarbakır'dan başlattığı seçim çalışmalarını Muş ve Bitlis mitingleriyle sürdüren HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, önceki akşam da Siirt Belediyesi tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılmak üzere Siirt'te geldi. Demirtaş ve beraberinde bulunan HDP milletvekilleri Altan Tan ve Hüsamettin Zenderlioğlu'nu, Baykan ilçe girişinde yine HDP Milletvekilli Nursel Aydoğan, Siirt Belediye eş başkanları Belkiza Beştaş Epözdemir veTuncer Bakırhan'ın da aralarında çok sayıda partili ve yurttaş karşıladı.

İftar yemeği ardından herkesin Kadir Gecesi'ni kutlayarak konuşmasına başlayan Demirtaş, "Cumhurbaşkanlığı seçimi vesilesiyle Türkiye'nin her tarafında inşa etmek istediğimiz yeni bir yaşama dair günlerdir mesajlarımızı, çağrılarımızı anlatıyoruz. Bu günde Siirt'te yeni yaşam çağrımızı burada tekrarlamak istiyorum. Çünkü yeni yaşam projemizde en çokta Siirt halkı ihtiyaç duyuyor. Yine en fazla Siirt halkı bu mesaja cevap verecek. Koltuk sevdası, bir Çankaya hasreti için aday olmadık ve çalışmamızda bu anlayışla yürütmeyeceğimizi belirttik" dedi.

Tekçi anlayışına karşı “çoğulculuk”

Demirtaş, sevdalarının 90 yıldır Türkiye'yi teslim almış olan tekçi, mezhepçi ve ırkçı yönetim anlayışını değiştirme isteği olduğunu vurguladı. Türkiye toplumunun çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli yapısına uygun bir yönetim modeli ve yönetim anlayışı ile inşa etmek istediklerini ifade eden Demirtaş, ısrarla tekçi ırk, mezhep anlayışı ile yönetilmek istenen bir devlette hiç kimsenin kendisini güvende hissedemeyeceğini vurguladı.

“Halk bu güne kadar yönetime gelemedi”

Türkiye'de heyecan yaratacak umut yaratacak şey yeni yaşam belgemizde ifade ettikleri çoğulculuk olduğunu belirten Demirtaş, "Bugüne kadar devlet asla hiçbir yerde ezilenden yana olmadı, asla yoksuldan, emekçiden, ötekileştirilenden yana olmadı. Devlet sadece devletin menfaatleri büyük çıkarları üstün çıkarları için kendini koruyan bir devlet oldu. Halkın ezilmesi, katledilmesi, sürgün edilmesi asla devletin ve devlet yönetiminin umurunda olmadı. Biraz önce Bitlis'te ve Muş'ta yaptığım konuşmalarda da ifade ettim. Asla cumhuriyet tarihi boyunca halk yönetime gelmedi, buna fırsat verilmedi. Büyük seçim hileleri aldatmacalar nedeniyle halk gelemedi, seçim barajları nedeniyle halk iktidara gelemedi. İyi rol, yapan halkçı gibi görünen, halkı kandıran liderler yüzünden halk iktidara gelemedi. Şimdi önümüzde bir fırsat var, cumhurbaşkanlığı seçimi yani Türkiye bürokrasisinin bir numaralı koltuğundan söz ediyoruz" dedi.

“Biz halkız, halk!”

Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir numaralı koltuğuna halk başkanı seçerken çok özenli ve dikkatli davranmak zorunda olunduğunu dile getiren Demirtaş, Başbakan Erdoğan'a şu sözlerle yüklendi: "12 yıldır ülkeyi kendi özel bahçesi tarlası gibi düşünüyordu. Ülkede yaşayanları da kendi marabası gibi düşünüyordu. Herkes onun kulu kölesi hizmetkarıdır. Herkes beyefendiye hizmet hürmet göstermek zorundadır, kendisi lütuf dağıtır gibi hepimize hak ve özgürlük dağıtıyor. Payımıza düşeni alabildiğimize de şükretmemiz lazım. Şükretmeyen başbakanın düşmanıdır. Ona şükretmeyen demokrasi düşmanıdır. Böyle bir anlayış halkın başkanı olabilir mi? Bütün halkların adil eşit başkanı bu şekilde olabilir mi sen en nihayetinde Allah'ın yarattığı bir kulsun ve cürümün kadar yer yakarsın küçük dağları sen yaratmışsın gibi davranma bize, biz halkız halk. Senden büyük Allah var unutma bunu, aklından çıkarma. Evvela şu kibrinden vazgeç. Kibir iyi bir şey değil, kendini üstün görmek iyi bir şey değil."

Erdoğan'a TV'ye çıkma teklifini yineledi

Demirtaş, daha önce de bulunduğu Başbakan Erdoğan ile TV programına çıkma tekfini Siirt'ten bir kez da yeniledi. Demirtaş, Erdoğan'a dönük ifadelerini "Cumhurbaşkanı olacaksın, halkın başkanı olacaksın daha iki tane adayla bir stüdyoda bir araya gelmeyi kendine yediremiyorsun halkla nasıl konuşacaksın. Sorulacak sorular korkutuyorsa seni şimdiden o soruları sorayım hazırlık yap. Sana soracaklar mal beyanında belirttiğin mallar dışında servetin var mı? Oğlunun kızının kayınının üstüne damadının üstüne mallar mülkler var mı? Sağda solda sakladığınız paralar var mı? Bunu soracaklar cevabını hazırlaman bunun cevabını vermen lazım, çünkü mal beyanında yazdıkların devede kulak kalır. Asıl malın mülkün nedir bunu açıklaman lazım açıklamadan halkın başkanı olamazsın halka yalan söyleyen halkın başkanı olamaz" sözleriyle sürdürdü. (diha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri