Diyarbakır Müftüsü: İbadet yapamaz hale geldik

Diyarbakır’da yaşanan sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar devam ederken, Şanlıurfa il ve İlçe Müftüleri kente gelerek, sağ duyu çağrısında bulundu. Bu arada bölge il müftülerinin katılması planlanan açıklamaya sadece Şanlıurfa Müftüleri tam kadro destek ver

Ziyarette konuşan Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, maddi manevi olarak her zaman Diyarbakır'ın yanlarında olacaklarını söyleyerek, "Yarabbi bize birbirimizi sevmeyi öğret. Birbirimize karşı güzel davranabilmeyi, birbirimizin derdiyle dertlenebilmeyi  nasip et" dedi. Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen ise, şiddet ortamının bir an önce sona ermesini isteyerek, "Ulu cami başta olmak üzere bir çok camimizde namazları kılamaz, ibadet yapamaz hale geldik " dedi. 

Şanlıurfa il ve ilçe müftler, Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyene taziye ve geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ve beraberindeki ilçe müftüleri,  Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyene, Diyarbakır'ın Kulp İlçesindeki Kur'an Kursu yangınında yaşamını yitiren 6 çocuk için ve Diyarbakır'da kurşunlanan ve yakılan tarihi Kurşunlu Camii için taziye ve geçmiş osun ziyaretinde bulundu. Tüm Bölge illerinin katılımının planlandığı taziye ve geçmiş olsun ziyaretine,  sadece Urfa İli ve tüm ilçelerinden müftüler katılım sağladı.

Diyarbakır il Müftülüğünde gerçekleşen taziye ve geçmiş olsun ziyaretinde tüm ilçe müftüleri hazır bulunurken, Urfa İl Müftüsü İhsan Açık, Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen'e taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Taziye ziyaretinde Urfa İl Müftüsü İhsan Açık, Haliliye ilçe müftüsü İbrahim Halil Okulu Hoca ve Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen birer konuşma yaptı.

"Camimizde namazları kılamaz hale geldik"

Taziye ziyaretinde konuşan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen,  Bir süredir Diyarbakır ve ilçelerinde yaşanan çatışmalı ortamdan kaynaklı sıkıntılı günler yaşandığını belirterek,  "Kulp ilçemizin Karaağaç mahallesindeki Kur'an Kursunda çıkan yangın neticesinde 6 çocuğumuz hayatını kaybetti. Bundan dolayı büyük üzüntü içindeyiz. Diyanet işleri başkanımızın katıldığı ve kıldırdığı cenaze namazıyla çocuklarımızı defnettik. Bu acı henüz tazeyken, 1520 tarihinde Osmanlının ilk eseri olarak, dönemin Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa  tarafından Diyarbakır'ımıza kazandırılan  Kurşunlu Camimizin yangınıyla karşılaştık. Ulu cami başta olmak üzere bir çok camimizde namazları kılamaz, ibadet yapamaz hale geldik. Bütün bunlardan büyük bir acı yaşadığımızı ve üzüntü duyduğumuzu ifade etmek  istiyorum. Biran önce bu şiddet ortamının sona ermesi, hem esnafımızın iş yapabilmesi, hem o bölgede yaşayan insanlarımızın normal hayatlarına devam edebilmesi, hem de okullarımızın, Kur'an kurslarımızın, camilerimizin hizmetlerine devam edebilmesi için huzur ve sükunun bir an önce sağlanmasını cenabı haktan niyaz ediyorum"  dedi.

"Yarabbi, birbirimizin derdiyle dertlenebilmeyi  nasip et"

Diyarbakır İl Müftülüğüne taziye ve geçmiş olsun ziyaretinde bulunan İhsan Açık, Peygamberler şehrinden sahabeler şehrine geldiklerini ve tüm kalbi duygularla Diyarbakır'ın yanında olduklarını ve tüm bölge müftülüklerinin dileklerini getirdiklerini  belirtti.  Kur'an Kursu yangınında yaşamını yitiren çocukların acısını derinden yaşadıklarını ifade eden  Açık, yaşamını kaybeden çocuklarla cennette olacaklarını söyledi. İl Müftüsü Burhan İşliyen'e, çocukların ailelerine ve  tüm Diyarbakırlılara başsağlığı dileyen Açık, " Çocuklarını kaybeden ailelere sabırlar diliyorum. Rabbim hiç kimseye evlat acısı yaşatmasın" dedi. 

Bölge topraklarını İslam beldesi olarak niteleyen Açık, " Ezan, Minare, cami bizim için büyük bir şiar, büyük bir simgedir. Burada hiç bir zaman için ezanlar susmaz, camiler kapanmaz Allah'ın izniyle. Geçici bazı arızalar olabilir ama Allah'ın izniyle her zaman bu beldelerde ezan okunacak, camilerde cemaatimiz 5 vakit namazlarını kılacaktır" dedi.  Peygamberlere ve ashabına layık bir yaşam sürebilmenin önemine değinen Açık, " Yarabbi bize birbirimizi sevmeyi öğret. Birbirimize karşı güzel davranabilmeyi, birbirimizin derdiyle dertlenebilmeyi nasip et" dedi. Maddi manevi olarak her zaman Diyarbakır'ın yanlarında olacaklarını söyleyen Açık,  Diyarbakır halkının yaşadığı sıkıntıların bir an önce son bulması için duacı olduklarını söyledi.   

"Harp'ta dahi camilere, ibadethanelere saldırı olmaz"

Taziye  ve geçmiş olsun ziyaretinde dileklerini Kürtçe olarak dile getiren Urfa Haliliye ilçesi Müftüsü     İbrahim  Halil Okulu, yangında yaşamını kaybeden çocuklar için büyük üzüntü duyduğunu ifade ederken,  "Bizim inançlarımıza göre harpta dahi olsak camilere ibadethanelere saldırı olmaz , kuran yakılmaz. Biz Müslüman olarak elbette ki bunu kabul etmiyoruz. Değil sadece cami bu bir kilise de olsa yine aynı şeyler geçerlidir. Diyarbakır da yaşanan bu olaylardan dolayı herkese sabır diliyoruz. Hepimiz kardeşiz. Bir kardeşimizin parmağı acısa,aynı acıyı yüreğimizde hissediyoruz. Rabbim kalbimizden merhameti eksik etmesin. Ve inşallah bu savaş da biter" dedi.

Haber: Ali Abbas YILMAZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri