Diyarbakır dünyaya miras kent olur

NACİ SAPAN
Son 15-20 gündür Diyarbakır kent merkezi çok hareketli.
Esnaf mutlu ve memnun, aynı zamanda şaşkın halde hareketliliğin sırrını çözmeye çalışıyor.
Birçok neden sıralayabiliriz.
*Sur içinin ‘Gavur mahallesi’ kesiminin çatışmalardan sonra ‘restore’ edilerek açılmasının ardından özellikle yerli turistin ilgisini çekmesi.
*Surlardaki restorasyon çalışmalarının, kazı çalışmalarının tanıtımı, Zerzevan kalesinin etkileşimi Diyarbakır’a olan ilginin artmasına neden oldu.
*Son haftanın kalabalığının önemli bir kesimi Surp Gıragos kilisenin açılışı ve Pazar ayini oldu. Yurt içinden ve dışından çok sayıda Diyarbakırlı Ermeni dostların ziyareti en anlamlı olandı. 
Arka arkaya ilgiyi artıran, ziyaretleri yoğunlaştıran etkenler, hem kentin tanıtımına büyük katkı sağladı hem de esnafı memnun etti. Otellerde yer yoktu, lokanta ve kahvaltı salonları ful çekti. Çatışmalı zeminden bu yana Suriçi esnafı ilk kez bu kadar rahat bir nefes aldı, ilk kez bu kadar mutlu oldu. Bu durumu da açık bir şekilde ifade eden esnaf, böyle devam etmesi halinde geleceğin umut verdiğine de vurgu yapıyor.
Eğlenceli ve sevindirici bir durum oldu.
Ben bütün bunların yanına başka bir etkinliği de katmak istiyorum. Sanatçı Ahmet Güneştekin'in Keçi burcunda açtığı ve 2 ay devam eden sergi bence kente olan ilgiye ‘Vize’ oldu.
Özetle bir birbirini tamamlayan, tetikleyen doğru hamleler, kentin hem ekonomisine hem de tarihi ve turistik değerlerinin tanıtımına katkı sundu.
Camiler, medreseler, kiliseler, İç kale müzesinin gördüğü ilgiyi izleyen gözler olarak çok net görüyoruz.
Katkısı olanları kutluyoruz.
*
Şimdi gelelim işin olması gereken bölümüne; Sur içini bir bütün olarak analiz edelim.
Sadece 1,5 kilometrelik ‘Gâvur mahallesi’, Yenikapı, İçkale, Keçiburcu bu kadar etki yaratıyor, ziyaretçi akınına uğruyor ise, Sur içinin 5,5 kilometrelik alanı değerlendirilmiş olsa, düzenlenip, temizlense, restore edilse bugün şaşırdığımız ziyaretçi sayısının 10’a 20’ye katlandığına tanıklık ederiz.
Demem o ki; Sur içinin geriye kalan kısımlarını, Ali Paşa, İskenderpaşa, Lalebey, Melikahmet bölgelerinin iyileştirilmesi çalışmalarının hemen başlaması lazım. Son tanık olduğumuz manzara, Diyarbakır'ın geleceğinin turizm sektörüne bağlı olduğunu çok net ortaya koymaktadır.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile DESOB’un öncelikli ortak projesi bence Suriçi olmalı, yani 5,5 kilometrelik alanın dünya ortak mirası olması için verilecek çaba en kutsal çaba olacaktır.
Evet, Diyarbakır Dünya’ya miras bir kent olabilir.
Herkes hazırlığını buna göre yapsın!
 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.