Depo yangınında ihmal faciası

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde sabah saatlerinde bir kozmetik fabrikasında çıkan yangın, 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Olay, iş güvenliği ihlalleri ve çocuk işçi çalıştırılması iddialarını tekrar gündeme getirdi.

TİGRİS HABER - Fabrikanın bulunduğu Mimar Sinan Mahallesi’nde parfüm dolumu yapılan depo, sabah saat 09.00 civarında henüz belirlenemeyen bir sebeple alev aldı. Yangına çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Kontrol altına alınan yangında, altı kişi yanarak yaşamını yitirirken dört kişi de yaralandı. Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, ölenlerin yanık nedeniyle kimliklerinin tespit edilemediğini açıkladı.

Fabrika Sahibi Kaçtı, Gözaltılar Başladı

Olay sonrası fabrika sahibi ve iki vardiya amiri polis tarafından yakalanırken, olayla ilgili iki mülkiye müfettişi, üç Cumhuriyet Savcısı ve bilirkişi heyeti görevlendirildi. Ölenler arasında 16 ile 18 yaş arasında iki çocuk, 18 yaşında bir genç, 55 ve 65 yaşlarında iki kadın ve üç çocuk annesi bir kadın yer alıyor.

CİMER’e Önceden Şikayet Edilmiş

Facianın, önceden önlenebileceğine dair ciddi işaretler bulunuyor. Aralık 2024’te fabrikanın CİMER’e yapılan şikayetinde, çocuk ve kadınların sigortasız çalıştırıldığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı belirtilmişti. Şikayette, işçilerin günlük 70 TL karşılığında çalıştırıldığı ve yemeklerinin karşılanmadığı vurgulanmıştı.

Mahalle Muhtarı Defalarca Uyardı

Mahalle muhtarı Alaattin Durmuş, fabrikayla ilgili kaymakamlık, belediye ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca şikayette bulunduğunu, ancak önlem alınamadığını ifade etti. Muhtar, fabrikanın bulunduğu alanın kimyasal madde giriş-çıkışı nedeniyle ciddi bir tehlike arz ettiğini de dile getirdi.

Görgü Tanıkları: “İçeride İnsanlar Bağırıyordu”

Olay yerindeki görgü tanıklarından Mehmet Düzgüner, “Saat 09.00 civarında patlama sesi duyduk. İçeride kadınlar ve çocuklar bağırıyordu. Yangın o kadar büyüktü ki müdahale edemedik” diye konuştu. Düzgüner, fabrikanın yangın tüpü ve temel güvenlik önlemlerinden yoksun olduğunu belirtti.

Bölge Art Arda Facialarla Sarsıldı

Dilovası’nda 11 gün önce de bir bina çökmesi yaşanmış, bu olayda da 4 kişi hayatını kaybetmişti. Çöken bina, metro inşaatının hemen yanında yer alıyordu ve bölge sakinleri daha önce binalarında oluşan çatlakları CİMER’e şikayet etmişti.

Kaçak İşçi ve Ruhsat Sorunu Gündemde

Fabrikanın tabelasında farklı bir isim bulunması ve içeride yapılan işin parfüm dolumu olması, denetim eksikliği ve ruhsat sorunlarını gözler önüne serdi. Facianın yaşandığı depo, İşkur Dilovası Hizmet Merkezi’ne sadece 20-30 metre uzaklıkta bulunuyordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri